Utile in Vacanta

Cum sa obtii pasaportul pentru un bebelus

mai 9, 2016

UPDATE: avem un nou articol din 2018, pe care il puteti gasi aici!

——————————————————————————————————————————————————————————————-

UPDATE: pasaportul pentru copii in 2017.

Cum se obtine:

  • Va puteti programa online pe epasapoarte.ro. Programarea online nu este obligatorie, va puteti duce si direct la locatiile unde se fac pasapoartele si cel mai probabil nu veti sta mai mult de 30 de minute. In general merge destul de repede.
  • Platiti taxa – fie online, fie direct la sediul de la pasapoarte (daca va duceti la cel din Pipera). Pe site-ul directiei de pasapoarte aveti multe detalii despre cum se poate face plata online. Sfatul meu ar fi sa platiti online, pentru ca la sediul din Pipera se pot forma cozi foarte lungi, intrucat tot acolo se plateste si pentru premise sau placate de inmatriculare si sunt doar doua ghisee. Noi am stat destul de mult cand am fost, cam 30-40 de minute.
  • Mergeti la sediul de pasapoarte la ora la care v-ati facut programarea, depuneti toate actele, faceti poza pentru cel mic.
  • Reveniti in intervalul stabilit pentru a ridica pasaportul

Ce acte va trebuie?

  • certificatul de nastere al copilului
  • documentele de identitate ale parintilor sau reprezentantilor legali.
  • dovada achitarii taxelor pentru eliberarea pasaportului
  • 2 fotografii (doar daca doriti un pasaport temporar pentru cel mic)

Alte detalii:

  • Prezenta copilului este obligatorie pentru pasaportul electronic simplu. Nu este obligatorie pentru cel temporar.
  • Ambii parinti trebuie sa fie prezenti. In cazul in care un parinte nu poate veni, trebuie procura notariala.
  • Pasaportul electronic simplu pentru copiii sub 14 ani este valabil timp de 3 ani. Paraportul temporar este valabil timp de 1 an.

Calatorii placute!

——————————————————————————————————————————

Prima noastra vacanta cu Sofia in afara tarii a fost pe cand ea avea 11 luni, in aprilie. Cu toate astea, ne-am pregatit din timp, pentru ca eu primisem cadou biletele de avion de Craciun si am decis sa ii facem pasaportul in ianuarie, ca sa ne asiguram ca avem totul pus la punct din timp (si pentru ca eu eram prea incantata ca sa stau locului).

Mai intai, e foarte important de mentionat ca un copil  pana in 14 ani nu poate iesi din tara fara pasaport. Certificatul de nastere nu este suficient.

Pentru a obtine pasaportul copilului, iti trebuie urmatoarele acte, conform site-ului MAI:

  • Certificatul de nastere al copilului, in original
  • Documentele de identitate ale parintilor
  • Dovada achitarii taxelor pentru emiterea pasaportului

De asemenea, este obligatoriu ca ambii parinti sa fie prezenti la depunerea actelor, dar si copilul (pentru ca i se face poza)

Noi am decis sa facem pasaportul la sediul din Pipera, intrucat era cel mai aproape de casa si pentru ca stiam ca acolo au si o unitate CEC unde putem sa platim taxele, evitand astfel mai multe drumuri. La CEC insa am stat destul de mult. Coada mergea foarte incet, nu puteau incasa prin POS-uri, desi langa ghiseu era marcat ca se poate si, dupa ce am asteptat cel putin 20 de minute am fost trimisa sa scot bani de la un bancomat (noroc ca se gasesc cateva chiar langa). Odata ce am platit taxele (236 lei costul pasaportului si 22 lei taxa eliberare pasaport – tarife valabile la data scrierii articolului – pentru taxele actualizate, consultati pagina de tarife a MAI), am mers spre ghiseele unde trebuie sa depunem actele, care se afla tot la parter. Acestea sunt destul de multe, si am intrat relativ repede.

UPDATE: Taxele pentru pasaport nu mai pot fi achitate la CEC incepand de pe data de 5 iulie 2016, ci la Trezorerie. Plata se poate face online in sistem internet banking, dar si de la orice banca unde persoana are deschis un cont bancar, prin virament catre contul unic deschis de catre fiecare Institutie a Prefectului. In Bucuresti, pentru facilitarea obtinerii acestor documente, la punctul de lucru din soseaua Pipera va fi deschisa o casierie a Trezoreriei Statului pentru incasarea taxei de pasapoarte.

Probabil partea cea mai distractiva a fost poza (in care oricum Sofia de 11 luni nu mai semna cu cea de 7 luni), pentru ca nu este deloc usor sa faci un bebelus sa pozeze. Drept urmare eu am tinut copilul pe scaun si i-am sustinut spatele si capul cu mana, in timp ce Tudor s-a dus in spatele aparatului si a inceput sa se maimutareasca in fel si chip pentru a convinge copilul sa pozeze. Nu prea a functionat. In curand se mai adunasera doua doamne din camerele adiacente si faceau si ele tot felul de fete amuzante, doar doar se va uita Sofia unde trebuie. In majoritatea timpului Sofia s-a uitat la mine (cu siguranta trebuia sa gandim problema mai bine si sa ma duc eu in spatele camerei), dar pana la urma poza a iesit.

Termenul de livrare al unui pasaport simplu electronic este de doua saptamani, iar valabilitatea lui este de 3 ani. La ridicarea acestuia este nevoie de:

  • Biletul primit in momentul depunerii actelor (nu este obligatoriu, vor gasi pasaportul si fara el).
  • Actul de identitate al parintelui care ridica pasaportul (nu este nevoie sa fie prezenti ambii parinti)
  • Certificatul de nastere al copilului (desi este trecut pe biletul primit in momentul depunerii actelor ca trebuie sa ai certificatul de nastere al copilului la tine atunci cand ridici pasaportul, eu nu am citit acest aspect si a trebuit sa ma intorc alta data)

Daca aveti nevoie mai repede de pasaport, exista si varianta celui temporar, care poate fi obtinut in aceeasi zi, si este valabil doar un an. Toti pasii de mai sus trebuie urmati si in acest caz.

Per total, obtinerea pasaportului mi s-a parut o activitate rapida si relativ usoara. La depunerea actelor am petrecut acolo cam 40 de minute, la ridicare cam 10. Atata timp cat ai toate actele, totul ar trebui sa mearga ca uns.

Si asa Sofia a fost gata de primii pasi pe meleaguri straine.

articol pasaport

Calatorii placute!

Iti plac povestile noastre? Urmareste-ne!

    Leave a Reply