Recente Solutii pentru calatoriile cu copiii Utile in Vacanta

Cum ne protejam copiii de soare vara

august 3, 2016

Noi am mers cu Sofia la mare de cand ea era foarte mica, asa ca m-am interesat de foarte devreme despre protectia solara la copii. Apoi, de-a lungul unui an, am mai fost la plaja de mai multe ori, dar si la piscina, astfel incat am avut ocazii sa ma informez pe cat de bine se poate.

Mai intai, este important sa intelegem cum este cu razele UV. Acestea sunt de doua tipuri:

 • UVA. Razele UVA reprezinta aproximativ 95% din razele soarelui care ajung in mod normal pe pamant. Aceste raze patrund mai adanc in straturile pielii si sunt responsabile pentru imbatranirea acesteia, si pot cauza cancer de piele. Bronzarea, procesul determinat de aceste raze, este practic o rana a ADN-ului, iar pielea se inegreste pentru a o repara si pentru a preveni alte raniri ale ADN-ului – acest lucru poate cauza cancer de piele. Razele UVA trec prin sticla si prin nori.
 • UVB. Razele UVB sunt cele care sunt responsabile pentru inrosirea pielii si afecteaza straturile superficiale ale acesteia. Expunerea prelungita la aceste raze poate produce cancer de piele, dar are si un rol cheie in bronzare si imbatranirea pielii. Razele UVB sunt cele mai puternice intre orele 10 si 16, intre lunile Aprilie si Octombrie, si cauzeaza mai multe daune la altitudini mari sau pe suprafete care le reflecta (precum zapada sau gheata). Aceste raze nu trec, sau trec foarte putin prin sticla.

 

Am pus mai jos cateva sugestii care pot ajuta:

 • Ca o regula de baza, ar trebui sa evitam sa tinem copiii sub 6 luni in soare pe cat posibil
 • Incercati sa nu tineti copiii in soare intre orele 10 si 14, intrucat aceasta este perioada in care soarele este cel mai puternic
 • Imbracati copilul cu haine care pot proteja de razele soarelui. Exista haine speciale care pot proteja de razele UV, si le puteti gasi in mai multe locuri, precum la Decathlon.
 • Puneti-i o palarie pe cap copilului. Folositi una care are boruri pe toate partile,  pentru a-i putea acoperi si urechile sau gatul.
 • Folostiti crema de protectie solara. Aici am aflat niste lucruri foarte interesante, respectiv ca ar trebui sa dam un copil cu o crema de protectie cu factor cel putin 15, dar nu mai mult de 50. Am citit asta online si nu am fost de acord. Adica cum, sa nu protejez eu copilul cu cel mai mare factor posibil? Poate asta cu 15 e pe la straini, care sunt mai relexati asa, dar nu e neaparat bine. Dar am inceput sa mai citesc si iata ce am aflat. SPF-ul nu reprezinta cat de puternica este crema impotriva soarelui, ci timpul cu care este prelungita perioada in care poti sta la soare. Asta insemna o crema cu SPF 15 iti permite sa stai la soare de 15 ori mai mult timp decat ai putea sa stai fara crema. Spre exemplu, daca stand la soare fara crema pielea noastra se inroseste in 20 de minute, cu o crema cu SPF 15 ea se va inrosi in 300 de minute (20 X 15). La fel, daca avem o crema cu SPF 30, inseamna ca putem sta la soare de 30 de ori mai mult decat in mod normal. Si atunci, de ce sa nu folosim creme de protectie cu SPF 50+? Se pare ca un numar mai mare de SPF iti poate da o protectie mai mare, insa aceste creme contin si mai multe chimicale. De asemenea, nu este nicio dovada stiintifica cum ca o crema cu SPF 50+ ar proteja mai bine decat una cu SPF 50.
 • Umbrelele de plaja nu protejeaza complet de razele UV. Desi doar 5% din raze trec prin umbrele, soarele este reflectat si de suprafata din jur, si radiatiile pot ajunge pana la 40-50%. De aceea, chiar daca tineti copiii sub o umbrela, dati-i si cu crema de protectie solara.
 • Intrucat razele UVA trec prin sticla, incercati sa puneti folii de protectie pe geamurile masinii, pentru a evita arderea.

 

Vacante placute!

 

Mai multe detalii despre studiile pe aceasta tema puteti gasi aici, aici si aici.

 

 

Iti plac povestile noastre? Urmareste-ne!

  Leave a Reply