Sofia merge la gradinita (ma rog, sa ii spunem cresa, dar cum la noi cresa e in gradinita, tot aia e 🙂 ) de la 1 an 4 luni. Nu pot spune ca a fost usor sa alegem locatia cea mai buna unde sa o lasam o zi intreaga, dar pana la urma am reusit. Acum suntem ok cu gradinita Sofiei, stim ca este pe maini bune, iar ea este incantata sa mearga acolo.

Pe scurt, iata o lista de criterii pe care noi am luat-o in considerare si care va pot fi si voua folositoare:

  • Varsta de la care sunt primiti copiii. Noi am cautat o locatie unde sa fie primiti copiii de la un an, insa daca aveti copii mai mari, probabil nu veti lua acest criteriu in considerare.
  • Educatori / numarul de copii. Ne-am dorit un loc in care sa nu fie 30 de copii la o educatoare, pentru ca asa nu ar avea timp sa dedice fiecaruia dintre ei. Ideal este un raport de o educatoare la 7-8 copii, iar la grupa cea mai mica, de tip cresa, sa fie un raport de o educatoare la 3-4 copii. Nu de alta, dar Sofia de abia a mers singura si cu incredere de abia pe la 13 luni, deci ar fi avut nevoie de cineva care sa stea dupa ea sa se asigure ca nu isi sparge capul.
  • Distanta fata de casa. Noua ni s-a parut important ca gradinita sa fie la o distanta nu mai mare de 15 minute de mers cu masina de casa. Pe de o parte nu vrem sa chinuim copilul o ora pe drum pana acolo. Pe de alta parte, nici programul nu ne-ar permite calatorii similar cu drumul pana la Sinaia in fiecare dimineata. Deci, oricat de minunate ar fi gradinitele din Mogosoaia sau din Berceni, nici macar nu ne-am uitat la ceva atat de departe de noi.
  • Care este programul. Intrucat si eu si Tudor lucram toata ziua, am cautat o gradinita cu program macar pana la ora 18, ca sa putem ajunge sa o luam pe Sofia. Am remarcat ca sunt mai multe gradinite cu program pana la 15, si sincer nu ne dam seama cine isi da copiii acolo si cum ajunge sa ii ia la ore de genul acesta.
  • Cat de des sunt scosi copii afara / exista spatiu in curte. Ne-am dorit o gradinita unde cei mici sa petreaca timp afara. Nu e sanatos sa ii tii tot timpul intre 4 pereti, trebuie sa stea la aer si sa se joace in natura. Noi am ales un loc in care  curtea este mare, are si cateva leagane si jucarii, este si umbrita pe timpul zilei, iar Sofia a iesit afara cam in fiecare zi in aceasta iarna (mai putin cand erau -20 de grade, dar cine ar fi iesit pe o vreme ca aceasta?).
  • Televizor. Noi nu vrem sa o lasam pe Sofia la televizor pana la cel putin doi ani sau cel putin ne dorim sa ii limitam accesul la tehnologie in primii ani din viata. S-a demonstrat ca cei care se uita la televizor de la varste micute au problem de comunicare, de dezvoltare, de intelegere si de atentie. La gradinita Sofiei exista un televizor pentru clasele mai mari, dar nu este folosit decat foarte rar (probabil o data pe saptamana). Am vazut chiar eu, intrucat gradinita are camere de supraveghere si nu a fost greu sa imi dau seama daca intr-adevar lasau copiii in fata ecranului sau nu.
  • Camere de supraveghere. Avand in vedere cate auzim si vedem la televizor despre educatoare care maltrateaza copiii, un criteriu absolut obligatoriu pentru noi au fost camerele de supraveghere. Am refuzat sa o las pe Sofia undeva unde sa nu o pot vedea, mai ales ca era foarte mica si nu putea sa ne povesteasca daca s-a intamplat ceva rau.
  • Mancare. Am incercat sa o hranim pe Sofia cat mai sanatos, cu putina sare, fara prajeli si evitand zaharul. Intrucat la gradinita ar manca majoritatea meselor, am cautat un loc unde mancarea sa fie ok. Aici cred ca am facut un mic compromis pentru ca, desi mancarea este in proportie de 90% asa cum imi doresc, la gustarea de dupa amiaza de multe ori cei mici primesc produse dulci. Insa partea buna este ca ele sunt putin indulcite si in general nu cu zahar, ci cu miere, ceea ce a reprezentat pentru noi o alternative rezonabila.
  • Pedepse / recompense. Ideal ar fi sa nu se aplice pedepse sau recompense. Copiilor trebuie sa li se explice ce au gresit pentru ca ei sa inteleaga, iar atunci cand au o reusita, educatoarele sa ii incurajeze sa inteleaga ce inseamna acea reusita pentru ei.
  • Pret. Bineinteles, si pretul este relevant. Noi ne-am uitat la ceva care sa nu depaseasca 2000 de ron, dar nici sa nu coboare sub 1200 (pentru ca ne-am temut ca la un pret mai mic, in zona de Nord, era un risc sa nu primim ceva de calitate).
  • Politica de acomodare. Sofia fiind atat de mica, ne-a fost teama ca ii va fi foarte greu sa se acomodeze, asa ca am vrut un loc in care si eu sa pot sta cu ea o perioada de timp, pentru ca ea sa devina familiar cu educatoarele si trecerea sa fie usoara.
  • Limba de predare. Am vrut sa gasim un loc in care sa se vorbeasca bilingv, romana – engleza. Creierul copiilor este structurat intr-un asemenea fel incat sa poata invata orice limba pana la varsta de 3 ani. Deci, daca ii vom expune la 4 limbi, vor invata 4 limbi. Noi vrem ca Sofia sa invete de mica engleza, pentru ca este o limba international, de care ai practic nevoie oriunde in lume. Va avea timp sa invete alte limbi, la alegerea ei, mai tarziu.
  • Activitati optionale. Chiar daca momentan e la cea mai mica grupa, si la Sofia sunt activitati optionale. Si noi ne-am dorit sa aiba cateva care sa o ajute sa descopere ce ii place sa faca si incotro sa se indrepte usor usor, fara a o supraincarca. Asa ca ea face muzica sau kinetoterapie (oferite automat pentru grupa Baby), iar cei mai mari au chiar posibilitatea sa faca skateboard, spre exemplu.

Initial ne-am dorit sa alegem o gradinita Montessori, insa studiind mai bine ne-am dat seama ca suntem ok cu orice tip de predare: Montessori, Waldorf, traditional etc. In plus, in zona noastra e o singura gradinita Montessori si noua personal nu ne-au placut majoritatea lucrurilor mentionate de ei in privinta cresterii copiilor. Iar ce ne-a placut era foarte foarte departe de noi.

E destul de greu sa alegi o gradinita. Cred ca ne-am uitat la 100 de gradinite, dar am ajuns sa vizitam doar trei pentru ca la o prima vedere doar ele pareau ca intrunesc criteriile de mai sus. Pana la urma, alegerea noastra a fost una buna. Sofia este la gradinita de 5 luni si s-a acomodat foarte bine. Se vede clar ca se dezvolta si invata lucruri acolo. Dar, despre ce a invatat si cum merge, intr-o postare viitoare, cand va mai trece timpul putin si vom avea o privire mai de ansamblu asupra vietii la gradinita.

Succes  in cautari!