Atunci cand eram insarcinata m-am gandit ca trebuie sa imi cumpar un port bebe (asa credeam eu ca le zice pe atunci). Nu stiam eu prea multe despre ele, dar m-am gandit ca imi vor fi utile. Asa ca l-am pus pe lista pentru baby shower. Aveam o prietena care avea deja un copil si ea mi-a ales ceva, un Marsupi plus. M-am bucurat si de abia am asteptat sa o port pe Sofia. Ca sa fiu sincera nu prea ma pricepeam eu la sisteme de purtat si nici nu ma informasem suficient. Cu toate astea, am intrat intr-un grup de facebook despre purtatul sanatos, dar nu neaparat pentru ca as fi crezut ca voi invata ceva de acolo. Si odata ce am intrat, am avut oricum senzatia ca se vorbeste in chineza. Tula, Fidella, Boba, Bumbo, Manduca, Ergobaby, wrap tesut, wrap elastic, sling, sling cu inele. Oare ce erau toate astea? Si cum puteai sa faci diferenta intre ele, toate erau fix la fel. Ba mai mult,unele mergeau de la 0 luni, altele de la 4 luni, altele de la 6 luni, unele mergeau pana la o varsta, altele pana la alta varsta. Unele erau pentru toddler (stai asa, cand e copilul toddler? Mama, nu stiu nimic!). Unele aveau panoul ingust, altele aveau puntea prea mare. Doamne! Era mai rau decat la scoala la lectia de chimie. Si nu doar atat, se pare ca unele sisteme erau pur si simplu nepotrivite pentru orice bebelus.
Nu pot sa zic ca ma uitam cu prea mare atentie grupului. Mi se parea ca mamicile exagereaza, ca de fapt nu e chiar asa greu sa iti porti copilul si ca nu e chiar asa tragic daca iei un sistem care nu e fix pentru o anumita varsta.
Cu toate astea in timp, si purtand-o si noi pe Sofia, mai intai in Marsupi plus si apoi intr-o Boba, pot spune ca ne place din ce in ce mai mult. Mai mult, un sistem este mana cereasca atunci cand sunteti plecati in vacanta. Sunt atat de multe locuri in care nu puteti ajunge cu un carucior, si sa duceti copilul in brate pe de o parte este incomod, si, pe de alta parte, nu va lasa mainile libere sa mai puteti face si alte activitati. Cu Sofia in Marsupi plus sau in Boba am putut sa merg la cumparaturi, sa mananc inghetata sau sa fac poze nestingherita. In plus, bebe se bucura pentru ca este aproape de mama sau de tata, in locul unde ei se simt cel mai bine si mai in siguranta si unde de multe ori adorm foarte usor.
In prima noastra excursie in 3, la Hadar Chalet (despre care o sa povestim in curand), Sofia a dormit ore in sir in Marsupi.
In Sicilia, la Agrigento, noi am vizitat templele, iar Sofia a tras la aghioase vreo doua ore (complet anormal pentru ea, care de obicei nu depaseste 40 de minute de somn legat).
Sistemele de purtare au preturi diferite, si exista si grupuri pe facebook unde se vand la mana a doua, astfel incat se poate sa nu fie o investitie foarte mare, care v-ar ajuta foarte mult atunci cand calatoriti cu bebe.
Care sunt caracteristicile unui sistem bun?
- Trebuie sa permita coloanei copilului sa aiba o pozitie fireasca, si aceasta pozitie este, in primele luni, in C. Spatele nu trebuie sa fie buretat pentru a forta coloana sa stea dreapta in mod nenatural
- Pozitia picioarelor bebelusului ar trebui sa fie similara cu cea pe care acestia o au in burtica, respectiv in M. Aceasta pozitie poate ajuta inclusiv in cazul displaziei de sold.
- In primele luni de viata, cand copilul nu isi poate tine capul (sau corpul), trebuie sa il poata sustine.
Incercati oricand sa evitati sistemele tip chilot, care, pe langa ca sunt incommode, pot accentua si displazia de sold.
Cateva reguli atunci cand purtati bebelusul:
- Asigurati-va ca spatele lui este in pozitia corecta C si picioarele in pozitia M
- Trebuie sa montati sistemul suficient de sus incat sa puteti pupa copilul pe frunte fara sa va aplecati.
- Niciodata nu trebuie sa purtati copilul cu fata spre lume, aceasta nu este o pozitie ergonomica, intrucat spatele copilului este fortat si nici nu poate face un M corect cu picioarele
Nu uitati, atunci cand achizitionati un sistem, luati in considerare urmatoarele:
- Este potrivit pentru varsta copilului meu? Pentru nou nascuti, cele mai potrivite sunt “carpele” (sling, wrap tesut, wrap elastic), care se muleaza foarte bine pe copil si ii pot sustine spatele si capul la o varsta assa de mica. De la 6 luni, puteti incerca un SSC (Soft Structured Carrier), care este mult mai usor de pus, dar este mult prea mare si rigid pentru un bebelus de doar cateva kilograme.
- Ni se potriveste, mie si bebelusului meu? In alegerea SSC-ului, ar fi ideal sa aveti oportunitatea sa il probati, pentru ca nu orice sistem se potriveste cu oricine. Spre exemplu, eu m-am uitat la Manduca, dar intrucat am o talie foarte subtie am decis sa aleg Boba, care se strange mai mult si deci imi vine bine.
- Este un sistem ergonomic? Evitati intotdeauna sistemele tip chilot.
Si, ca sa inchei, cateva idei de sisteme de purtat:
- 0-6 luni: Sling, Wrap elastic, Wrap tesut
- 4-7 luni: Marsupi
- peste 6 luni: Boba, Manduca, Ergobaby, Fidella
Calatorii placute!
Atata doar ca SSC urile merg si inainte de 6 luni, unele au si inserturi pentru nou nascut sau reductoare de punte. Cel mai bine se merge la un magazin unde se pot proba mai multe sisteme (de ex. Hiphip.ro) si unde poti fi consiliata corect. Din pacate, informatiile pe care le oferi tu nu sunt chiar precise… Ideea de baza insa da! Calatoriile cu pitici sunt infinit mai usoare cand ai la tine un sistem de purtare.
Hey – multumim de comentariu! Am sugerat si in articol ca cel mai bine este ca cineva sa mearga sa probeze diferitele sisteme ca sa vada ce i se potriveste. SSC-ul, chiar si cu insertul, ar putea sa nu fie potrivit daca nu se muleaza pe spatele copilului si nu il sustine suficient. Regulile mentionate de mine sunt cele de baza, care se aplica in functie de fiecare parinte si copil, bineinteles. Succes la purtari!