O urmaresc pe Alina, de la Familia Hai Hui, de ceva timp, pentru ca am descoperit niste super destinatii cu ajutorul postarilor ei. Chiar planuiesc cateva vacante prin locurile pe unde a calatorit ea impreuna cu familia si mi-a deschis apetitul pentru croaziere. Eu care inainte nu m-as fi gandit neaparat ca asa ceva era de mine, acum caut cu infrigurare locatii in care sa mergem pe un vapor. Daca nu i-ati descoperit pana acum, este momentul sa o faceti. Ii puteti gasi pe blog si pe Facebook.
Profesionisti licentiati in domeniul turismului de peste 15 ani, pasiunea si experienta noastra in calatoriile si activitatile de familie ne-au inspirat sa impartasim povestile si cunostintele din calatorii si domeniul de activitate in cadrul proiectului personal – blogul de calatorii si activitati in familie.
Cuprins
Crestem si Calatorim: Cum erau calatoriile inainte de bebe? Cum erati voi – calatori?
Alina Gheorghiescu: Amandoi lucram in turism / hotelarie de peste 17 ani, astfel incat pasiunea calatoriilor a debutat inca de tineri, ori de cate ori am avut sansa sa vizitam o tara straina in interes de serviciu sau vacanta, nu am ezitat.
Pana sa vina primul copil pe lume, acum 9 ani, calatoriile erau mai usoare din punct de vedere logistic, insa mai dezordonate. Plecam fara sa studiem inainte posibilitatile destinatiei, uneori fara un program anume.
Crestem si Calatorim: Ce s-a schimbat dupa ce au aparut copiii?
Alina Gheorghiescu: Dupa ce au aparut copiii si am inceput, foarte timpuriu, sa calatorim impreuna, ne-am organizat, am studiat, am facut program pe zile cu obiectivele pe care doream sa le vizitam, ne-am interesat asupra orelor de vizitare, costurilor, modalitatilor de distractie pentru copii la destinatie.
Am schimbat si modalitatea de a face bagajul, eperienta de ani de zile si-a spus cuvantul, spre exemplu – la ultima calatorie, in Seychelles, de 9 zile, am plecat cu o valiza mare (30 kg max) bagaj de cala si un rucsac bagaj de mana, pentru toti 4. Si am avut tot ce ne-a trebuit, inclusiv echipament de snorkeling (fara labe), medicamente de preventive, chiar si temele de la scoala.
Crestem si Calatorim: Care a fost prima destinatie in care ati plecat cu copiii? Cum a fost?
Alina Gheorghiescu: In primii trei ani de viata ai baietilor, datorita faptului ca diferenta dintre ei a fost destul de mica (18 luni), am calatorit, anual, cu bebelusii si toddlerii in tara si in apropiere (preponderent Turcia).
Suntem de parere ca resorturile All Inclusive de pe Riviera turceasca sunt o optiune excelenta pentru o vacanta de familie relaxanta pentru toti membrii familiei, inclusiv pentru parinti. Multitudinea de optiuni de distractie, club de copii, activitati specifice pentru copii si adulti, restaurant child friendly, confortul de la destinatie, toate ne indeamna chiar si acum, cand au mai crescut baietii, sa dorim sa rezervam vacanta de „mare” la turci. Nimeni nu-i intrece pe acestia la raportul calitate servicii – pret!
Acum doi ani mergeam la un resort nou, Sueno Deluxe Belek, absolut superb, anul trecut am fost la un alt club extraordinar, Ela Quality Resort, tot din Belek, despre care am scris si un review: E fantastic sa fii copil la Ela Quality Resort Belek.
Crestem si Calatorim: Unde ati fost pana acum cu baietii?
Alina Gheorghiescu: Iti spuneam ca am inceput diversificarea locatiilor incepand cu anul 3 de viata al celui mic, in afara de vacanta anuala la turci, am fost:
- la multe parcuri de distractie si parcuri tematice din Europa, SUA, Asia, Orientul Mijlociu: Portaventura Spania, Disneyland Paris, Universal Studios si Disney World Florida, Legoland Florida, Universal Studios Singapore, Legoland Malaysia, Legoland si Motiongate Dubai, Aquaventure Waterpark de la Atlantis Dubai, SEA Aquarium din Singapore, Adventure Cove Waterpark din Singapore, Wild Wadi in Dubai, Legoland WaterPark in Malaysia, Orlando si Dubai.
- in cinci croaziere cu trei linii de croaziera diferite, compania preferata a copiilor din punct de vedere al distractiilor de pe vas fiind Royal Carribean, care este super child friendly; itinerariile parcurse au fost de la Mediterana (prima coraziera, in 2014), Caraibe de Est si Vest in 2015, Asia in 2016 si Australia – Noua Zeelanda in 2017.
- am petrecut vacante minunate si sejururi combinate (relaxare la plaja si vizite la parcuri tematice, gradini zoologice sau botanice, tururi exceptionale) in Singapore, Dubai, New York, Miami, Orlando, Sydney, Seychelles.
Crestem si Calatorim: Ati plecat cu baietii in calatorii tare departe in care ati zburat multe ore. Cum a fost cu avionul? Aveti vreu sfat pentru zborurile intercontinentale cu cei mici?
Alina Gheorghiescu: La primul zbor intercontinental, in 2014, cand am fost cu ei in Singapore, am zburat 12 ore din Amsterdam la Singapore. Fiind zbor de noapte, au dormit 10 ore din 12, aveau 4 si 5.5 ani. Acum ca sunt ceva mai mari, e mai usor, isi pun singur filme sau jocuri pe avion, inteleg cand e cazul sa doarna, se intind intre noi, unul pe langa celalalt, avem noroc ca sunt subtiri, au loc. Noi, in schimb, nu prea dormim.
Sfatul meu este sa ii lasati sa zburde in aeroport, sa oboseasca, sa isi consume energia inaintea unui zbor lung. Sa coborati asteptarile, uneori lucrurile nu merg cum planifici, dar copiii nu au cum sa se plictiseasca cu atatea modalitati de distractie la bord (noi i-am invatat, inca de mici, sa stea in scaune, cu centurile puse, coboara numai cand au nevoie la toaleta, nu am avut niciodata probleme cu ei pe culoare sau sa nu mai aiba stare).
Pe zborurile lungi ne imbracam toti comod, lejer, iau in bagajul de mana rontaieli (biscuit, sticksuri, fructe), tabletele cu jocuri si desene animate, primesc de la companiile aeriene si gentuta cu activitati, ajuta sa luati un plus sau o jucarie preferata, carti cu activitati si creioane colorate.
Crestem si Calatorim: Ati ajuns chiar si in Australia sau Noua Zeelanda, cum s-au adaptat baietii la fusul orar? Cum putem face tranzitia copiiilor mai usoara?
Alina Gheorghiescu: Cel mai greu mi s-a parut sa ne adaptam la fusul orar din New York, dar baietilor le este mai usor pentru ca ei apuca sa se odihneasca, totusi, in avion, dorm cateva ore (spre deosebire de noi). Pentru destinatiile care necesita o adaptare la un fus orar mare, intotdeauna prevedem o zi in plus pentru adaptare, in care iesim putin in oras, ne obisnuim cu destinatia, locul, dar nu ne stresam sa vizitam multe. Pastram orarul de zi / noapte din tara de destinatie, ne culcam un pic mai devreme seara, ne reglam destul de repede.
Crestem si Calatorim: In tari exotice, multi parinti se gandesc ca va fi goarte dificil cu mancarea pentru cei mici. Voi cum v-ati descurcat? Ce sfaturi aveti?
Alina Gheorghiescu: Am gasit intotdeauna peste tot un gratar, un piure de cartofi, o portie de spaghete, un orez sau supe. In general, in calatorii suntem mai permisivi cu regimul lor alimentar, mai mancam si un fast food, o pizza, dar incercam si specialitati locale. Si daca lor nu le place nimic, un piept de pui cu cartofi prajiti sau o portie de spaghete Bolognese ajuta!
Cand au fost toddleri si mergeam la resorturile All inclusive de la turci, aveam tot ce ne trebuie acolo, inclusiv piure-uri pentru bebelusi, fructe, biscuiti, supe etc.
Crestem si Calatorim: Ce destinatie ati recomanda pentru calatoriile cu cei mici, fie din tara sau din strainatate.
Alina Gheorghiescu: Fiecare destinatie are farmecul ei si ai o vacanta placuta atunci cand te bucuri de fiecare moment alaturi de cei dragi, in locuri de poveste. Fara asteptari prea mari, doar traind clipa.
Pentru familiile cu copii mici (sub 5 ani), destinatiile ideale sunt Grecia, Turcia, chiar Bulgaria (dar atentie la alegerea statiunii si resort-ului), sejururi la parcuri de distractii (Disneyland Paris, Legoland Germania, Portaventura Spania), city brake-uri la Viena, Budapesta, Praga, Barcelona, Lisabona, Londra.
Pentru familiile cu copii mai mari, bugetul si perioada de concediu a parintilor dicteaza. Oriunde in lume poti avea o vacanta de vis, daca stii sa o planifici si sa o organizezi din timp. Noi va putem sfatui si spijini in acest sens, lucrand in domeniu si avand si experienta calatoriilor proprii cu copiii.
In Romania am demarat de curand pe blog o campanie care se numeste Romania e child friendly, in care mi-am propus, cu ajutorul oamenilor din online (bloggeri din diverse domenii si cititori), sa dezvoltam o baza de date pentru fiecare zona geografica a Romaniai, cu recomandarile noastre, ale tuturor, pentru locatii / hoteluri / pensiuni / restaurante, trasee child friendly din acele zone. Momentan sunt publicate articolele despre Bucovina – Vacante cu copiii in Bucovina si Muntenia – Recomandari locatii, destinatii, locuri potrivite pentru familiile cu copiii in Muntenia, ce vor fi completate cu comentariile cititorilor.
Crestem si Calatorim: Care destinatie de pana acum vi s-a parut extrem de child friendly?
Alina Gheorghiescu: Singapore (Top 12 atractii de vazut cu copiii in Singapore) si Dubai (EAU) ni s-au parut foarte focusate pe distractia celor mici, in general, foarte curate si family friendly. Exista o multitudine de variante de vizitare a destinatiei, autoritatile se implica foarte mult in promovarea destinatiei, in general si in randul familiilor cu copii, in special.
Crestem si Calatorim: Va documentati in plus atunci cand plecati intr-o vacanta cu cei mici? Daca da, despre ce?
Alina Gheorghiescu: Da, cu siguranta. Citim despre destinatia pe care ne-am propus sa o vizitam, pe bloguri straine, pe site-uri de turism, despre securitatea si regulile la destinatie, schitam un program pe zile, cu obiective despre care credem ca le-ar placea copiilor sa afle, lasam o marja de timp rezerva (s-a mai intamplat sa se imbolnaveasca unul din copii, sau sa stam mai mult la o gradina zoologica si sa nu mai ajungem la alt obiectiv).
Fiecare vacanta este depsre relaxare in familie, despre a ne simti bine si a avea amintiri comune minunate.
Crestem si Calatorim: Fara de ce nu plecati de acasa intr-o excursie cu cei mici?
Alina Gheorghiescu: Un medicament antitermic si antiinflamator, spray-ul cu apa de mare si cativa plasturi nu ne lipsesc din valiza. De asemenea, din bagajul de mana nu lipsesc aparatul foto, camera video si tabletele lor (inainte acestea erau inlocuite cu caiete de activitati sau mici jucarii pentru distrat atentia).
Crestem si Calatorim: Care este urmatoarea voastra destinatie in familie?
Alina Gheorghiescu: Tocmai am revenit dintr-o vacanta de vis in Seychelles, un paradis de insule tropicale cu plaje albe si ape azurii, unde ne-am odihnit, am vizitat, am inotat, am facut snorkeling. Desi cunoascuta ca o destinatie excelenta pentru petrecerea lunii de miere sau a vacantelor in cuplu, vom documenta pe blog un articol (sau mai multe), in care vom demonstra de ce aceasta destinatie este perfecta si pentru familiile cu copii.
Pentru 2018 avem ceva planuri, nu le dezvaluim inca, dar sunt convinsa ca vor fi vacante de neuitat, ca si celelalte, atat in tara cat si in strainatate.
Crestem si Calatorim: Care este diferenta intre a calatori cu un copil si a calatori cu doi?
Alina Gheorghiescu: Nu cred ca este o diferenta notabila, parintii de un singur copil nu au cum sa stie cum e sa calatoresti cu doi copii, au practicile si regulile setate pentru un singur copil. Parintii de doi copii au intrat deja intr-o rutina care ii include pe amandoi copiii, logistic cred ca este la fel.
Diferenta interviune insa atunci cand copilul depaseste varsta de 2 ani si familia incepe sa plateasca biletul de avion, poate fi si o diferenta la cazare, intrare la obiective turistice etc. Sa calatoresti cu doi copii este, cu siguranta, mai costisitor, decat sa calatoresti cu unul singur, o familie de 4 plateste uneori destul de mult pentru o vacanta deosebita.
Cand copiii cresc, depasesc o anumita varsta (12-14 ani), devine problematic sa gasesti cazare care sa accepte 4 persoane in aceeasi camera, atunci esti nevoit sa diversifici cautarile, te indrepti spre camera cvadrupla sau catre apartamente, cabine cu pat matrimonial si canapea extensibila etc.
Dar cand ai decis, ca si noi, ca amintirile in familie sunt importante, ca vacantele cu copiii sunt singurul lucru pe care il cumparam si care ne imbogateste, faci tot posibilul sa creezi oportunitati.
Crestem si calatorim: De ce at trebui parintii sa plece la drum si cu copiii?
Alina Gheorghiescu: Chiar daca sunt de acord ca unui cuplu ii trebuie si timp separat de copii, eventual un weekend romantic in doi, sunt de parere ca vacantele cele mai frumoase si implinite sunt cele in care te bucuri de ceea ce experimentezi si vezi alaturi de partener si copilul / copiii tau / tai.
Vacantele impreuna cu copiii sunt o modalitate excelenta de petrecere a timpului impreuna, de invatare, de conectare, de instruire, de relaxare. Copiii invata din calatorii multe lucruri, daca stii sa le arati si sa le prezinti. Ca si acasa, depinde numai de parinti sa creeze mediul propice de relaxare si invatare active pentru copii, orinde ar fi.
Pe Alina o gasiti pe blog si pe pagina de Facebook Familia Hai Hui.
Calatorii placute!