Conacul lui Maldăr este unul dintre locurile mele preferate de vacanţă din Romania. Am fost acolo acum 2 ani, de aniversarea căsătoriei noastre, şi ne-am întors acum cu Sofia. Am redescoperit un loc parcă şi mai frumos decât îl lăsasem, nu avem decât cuvinte de laudă şi ne-am propus să ne întoarcem cât mai curand.
Dar să vă povestim şi de ce ne place atat de mult.
Conacul lui Maldăr este o veche culă oltenească (o casă boierească fortificată) care a fost restaurată cu fonduri europene şi transformată în pensiune boutique. Fiecare cameră este decorată într-un stil cât mai apropiat de cel original, dar nivelul de confort este unul modern. Curaţenia este absolut exemplară, la fel şi atenţia la detalii. Ne-au plăcut în mod special paturile superbe, dar şi zidurile extrem de groase, mobila foarte frumos restaurată şi „balconul” sau cerdacul decorat cu muşcate şi cu vedere la curte. Iar Sofia a fost înnebunita după patul nostru in care s-a lăfăit si răsfătat imediat cum am ajuns acolo.
Curtea este generoasă şi foarte bine întreţinută. Sofia s-a plimbat în continuu şi a explorat peste tot. Acesta este unul dintre motivele pentru care a dormit foooarte bine în timpul zilei.
Al doilea motiv a fost piscina minunată, curată si caldă (nu ştiu dacă este încălzită sau nu, dar apa avea o temperatură foarte plăcută). După ce încercasem în trecut să o băgăm în apă, la mare şi în Sicilia, fără succes, aici nu o mai puteai scoate din apă. I-am luat de la Decathlon un colac, am dat-o cu cremă de plajă (Bioderma, 50+), i-am pus o pălărioară pe cap şi la înot cu ea. A repetat obsesiv „apa, apa„, şi de fiecare dată cand treceam pe langă piscină voia să intre în ea. De abia asteptam să mergem la mare acum.
Conacul are şi un restaurant unde lucrează mai multe doamne minunate. Meniul nu este a la carte, există câteva opţiuni pentru prânz şi cină zilnic din care poţi alege, dar daca iţi doreşti ceva anume le poţi spune şi se poate face. Ca o mică nota, noi ne-am gândit să mâncăm doar micul dejun şi cina la ei şi să luam prânzul prin zonele pe care le vizitam. Am remarcat ori că totul este închis, ori că ceea ce este deschis este destul de dubios, de la Horezu până pe vârful Transalpinei, astfel încat am ajuns să mâncăm şi prânzul tot la ei, ceea ce vă recomandăm şi voua!
Alte lucruri care fac diferenţa:
- Am avut pătuţ pentru copil (gratis, l-am cerut de când am făcut rezervarea)
- Exista frigider în cameră (este util atunci când trebuie să ii dai copilului o masă de iaurt de exemplu),
- La restaurant au scaune pentru copil
- Majoritatea preparatelor erau child friendly (am avut ciorbe şi supe creme de mai multe ori, păstrav, pui, piureuri, totul natural şi sănătos),
- Personalul este extrem de prietenos cu copiii (toate doamnele erau încantate de Sofia, vorbeau cu ea, voiau să o ia la plimbare)
- Erau şi alţi părinţi cu copii, mai mari sau mai micuţi
Ce altceva puteţi face pe langă Conacul lui Maldăr (daca relaxarea langă piscina nu este de ajuns):
- Vizitaţi mânăstirile. Sunt multe mânăstiri monument istoric, deci ai de unde alege . Noi am fost de data aceasta la Hurezi (Horezu), care este foarte aproape. A fost foarte draguţ pentru Sofia, am plimbat-o in Boba, măicuţele au vorbit cu ea şi au distrat-o, i-a plăcut să aprindem lumânari şi să se uite la foc. La mânăstire fac şi tot felul de siropuri şi gemuri naturale pe care le puteţi cumpăra. Alte mânăstiri pe care le puteţi vedea sunt Polovragi sau Arnota.
- Treceţi pe la peşteri şi faceţi o drumeţie. Sunt două peşteri în zonă, peştera Muierii şi Polovragi. Data trecută noi am fost la peştera Muierii şi acum am ales sa mergem la Polovragi. Se poate ajunge cu maşina până aproape (sunt semne cu accesul interzis, le puteţi ignora, chiar personalul peşterii ne-a spus asta). Intrarea este 6 ron pentru adult, 3 ron pentru copii (Sofia nu a plătit). Am avut un ghid care ne-a facut un scurt tur şi apoi ne-a lăsat să exploram singuri partea peşterii care este deschisă publicului şi să facem poze. Peştera Polovragi este mai mare decât peştera Muierii, dar traseul deschis publicului este mai mic şi mai puţin amenajat. Oricare peşteră aţi vizita, nu uitaţi că temperatura scade foarte mult înauntru, aşa că îmbracaţi-i pe cei mici mai gros (chiar daca afara sunt 35 de grade cum erau când am fost noi), şi luaţi un pulover şi pentru voi. Sofia a fost încântată, şi apoi a adormit (efectul sistemului de purtare dar si al oboselii). A dormit aşa pe parcursul întregii drumeţii pe care am facut-o după.
- Mergeţi pe Transalpina. Transalpina este deschisă doar vara, dar drumul este foarte frumos. Noi am mers până undeva în vârf, după Rânca (nu aş merge niciodată la Ranca, mi se pare ceva odios de urât), şi am şi urcat puţin pe munte. Am văzut o stâna şi Sofia s-a uitat cu mare curiozitate la oiţe, măgăruşi şi caţei.
- Vizitează Culele din Măldărăşti. Mai sunt doua cule în Măldărăşti, se poate ajunge pe jos la ele şi există indicatoare clare peste tot. Sunt deschise între 10 si 17.
Cateva detalii „tehnice”
- Conacul lui Maldăr se află în Măldărăşti, lângă Horezu. Din Bucureşti se poate ajunge pe Autostrada Bucureşti – Piteşti, apoi continuând spre Râmnicu Valcea şi de acolo spre Horezu. Din Horezu urmaţi indicatoarele către Cule.
- Preţul pentru o camera dubla este 70 Euro mic dejun inclus, indiferent de camera ocupată. Mai multe detalii aici.
- Pentru camerele situate la etaj nu există lift, deci daca aveţi un carucior greu sau multe bagaje, puteţi alege una dintre camerele de la parter.
Călătorii plăcute!
Articol înscris în concursul Thailanda, Te Iubesc! organizat de KLM România, în colaborare cu Tedoo.ro și T.A.T. Balkans