Atunci cand vrei sa calatoresti cu cei mici, de cele mai multe ori vei ajunge sa o faci cu masina. De aceea, alegerea scaunului auto este extrem de importanta. Si nu doar pentru copiii calatori, pentru ca nimeni nu merge in vacanta o data pe saptamana, ci si pentru orice fel de copil care calatoreste cu masina pana in parc, la supermarket sau la gradinita.

Noi am tinut-o pe Sofia in scoica destul de mult timp. Am avut o scoica de la Peg Perego care merge pana la 13 kilograme, iar la un an si 7 luni Sofia de abia a trecut de 11. Si nu ai fi zis la cele 4 kilograme cu care s-a nascut :).

Ne-am informat si am citit cat de mult am putut pana cand am decis ce scaun sa ii cumparam, iar concluzia cea mai importanta a fost ca scaunul trebuie sa fie rear-facing pe o perioada cat mai lunga de timp. Adica sa fie pozitionat cu spatele la sensul de mers pana la o varsta destul de inaintata a copilului. Asta inseamna ca este ideal sa tii un copil cu spatele la sensul de mers pana la minim 2 ani, ideal pana la 4, din motive de siguranta.

De ce este mult mai sigur un scaun rear-facing? In cazul unui accident, centurile de siguranta ne tin in loc pentru a nu ne lovi. Insa capul nu este tinut de nimic si o ia in fata pana cand barbia se loveste de piept. In cazul unui adult, greutatea capului este aproximativ 6% din greutatea intregului corp. In cazul unui copil insa, greutatea capului este de cam 25% din greutatea corpului. Mai mult, la adulti osatura si ligamentele sunt formate si intarite, la copii ele sunt inca flexibile. Un impact in care copilul sta cu fata va pune o presiune imensa pe coloana lui, iar riscul este ca aceasta sa se rupa, iar copilul sa se raneasca grav sau mai rau. Conform Academiei Americane de Pediatrie, este de 5 ori mai sigur ca un copil sa stea cu spatele la sensul de mers decat cu fata. Iar riscul ca acesta sa isi rupa sau fractureze picioarele este mai mare atunci cand copilul sta cu fata spre drum.

Dupa ce am facut toate cercetarile necesare, noi am ales pentru Sofia un scaun de la Maxi Cosi, 2way pearl. Acesta permite instalarea cu spatele pana la 105 centimetri (aproximativ 4 ani), dar poate fi intors si cu fata la sensul de mers daca ne-am dori acest lucru. Am ales un astfel de scaun pentru ca am vrut sa fim acoperiti in cazul in care Sofia nu va mai dori absolut deloc sa stea cu spatele la sensul de mers, si pentru noi a fost mai bine sa avem ceva 2 in 1.

img_3329

img_3263

Bineinteles, asta nu inseamnca ca scaunul Maxi Cosi se potriveste neaparat pentru toata lumea. Noi in alegerea lui am tinut cont de trei factori, care cred ca ar trebui sa fie importanti si pentru voi: costuri (scaunele rear facing in Romania au preturi intre 700 de ron si aproximativ 2500 ron), spatiu in masina (diferenta intre un Tico si un Hummer ar putea sa fie relevanta) si isofix (unele masini au si altele nu au). Asa ca pentru a va ajuta, am pus mai jos un tabel cu scaunele rear facing disponibile in Romania acum si cum se incadreaza ele in categoriile de mai sus.

[wpsm_comparison_table id=”2″ class=””]

Si mai jos cateva linkuri de unde puteti sa achizitionati scaune de masina rear facing (in ordine aleatorie):

Upcar.ro – Puteti achizitiona scaune Joie si Britax

Evomag.ro – Gasiti Britax, Joie, Maxi Cosi

Bekid.ro – Au Maxi Cosi si Hauk

Emag.ro – Puteti cumpara Maxi Cosi, Cybex Sirona, Hauck, Britax si Joie

Bestkids.ro – Puteti achizitiona Cybex Sirona, Hauck, Maxi Cosi

iBebe.ro – Gasiti Britax, Cybex Sirona, Hauck, Joie, Maxi Cosi

Puteti gasi scaune pe care le si puteti proba, daca sunteti din Bucuresti< (ideal este sa le probati inainte de a le cumpara pentru a vedea cum se potrivesc in masina voastra, dar si cum sta cel mic in ele) la Bebetei (ideal in locatia din Sun Plaza, pentru ca este mai mare) sau la Bebe Militari.

Producatorii au si ei site-urile lor de unde puteti achizitiona scaunele: Axkid, Besafe, Cybex, Britax.

Cand am ales noi scaunul, ne-am mai gandit la cateva lucruri:

  • Sa fie un scaun spatios. Bineinteles, un scaun spatios ocupa si mai mult loc in masina, deci daca aveti o masina mica s-ar putea ca Maxi Cosi sa nu incapa tocmai bine.
  • Sa se poata vedea bine in geam de pe el. Maxi Cosi este un scaun inalt si Sofiei ii place sa se uite pe geam.
  • Sa aiba o pozitie de somn buna. Nu toate scaunele se lasa la fel pe spate pentru dormit, iar noi am vrut sa ne apropiem cat mai mult posibil de pozitia de somn din scoica.

Alegerea scaunului potrivit nu este intotdeauna usoara, dar speram ca informatiile de mai sus va vor ajuta sa o faceti pe cea corecta.

img_3332

Calatorii placute!