Ne jucam parenting

7 sugestii de carti pentru copiii de 1 an si jumatate

noiembrie 11, 2016

“Catea, catea” spune Sofia de cateva ori pe zi si ma trage sa merg la biblioteca sa “citim” cate ceva.

Avem mare noroc pentru ca Sofia iubeste cartile (asa cum, bineinteles, am povestit de 1000 de ori). Probabil si pentru ca i-am aratat carti de cand era foarte foarte mica, poate ca si putin din cauza geneticii :P.

Pentru ca Sofia vrea mereu sa citim, trebuie sa ii cumparam destul de des carti noi, cat mai potrivite pentru varsta ei. Asa ca am pus mai jos o lista de carti care sa va ajute.

Noisy Farm. O carte draguta si colorata din care cei mici pot invata animalele si ce sunete fac ele. Sofia a invatat sa diferentieze un cal de un magar (desi eu jur ca mi-a luat ceva timp sa identific care e care, ma tot intrebam mirata de ce sunt doi cai in carte) si stie sa spuna “Fermier”. O citim cap coada de cam 3-4 ori de fiecare data. Noi am luat-o pe de un targ de bebelusi. Sau de carte :).

img_3234

Ce animale traiesc la ferma. Bineinteles, la varsta aceasta, multe carte sunt despre animale si ferme, iar de cand Sofia a primit aceasta carte a ramas indragostita de ea. Are multe butoane cu sunete diferite si sunt foarte usor de apasat de cei mici. Mult timp nici macar nu am citit povestea, doar am apasat veseli pe butoane, a fost de ajuns. De curand insa am reusit sa citim si povestea, care, de altfel, este foarte stufoasa, si Sofia a ascultat-o rabdatoare. Din carte Sofia a invatat ce este aceea o moara, sau cum face un curcan. Daca ar fi sa am o nemultumire, aceea ar fi ca soriceii fac exact ca puii. Si nu este doar parerea mea. Daca apas pe butonul cu soricei, Sofia va zice ca au fost puii :). Noi am primit-o pe a noastra.

img_3237

Pisoiasul Pisu. Este o carte foarte frumoasa, cu niste desene dragute si colorate. Are tot felul de animalute si obiecte pe care le discutam impreuna cu Sofia, ceea ce i-a marit foarte mult vocabularul. De pe pagina de mai jos stie absolut toate cuvintele care descriu fiecare obiect: pui, pisu, gaina, rata, fereastra, lopata, galeata. Este o poveste distractive si simpla, la care ne uitam de multe ori cu placere.

img_3246

img_3247

Ratusca cea urata si Cei trei purcelusi. Doar cand am facut poza cu cele doua carti una langa alta mi-am dat seama ca sunt de la doua edituri diferite :). Mai intai Sofia a fost pasionata de Ratusca cea urata, de unde a invatat ce este un boboc, sau o baba, pentru ca mai apoi sa ii placa Cei trei Purcelusi, si acum stie sa inhate lucruri (de la lupul care voia sa ii inhate pe cei trei purcelusi!). Se vede ca sunt folosite si rasfolosite, mai putin puzzle-urile, care nu sunt inca potrivite pentru varsta ei.

img_3245

img_3244

Meduza Oscar si Circul Coralii. Una dintre cartile noastre preferate, care povestesc despre aventurile lui Oscar si ale prietenei sale, Crevetica Gabi, care incearca sa il aduca inapoi pe Clovnul Arti, care disparuse, pentru a continua spectacolul de circ. Foarte bine desenata, dar si cu un mesaj prietenos, Meduza Oscar este prietena noastra cam de la 1 an si cu siguranta va continua sa fie mult timp de acum incolo.

img_3249

img_3250

Bulgaras de primavera.  Si de altfel toate cartile din colectia cu iepurasul si cu ariciul, trei la numar. Este probabil cartea preferata a Sofiei, care este indragostita de iepurasul uituc pe care il pupa pe fiecare pagina. Desene foarte frumoase insotesc povestile despre prietenie, amintire, copilarie si viata. Cu adevarat niste carti care merita citite.

img_3253

img_3252

Ca sa fac un scurt rezumat, este varsta la care folosim carti colorate sau cu sunete, din care Sofia sa invete obiecte sau animale noi, sa inteleaga locu fiecaruia in lume. Incepem insa, usor, usor, sa introducem si povestiri despre valori, despre cum ar trebui sa vedem lumea si sa traim in ea.

Voi ce carti ne sugerati?

Lecturi placate!

Iti plac povestile noastre? Urmareste-ne!

    Leave a Reply