Am scris in articolul anterior cum a fost pentru noi in calatoria in Sicilia cu bebe. Am invatat insa mai multe lucruri care ar putea sa fie de folos atunci cand planuiti o vacanta acolo (sau in general):

  1. Inchiriaza o masina. In Sicilia transportul in comun nu functioneaza foarte bine, si multe hoteluri sunt destul de departe de liniile de tren, de exemplu. Daca ai un copil mic poate nu vrei sa astepti un autobuz in caldura, sa schimbi prea multe mijloace de transport in comun etc.In plus, in Sicilia drumurile sunt destul de stramte, deci ar fi ideal sa inchiriati o masina mica, dar cel mai probabil nu un Fiat 500, in care sunt mari sanse sa nu incapeti nici voi, d-apai bagajele voastre.
  2. Incearca sa stai intr-o singura locatie. Stiu cativa oameni care au mers cu bebelusul si s-au cazat in multe locuri si au spus ca a fost excelent. Pentru noi a fost placut sa avem o baza unde sa putem reveni, sa nu o culcam pe Sofia mereu in alt pat, ca sa ne asiguram ca este si ea pe cat de comfortabila se poate. Noi ne-am simtit foarte bine plimbandu-ne pe timpul zilei cu masina in varii locatii, ca apoi sa revenim seara la hotelul nostru de pe malul marii, fara sa avem grija impachetatului si despachetatului de bagaje. Hotelul la care am stat noi, Grand Hotel Baia Verde, era foarte mare si pozitionat excelent. Pentru copilasi putin mai mari insa, care merg deja, poate fi mai provocator insa pentru ca are foarte multe scari, atat in hotel (urci 2-3 trepte ca sa o iei pe un hol, mai cobori apoi doar 2 metri mai tarziu inca 4-5, apoi sa sa ajungi la lifturi la fel. In plus, nu exista o plaja, se poate intra in mare de pe stanci, pe care poti ajunge insa dupa ce cobori foarte multe scari, care pentru cei mici pot fi uneori alunecoase, deci trebuie extra atentie).piscina
  3. Ia-ti un sistem de purtare. In multe locuri din Sicilia (precum Teatrul din Taormina), nu prea poti sa mergi cu caruciorul si nici nu prea are sens sa il cari pe tot felul de scari in sus si in jos (poate doar daca vrei sa recuperezi mersul la sala). Daca ai un sistem de purtare poti ajunge oriunde foarte usor si de cele mai multe ori bebelusii se linistesc foarte repede si chiar adorm. Noi avem o Boba si suntem foarte multumiti de ea. O purtam pe Sofia pe rand, spatele nostru nu sufera si avem si mainile libere sa facem poze sau sa mancam o inghetata.sistem de purtare
  4. Ai grija la mancare. Spre deosebire de restul Italiei, mancarea in Sicilia ni s-a parut destul de grasa si de sarata. In plus, nu am gasit nici foarte multe supe. Am incercat sa ii dam si Sofiei din ce mancam noi la pranz spre exemplu, insa de cele mai multe ori nu i-a placut. Am ajuns chiar, in unele zile sa ii dam mancare la borcanas din supermarket, pentru ca altfel aveam senzatia ca am pus-o la cura de slabit.
  5. Mananca peste. Sicilia este o insula si automat in meniul de la restaurant veti gasi mult peste. Atat noi cat si Sofia am gustat peste si fructe de mare pregatite excellent care erau la acelasi pret cu o portie de paste. Restaurantul nostru preferat la fost La Putia sul Mare, unde am mers de mai multe ori (ceea ce nu prea facem intrucat incercam sa variem), si unde am gasit peste si fructe de mare excelente, servite pe o terasa cu o vedere superba la mare.
  6. Viziteaza. Bebelusii sunt foarte flexibili si se adapteaza rapid la stilul de calatorie al parintilor. Sofia s-a bucurat sa fie plimbata in carcucior pe strazile din Ortigia sau in sistem printer templele din Agrigento, ba mai mult, a facut cativa pasii singura cam peste tot pe unde ajungeam. Si de multe ori a adormit fie in masina, fie in bratele noastre. Ortigia cu strazile ei pietonale este foarte frumoasa, situl arheologic din Agrigento este foarte bine pastrat, Taormina ne-a impresionat de la inceput iar teatrul antic cu privelistea lui sunt ceva ce nu trebuie ratatmagazin taormina
  7. Ai grija la fusul orar. Desi diferenta intre noi si Italia este de doar o ora, faptul ca Sofia se trezeste in mod normal la ora 7 dimineata ne-a facut sa ne infioram doar la gandul ca ne vom trezi in fiecare zi de vacanta la 6. In prima seara insa a trebuit sa o culcam mai tarziu, din cauza zborului iar de dimineata, cand a inceput sa se agite in patut, am luat-o in pat cu noi. Asa s-a facut ca in loc sa fim primii care ajung la micul dejun, asa cum ne asteptam, am ajuns mereu ultimii. Minunea s-a continuat si cand ne-am intors in tara, dar cel mult o saptamana. Sofia si-a revenit repede la programul ei de somn :).
  8. Foloseste mai degraba Google Maps decat Waze. Cu Waze-ul ne-am simtit mereu ca intr-o aventura, desi mergeam in aceeasi directie mereu, o luam intotdeauna pe un alt drum. Am ajuns sa cred ca Waze-ul meu are vreo setare de Sightseeing si de-aia gaseste mereu rute alternative :). Spre exemplu, spre Muntele Etna exista o autostrada – pana la cota 2000. Waze-ul s-a gandit ca cel mai probabil va fi aglomerata, astfel incat am luat-o pe niste drumuri abrupt de munte, din ce in ce mai stramte, pe care Fiat-ul nostru mai avea putin si o lua inapoi in loc sa o ia inainte. Cu toate astea, am ajuns. Ceea ce nu am putea spune despre ziua in care am vrut sa ajungem la Savoca. Dupa o serie de drumuri foarte mici, am inceput sa urcam pe un munte. Mai erau doar 2 kilometri pana la destinatie. Cand deodata am vazut un semn: drum inchis peste un kilometru. Am incercat totusi sa continuam (incercarea moarte n-are) si am ajuns pana intr-o livada de lamai unde, evident, drumul se termina. Am cules cateva lamai, am pus Google Maps, si am ajuns cu intarziere de jumatate de ora la Savoca.

Vacante placute!

Iti plac povestile noastre? Urmareste-ne!