Cand eram mai mica eram absolut indragostita de gradinile zoologice. Si de Muzeul Antipa. Deci, in principiu de animale, fie ele vii sau impaiate.

Dupa ce am crescut am inceput sa inteleg putin mai mult din ce inseamna in realitate o gradina zoologica. Cred ca este foarte important sa mentionez cat de mult conteaza ca orice animal sa traiasca in libertate, in mediul lui natural, nu inchis intr-o cusca. Chiar daca nu putem compara 100%, ar trebui sa ne gandim cum ne-ar placea noua sa stam intre patru pereti, sau intr-un spatiu foarte mic, sau intr-o cusca potential insalubra si in fiecare zi sa vina oameni sa se uite la noi in timp ce stam, mancam sau ne facem nevoile. Este cu siguranta incredibil de stresant, mai ales ca aceste animale sunt majoritar salbatice, deci neobisnuite genetic sa treca prin asa ceva. Spre exemplu sa ne inchipuim ca noi stam in spatele unor geamuri si prin fata lor se perinda fripturi, branzeturi, toate absolut delicioase, iar noi nu putem sa le mancam. Primim ceva doar la ore fixe si nu neaparat chestiile gustoase pe care le-am vazut toata ziua. Nu cred ca ne-ar placea prea tare.

In acelasi timp, in natura exista destul de multe specii pe cale de disparitie, dintre care unele mai au exemplare doar in gradinile zoologice, care joaca astfel un rol cheie in pastrarea si, potential reintroducerea lor in natura. Cateva dintre aceste specii sunt: lemurul negru cu ochi albastri (singura primata, in afara de om, care are ochii albastri si care este in pericol datorita distrugerii habitatului sau natural, padurea tropicala), testoase din Madagascar (a caror disparitie e pusa pe seama faptul ca fermierii ardeau pamanturile pentru a le transforma in pasuni pentru vite), oryx-ul cu coarne iatagan (care a fost vanat excesiv in Africa de Nord) sau leoparzii de Amur (care dispar din cauza braconajului). De aceea cred ca cel mai probabil ar trebui sa existe o balanta in ceea ce priveste gradinile zoologice, care sa aiba ca scop pricipal conservarea si reproducerea speciilor de animale, nu distractia noastra.

Acestea fiind spuse, in ultima vreme am fost de mai multe ori la gradina zoologica, pentru ca este destul de aproape de casa si este bine sa mai variezi parcul de zi cu zi uneori. In plus, cred ca daca mai multa lume contribuie la gradina zoologica, vor fi sanse mai mari ca si conditiile animalelor sa se imbunatateasca.

Daca mai inainte Sofia fusese la zoo in carucior sau in Boba, in ultimele saptamani a mers singurica (adica pe picioarele ei prin Gradina Zoologica, nu am trimis-o singura de acasa – inca 🙂 ) si i-a placut foarte mult. Daca aveti insa copilasi care prefera sa fie carati, cei de la Zoo au niste caruturi foarte dragute si rustice pe care le puteti folosi gratis. Merg de la copii care isi mentin singur echilibrul pana spre 7-8 ani din cate am vazut.

IMG_2669

Gradina Zoologica din Bucuresti are tot felul de custi in care ar trebui sa fie tot felul de animale, insa in realitate este greu sa vezi cel putin jumatate dintre ele. Nu imi dau seama daca animalele sunt ascunse pe undeva sau daca pur si simplu nu mai exista acolo. In alte tari la gradina zoologica poti intra sau iesi pentru a te plimba in jurul habitatului unui animal si astfel il poti vedea cam oricand ai vizita. La noi in schimb sunt niste custi mari, pline de vegetatie neingrijita, si ramai doar sa te intrebi daca e sau nu e ceva acolo. Mai mult, sunt si cateva zone absolut triste, de exemplu la maimute, care stau intre pereti de beton (foarte similar cu habitatul lor natural) sau la urs, unde este o mizerie de nedescris. Stiu ca nici in natura nu vine cineva sa curete dupa animale in mod normal, insa apa din rauri si lacuri are un sistem de autoepurare, pe cand cea din piscinele din beton nu prea are si ramane plina de matasea broastei si tot felul de gunoaie.

Sunt si zone dragute insa, iar Sofia o prefera pe cea cu pesti. Este fascinata de ei, fuge de la un acvariu la altul si repeta: „Pe, pe”, aratandu-mi-i.

IMG_2637

De asemenea, i-au placut foarte mult leul si tigrii, care au, intr-adevar, zone mari in care sa se desfasoare.

IMG_2665

IMG_2759

Mai mult decat atat, s-a plimbat pe aleile umbroase si a alergat vesela de ici colo, deci o vizita in parc poate fi usor inlocuita cu una la gradina zoologica.

IMG_2644

IMG_2667

Bineinteles, desi in mod normal este obsedata de telefonul meu si cum il vede sare pe mine sa i-l dau (motiv pentru care incerc tot timpul sa il tin bine ascuns 🙂 ), evident ca atunci cand am incercat sa ii fac cu el o poza in fata tarcului cu camile, a luat-o la fuga in directia opusa. Legile lui Murphy, presupun. In concluzie o poza cu dovada si o poza cu camilele, ca sa va arat cat sunt de dragute.

IMG_2659

IMG_2658

Cateva detalii tehnice:

  • Pe program de vara, Gradina Zoologica este deschisa intre 9-18 (pe site scrie ca pana la 19, dar am fost eu acolo in timpul saptamanii si la 6 fara ceva s-a anuntat inchiderea), iar pe program de iarna 9-17.
  • Biletele sunt 13 ron pentru adulti si 6,5 ron pentru copiii de peste 2 ani.
  • Se poate ajunge cu masina – sunt suficiente locuri de parcare, dar in weekend cred ca se aglomereaza foarte mult, dar si cu mijloacele de transport in comun (autobuzul 148 – care circula de la Romexpo pana la Joile Ville in Pipera –  sau 301 – care merge de la Piata Romana pana la Jolie Ville)
  • Ca varietate de animale puteti sa vedeti: pantera (daca binevoieste sa se arate sau daca mai exista, noi am fost de vreo 3 ori si nu am zarit-o), lei, tigri, ursi (nici ursi nu am mai vazut de f f mult timp), maimute, lemuri, lupi, cerbi, camile, dromaderi, emu, strut, capre, lame, rasi, pume, ponei, tot felul de soparle, serpi, papagali, pelicani, flamingo roz, crocodili.

In loc de concluzie. Mi-a fost greu sa scriu despre Zoo Bucuresti pentru ca este un loc destul de trist, cu multe custi murdare sau care par lasate in paragina, cu plante crescute peste tot, locuri mult prea mici pentru multe animale. Sunt insa si animale care par sa o duca bine. Sofiei ii place tare mult la Zoo, il plac animalele, le arata cu degetul si repeta numele lor. Drept urmare, noi vom mai merge, si speram ca banii cu care noi contribuim vor fi folositi la imbunatatirea vietii animalelor.

Plimbari placute!