Tudor si cu mine am locuit acum cativa ani in Cluj si ne-a placut foarte mult acolo. Asa incat a fost firesc sa o luam pe Sofia pe sus si sa mergem sa vizitam Clujul imediat ce s-a ivit oportunitatea.

Am mers la Cluj cu masina si am facut, ca de obicei, aproximativ 6 ore. Drumul nostru preferat este prin Brasov – Sighisoara – Targu Mures – Cluj pentru ca sunt mai putin camioane si poti sa mergi mai linistit. Pe atunci Sofia avea numai 4 luni si jumatate, deci a trebuit sa fragmentam putin drumul, din mai multe considerente. In primul rand, nu este recomandat sa tii copilul in scoica timp de 6 ore in continuu, ci sa faci pauze cam la doua ore. Apoi, Sofiei i se facea foame des, si a trebuit sa facem si niste pauze de alaptare. In rest, ca de obicei, a fost cuminte in masina si a dormit majoritatea timpului (am si incercat sa plecam cam pe la ora ei de somn, ca sa asiguram confortul tuturor pasagerilor 🙂 ).

La Cluj am stat la hotel City Plaza. A fost a doua oara cand am poposit acolo. Ne place foarte mult acest hotel, si avem mai multe motive. In primul rand, este situat in centru – poti ajunge in centru in numai cateva minute pe jos, si noi am preferat sa nu folosim masina. Clujul este un oras in care iti face placere sa te plimbi, cat mai mult, mai ales cu un bebe curios de 4 luni. Mai mult, camerele sunt foarte mari si confortabile, cu geamuri de sus si pana jos. Nu in ultimul rand, la ultimul etaj au un centru spa care include o piscina acoperita cu o priveliste panoramica pe care, bineinteles, am vizitat-o nu numai o data.

Am avut doua zile la dispozitie sa ne plimbam si ne revedem cu vechi si buni prieteni, sa ne incarcam bateriile si sa planificam cand ne vom intoarce.

IMG_1138

IMG_1146

IMG_2321

Bineinteles, am avut timp sa „vizitam” si cateva restaurante. Atunci cand mergem la Cluj una dintre opririle noastre este la Bistro Viena, unde incercam de obicei snitele, carnati bavarezi, ceapa murata si socata. Delicioase ca de obicei. De data aceasta, insa, am descoperit un loc nou, Cabinet de Vin et Cocotte, care s-a adaugat listei noastre de restaurante pe la care sa trecem. Initial am ras cand am auzit denumirea, gandindu-ne la definitia din DEX a cuvantului cocota, respectiv femeie de moravuri usoare. Insa, pentru ca in fiecare zi inveti ceva, iata ca de fapt era vorba despre cuvantul din franceza, care se refera la un vas mic, rezistent la caldura, in care se pot gati si sevi portii individuale de mancare. Portii delicioase de mancare, as zice eu, dupa cum puteti vedea si in pozele de mai jos.

IMG_1159

IMG_2341

IMG_2344

Ne-am intors spre Bucuresti pe acelasi drum, pe care sunt atat de multe locuri si lucruri frumoase de vazut. Am avut de ales sa ne oprim fie in Viscri (pe unde am fi facut un mic ocol) fie la Rupea. Pana la urma am decis sa mergem la Rupea pentru ca la Viscri planuim sa ne cazam si sa petrecem cateva zile si nu voiam sa ne stricam surpriza, iar la cetatea de la Rupea am vrut mereu sa mergem cand locuiam la Cluj, dar era mereu in renovare. Acum in sfarsit putea fi vizitata.

Per total, cetatea este destul de mare si toate zidurile au fost reconstruite, ca si cateva cladiri interioare. La intrare primesti un ghid al cetatii pe care sunt marcate fiecare zona importanta din cetate: Turnul Pulberariei, Camera Judeului, Camera Preotului etc. Din pacate in interior nu este nimic, deci chiar daca stii ca o anumita incapere a avut o anumita functie, toate sunt cam identice. In plus, nu exista angajati in cetate, sau nimic altceva in afara de niste ziduri, fara prea multe explicatii. Nu exista zone cu umbra sau apa. De aceea poate fi destul de provocator sa vizitezi cetatea cu bebelusi sau cu copii mici. Cu toate astea, a fost o vizita foarte draguta pentru noi, ne doream de foarte mult timp sa ajungem acolo :).

IMG_1183

IMG_1201

IMG_1202

IMG_2361

Ce poti sa faci la Cluj cu un bebe?

  • Plimba-te. Sunt destule zone pietonale prin centru, si exista si un parc foarte mare, dar si o Gradina Botanica.
  • Relaxeaza-te. Ai foarte multe terase din care poti sa alegi sa te relaxezi impreuna cu bebe si sa o iei mai usor.
  • Viziteaza. Treci prin cele doua biserici din centrul orasului, cea catolica si cea ortodoxa, mergi la Muzeul Satului, urca la Cetatuie, langa hotel Belvedere, pentru o panorama superba asupra intregului oras.
  • Mananca. Sunt foarte multe restaurante foarte bune in Cluj, la care noi ne intoarcem de fiecare data cu placere. Pe langa cele de mai sus, preferatul meu este Bricks, pe care nu il ratez niciodata, dar pentru ceva diferit, puteti incerca sa mergeti la Varzarie, un restaurant pe Bulevardul Eroilor, in centru, care este foarte apreciat de Clujeni (cel putin cei pe care ii stiu eu 😛 ).

Cum sa ajungi la Cluj din Bucuresti:

  • Cu masina, fie prin Brasov, fie pe Valea Oltului. Noua ni se pare ca ambele drumuri sunt la fel de lungi, dar avem o preferinta personala pentru cel de Brasov.
  • Cu trenul – pentru ca face foarte mult ore si de obicei are intarziere, eu am luat trenul de noapte, la vagon de dormit. La clasa 1 poate fi destul de comod cu un bebe, dar din punct de vedere al costurilor, atunci cand calatoriti cel putin 2 persoane, drumul cu masina este cel mai avantajos.
  • Cu avionul. Spre Cluj zboara Tarom, Blue Air si Wizz Air si la o cautare pe Momondo am vazut ca preturile sunt intre 35 si 50 de euro dus intors – destul de avantajos as zice, iar drumul dureaza doar o ora. (Pe vremea cand stateam noi la Cluj, Tarom avea monopol pe zboruri, si costurile erau de cel putin 150 euro dus intors).

Calatorii placute!