In saptamana dinaintea vacantei noastre la Barcelona m-am uitat in fiecare zi pe aplicatia de Meteo de pe telefon sperand ca vom avea parte de vreme buna. Din pacate se anuntau ploi si chiar nu imi doream sa merg pe strazi in frig si ploaie – ne place caldura :). Si iata ca totusi vremea a fost de partea noastra si soarele a stralucit toate cele cinci zile cat am fost acolo.

Am ajuns la Barcelona in formula completa de trei intr-o zi insorita de martie si ne-am bucurat foarte mult sa vedem ca in taxi-uri se poate plati cu cardul, intrucat in aeroport nu era niciun bancomat si bineinteles noi nu ne deranjasem sa schimbam bani in tara.

Ca sa incepem cu inceputul, am avut noroc de o cazare absolut fabuloasa – un apartament  cu doua camere (luat de pe booking.com) cu o priveliste extraordinara spre Sagrada Familia. Totul era suficient de spatios pentru trei persoane, ne-au dat si un patut (desi pe booking scria ca nu au, noi am intrebat si am primit), iar bucataria era echipata cu tot ce iti trebuia ( masina de spalat vase, prajitor de paine, cana pentru fiert apa, cafetiera, masina de spalat rufe, fier de calcat). Iar terasa era mi-nu-na-ta. Sofiei I-a placut la nebunie – se uita la autobuze, la oameni, la caini, repeat obsesiv Tibidabo (care era undeva in fata, pe un deal si se vedea luminat noaptea) si ne spunea ca a vorbit cu pisicute si le-a povestit cum a venit ea la Barcelona.

Am incercat in cele cinci zile sa imbinam activitatile pentru Sofia cu activitati pentru noi, si asa am ajuns in tot felul de locuri.

Mai intai am trecut pe la Sagrada Familia, unde trebuie sa faci rezervare online si sa ajungi acolo fix intre 10.15 si 10.30, ora la care ai spus ca vei veni, altfel ti se anuleaza.

Si, dupa ce am alergat pe strazi ca sa ajungem la timp, si ne-au si plimbat in jurul bisericii ca sa gasim acea intrare potrivita pentru carucioare, am remarcat ca luasem bilete pentru data de 15 martie. Si era 16 martie… Drept urmare am cumparat de pe telefonul mobil alte bilete si am intrat 15 minute mai tarziu. Cu siguranta nu foarte distractiv atunci, cu siguranta foarte distractiv acum!

Sofiei I-a placut mult, dar cel mai mult a apreciat parculetul din fata Sagradei, am stat acolo cel putin jumatate de ora.

Dupa amiaza ne-am gandit sa mergem in Parcul Guell, iar Google Maps ne-a spus ca facem doar 30 de minute de unde eram. Nu am calculat insa lucrurile foarte bine, pentru ca toate cele 30 de minute au fost la deal. Un deal din ce in ce mai abrupt. Pe care noi impingeam un carucior. Noi adica Tudor…

Ok, au fost si niste scari rulante… Dar numai foarte aproape de varf. Tudor a exersat cand intr-o saptamana la sala in rest :).

In schimb, odata ajunsi acolo, Sofia s-a distrat de minune. A alergat prin nisip cat a putut si a bagat mainile in apa de la faimoasa statuie in forma de soprla a lui Gaudi.

 

Apoi s-a plimbat si a dansat prin „pesteri”.

Urmatoarea zi am decis sa o incepem la Acvariul din Barcelona, pentru ca era vineri si deci speram sa fie mai putin aglomerat. Ne luasem biletele din timp, ca sa evitam cozile si am intrat direct.

Sofia a fost fascinata de pestisori, dar cel mai mult I-au placut pisicile de mare.

Iar la sfarsit de abia am reusit sa scapam cumparand doar o mingiuta si un pahar cu pestisori de la magazinul acvariului! Am povestit mai multe despre vizita noastra la Acvariu aici.

Cum timp inca era, am facut o foarte frumoasa plimbare pe Passeig de Gracia, unde se pot vedea faimoasele case ale lui Gaudi, Casa Batlo si La Pedrera. Le-am admirat doar pe dinafara insa pentru ca, pe de o parte, Sofia dormea, iar pe de alta parte nu eram siguri ca o vor tine interesata suficient de mult.

Desi initial nu ne gandisem sa trecem pe la Gradina Zoologica, pana la urma am ajuns si acolo, si am facut bine ca nu am ratat-o. Este foarte mare si frumoasa, iar Sofia nu stia la care animale sa se uite mai intai. Am luat biletele tot online, pentru ca sunt reduse cu 20%, dar nu a trebuit sa le luam cu ceva timp inainte. De fapt, le-am cumparat de pe mobil in timp ce mergeam spre Gradina Zoologica. Am pus intreaga poveste despre cum a fost aici.

Nu am ratat plimbari prin cartierul Gotic sau pe La Rambla.

Am avut parte de o vreme atat de buna incat a trebuit sa trecem si pe la plaja. Initial nu ne-am dat seama ca oamenii chiar fac plaja, dar era plin de lume care statea la soare. Asa ca ne-am cumparat si noi o paturica de la cei care le vindeau pe langa plaja, ne-am dezbracat (nu foarte mult, pentru ca nu era totusi chiar atat de cald – mai mult am dezbracat-o pe Sofia), si ne-am relaxat pe nisip.

Intre noi fiind vorba, Sofia uraste murdaria. Daca pune mana in ceva care ei I se pare murdar vine repede la noi sa o stergem. E foarte amuxanta daa se dezechilibreaza – nu vrea deloc sa puna mainile pe pamant (daca e cumva murdar!) si le trage asa cat mai in sus, ca si cum ar fi gata sa cada in ceva foarte fierbinte. E extraordinar de amuzanta! Drept urmare, cand am descaltat-o si a pus picioarele pe nisip, la inceput a fost terifiata. A durat ceva sa o convingem ca nisipul e ok. Drept urmare acum vrea sa fie descaltata in parc cand e nisip pe jos. Copilul extremelor, ce sa-i faci :).

Pentru ca Tudor adora sa faca poze de la inaltime, am hotarat sa mergem pana la Tibidabo. Desi am fost sfatuiti ca cel mai usor de ajuns este cu taxi-ul, noi am decis sa mergem cu un autobuz din Placa Catalunya, pana unde puteam ajunge foarte usor pe jos de unde stateam noi. Si s-a dovedit a fo o alegere buna. Am stat jos si la dus si la intors iar Sofia a dormit si la dus si la intors.

Iar acolo am putut face niste poze extraordinare cu orasul in timp ce Sofia alerga stanga dreapta, mergea in patru labe sau se rostogolea pe jos.

Am ales sa nu platim insa biletul de intrare, pentru ca era vreo 30 de euro de persoana iar Sofia este mult prea mica acum sa se dea in atractii. Poate sa se dea insotita, insa in prea putine. Asa ca am evitat cu eleganta calutii si roata (care sunt singurele din zona in care ai acces fara bilet) si am mers mai departe.

Nu am putut rata fantanile de la Montjuic care ofera un spectacol de lumini si culori seara intre 7 si 9. Era o aglomeratie de nedescris pe drumul care ducea la ele, insa noi am luat-o doar putin mai la dreapta si, desi nu am stat lipiti de fantani, am putut asista foarte bine la spectacol.

Sofia nu a fost foarte interesata. Mai mult s-a jucat cu o mingiuta si a alergat. Inca nu e pentru ea :).

Iar in ultima seara Tudor a tinut sa ajunga si la un meci de fotbal pe Camp Nou, Barcelona – Valencia, in timp ce eu si Sofia ne-am plimbat si ne-am dat in leagan.

Am mai trecut si prin port, atat ziua cat si noaptea, ne-am plimbat pe faleza la apus, am mers cu metroul (preferatul Sofiei), am mers la piata, ne-am plimbat pe la Arcul de Triumf si am mancat niste mic dejunuri fabuloase facute de Tudor.

Cat de Child Friendly este Barcelona?

  • Acces. Peste tot exista rampe pentru carucioare si majoritatea statiilor de metrou au lifturi si zone prin care se poate intra cu caruciorul.
  • Locuri de joaca. Exista locuri de joaca peste tot pe strada. Mai mergi putin, mai dai de unul.

  • Parcuri. Totul este foarte verde, sunt multe parcuri unde cei mici se pot juca.

  • Mancare. Aici nu pot sa zic ca Barcelona sta foarte bine. Spre deosebire de bucataria din Romania, cea din Barcelona pare sa se bazeze foarte mult pe prajeli. Trebuie sa recunosc ca a fost destul de dificil sa gasim ceva pe care Sofia sa il manance. Bineinteles, in excursii mai lasi copiii sa manance si lucuri pe care in mod normal nu le-ai da, insa Sofia nu dorea sa guste nimic din ce ii ofeream noi. Deci a fost la o foarte frumoasa dieta de fructe, urmata de piure facut de mine in apartament. I-as fi facut si altele, insa supermarketurile nu erau chiar foarte bine dotate 🙂

Cateva detalii tehnice.

  • Puteti zbura la Barcelona cu Wizzair, Blue Air sau cu Tarom. Calatoria dureaza intre 2.30 si 3 ore.
  • De la aeroport in oras se poate merge cu o serie de mijloace de transport in comun. Parerea noastra este sa luati taxi-ul in cazul in care trebuie sa schimbati mai multe mijloace de transport si aveti copil, pentru ca este mult mai comod. O calatorie costa cam 30 de euro pana in centru.
  • Metroul este usor de folosit si acopera majoritatea orasului. Va puteti lua o cartel de 10 calatorii spre exemplu si pot intra mai multe personae folosind-o.
  • Taxi-urile sunt foarte de incredere. Nu le-am folosit de foarte multe ori, dar totusi ne-au fost de folos atunci cand eram departe de orice statie de metrou sau era prea tarziu sa mai schimbam de trei ori (spre exemplu dupa ce am vazut spectacolul fantanilor de la Montjuic). In plus, noi nu am intalnit niciun taxi in care sa nu se poata plati cu cardul.
  • Daca puteti, incercati sa ajungeti in Barcelona in timpul saptamanii. In weekend este extrem de aglomerat. Asa se face ca mergand noi sambata spre Cartierul Gotic, am crezut ca este vreo manifestatie la cat de aglomerat era.

  • Incercati sa nu va cazati chiar pe La Rambla / Cartierul Gotic. Este foarte aglomerat. Noi am stat pe Gran Via si a fost atat linistit si civilizat, cat si sufficient de aproape incat sa mergem peste tot pe jos. Cazarea noastra aici.
  • Preturile sunt semnificativ mai mari decat in Romania, cel putin duble daca nu chiar triple. Pregatiti-va sa cheltuiti deci mai mult decat in mod normal mai ales daca mergeti cu cei mici, pentru ca daca sunteti singuri cu siguranta puteti gasi si locatii ieftine, dar acelea cu siguranta nu sunt child friendly.

In concluzie, ne-a placut mult excursia noastra la Barcelona. A fost cald si placut, iar arhitectura este extraordinara. Am si descoperit suficiente atractii pentru copii (incepand chiar cu plaja), incat Sofia sa se distreze si ea, iar in 5 zile cu un copil de nici 2 ani am acoperit destul de multe, desi cu siguranta mai sunt si altele de vizitat. Dar toate acestea intr-o excursie viitoare!

Calatorii placute!