Zborul cu copiii este un lucru care ii ingrozeste pe multi. Atat pe cei care au copii cat, mai ales, pe cei care nu au copii :).

Pe vremea cand nu aveam copii ma rugam la Dumnezeu sa nu nimeresc intr-o zona cu copii in avion. Mai ales pe zborurile lungi. Mi se parea absolut ingrozitor sa aud toate urletele acelea, despre care stiam cu siguranta ca urmau sa apara. Acum insa sunt absolut relaxata pentru ca inteleg parintii si inteleg copiii. Si uneori cea mai mare temere a noastra nu e ca nu vom reusi sa oferim suficiente activitati copilului in timpul zborului, ci ca ii vom deranja pe ceilalti pasageri.

In plus, un zbor nu e chiar acelasi lucru cu un drum cu masina. Daca mergi cu masina si cel mic devine nemultumit, tragi pe dreapta, dai copilul jos, il alergi, te joci cu el si apoi, cand e mai binedispus, porniti din nou la drum. Cu avionul lucrurile stau altfel. Daca ai luat un zbor pana la Londra, nu prea poti sa te hotarasti pe la jumatate sa opriti si in Praga, pentru ca cel mic ulra din tot rarunchii. V-ati urcat, trebuie sa rezistati pana la capat. Si ce faceti daca zburati pana in Thailanda sau in Republica Dominicana? Cunosc parinti care se infioara doar la gandul ca ar putea face asta, sau altii care pur si simplu si-au sters tarile exotice din vocabular.

Recunosc, noua ne place sa calatorim si nu nu am putea concepe sa renuntam la asta, asa ca ne-am pus la punct tot felul de tertipuri care sa ne ajute sa ajungem la destinatie nu doar cu bine, ci si cu buna dispozitie, gata sa ne incepem vacanta cu dreptul.

Iata cateva lucruri care ne fac noua viata mai usoara.

  • Mancare. Un copil satul e un copil fericit. Daca il roade burtica de foame sigur va fi indispus. Avand in vedere ca veti sta mai intai ceva timp in aeroport, apoi cateva ore in avion ar fi bine sa ii pregatiti cate ceva din gustarile lui preferate. Daca aveti un copil veti putea trece de securitate cu apa si mancare pentru el, prin zona speciala pentru copii. Drept urmare, luati-i ceva bun, mai ales ca mancarea va va fi utila si la decolare si la aterizare cand presiunea ar putea sa puna probleme urechilor celor mici. Mai mult, mancarea din avion s-ar putea sa nu fie chiar pe gustul lor, asa ca plecand cu ceva de acasa s-ar putea sa evitati situatii de foame acuta si, deci, indispozitie :). (Mai jos, Sofia in zborul de Moscova mancand din clatitele facute de mine)

  • Somn. Incercati sa plecati la orele de somn ale copilului. Stiu, avioanele zboara cand vor ele, nu cand vrem noi, dar cu putina planificare din timp (noi ne-am luat biletele spre Franta, spre exemplu, din ianuarie pentru iunie), poate aveti noroc sa nimeriti o ora de pranz sau de noapte. Asta, bineinteles, pentru destinatiile unde zboara mai multe companii aeriene (ca de exemplu la Barcelona zboara Wizz Air, Blue Air si Tarom, deci cresc sansele ca una dintre ele sa zboare cand va doriti). Asa cel mic va dormi o parte daca nu tot drumul si toata lumea va fi fericita (inclusiv vecinii de pe locurile din fata si din spatele vostru).

 

  • Carti. Daca cel mic e pasionat de carti, luati cateva pe care le veti putea rasfoi probabil de mai multe ori in timpul zborului. Sofia adora povestile si imaginile din carti, deci drept urmare mereu castigam cu asta. Daca nu e pasionat de carti in mod normal, puteti sa incercati totusi cartile speciale de la Usborne, care sunt interactive, cel mic putand descoperi singur tot felul de lucruri interesante in ele, in loc sa cititi povesti care I se pot parea plictisitoare. Pentru zborul nostru spre Barcelona, am avut o carte despre avioane, ceea ce era oricum in tematica zborului, iar Sofia a fost absolut fascinata sa o descopere. Noi am comandat-o de la Raisa’s Books, si as putea spune ca am fost incantati de promptitudine (mereu am primit sugestii despre ce carti am putea comanda, poze din ele ca sa ne dam seama daca sunt ceea ce cautam si comenzile livrate intotdeauna fix a doua zi).

  • Jucarii. Pana la urma,  copiii sunt fascinati de jucarii. Incercati sa luati fie jucarii care se potrivesc cu tema calatoriei (cartonase cu calatoriile cu trenul daca mergeti cu trenul de exemplu – iata unele mai jos), sau jucarii care nu cad si trebuie adunate de printre picioarele celorlalti pasageri. Spre exemplu carti cu abtipilduri, carti de colorat (dar nu cu culori adevarate, ca sa nu platiti scaunele din avion) sau jucarii magnetice (risc mai mic de a le pierde). Mai jos cateva exemple, unele mai folosite decat altele :).

  • Haine comode. Daca pantalonii ii strang si au 5 bluze pe ei, sau au maneca lunga cand aerul conditionat e la maxim, sigur cel mic nu se va simti comfortabil. Noi preferam sa plecam la drum cu pantaloni largi, spre exemplu, pentru ca Sofia sa aiba loc de miscare si incercam sa o imbracam in straturi, ca sa le putem da jos sau adauga daca este nevoie. Spre exemplu, noua ne plac foarte mult pantalonii de mai jos, pe care ii puteti gasi la PufuShop.

  • Prieteni cu copii. Cand sunt mai multi copii la un loc, ei se joaca intre ei. Da, am spus ceva complet neasteptat, stiu. Dar, cand ne gandim la calatorii, uneori uitam acest lucru de baza. Copiii se vor juca intre ei, deci vor fi mai linistiti si timpul va trece mai repede. Deci, daca se poate, gasiti niste prieteni care au copii de varste apropiate cu a vostra si vedeti daca ar fi si ei interesati de o vacanta. In drumul spre Barcelona, spre exemplu, noi am avut noroc sa stam si la dus si la intors cu aceeasi familie cu 2 baietei pe locurile din fata. Cel putin 40 de minute, Sofia s-a jucat cu cei doi baietei. Au facut schimb de jucarii si au povestit acolo intre ei – un deliciu :).

  • Multa relaxare. Orice am face, uneori lucrurile nu merg cum vrem noi. Avionul intarzie 5 ore, copilul mananca toata mancare, apoi varsa pe el si nu mai avem suficiente haine cu care sa il schimbam si este atat de irascibil incat nici toate jucariile din lume nu l-ar putea linisti. Si atunci, ce am putea sa facem? De obicei ne stresam la maxim, dar, intre noi fiind vorba, stresul nu va rezolva problema. Vom ramane cu un copil urlator, si un parinte stresat. Asa ca mai bine sa avem un copil urlator si un parinte linistit. Mai ales ca de multe ori copilul simte starea de spirit a parintelui si o reflecta. „Parinti linistiti, copii fericiti” este tilul unei carti de Laura Markam, si este absolut adevarat. Si, pana la urma, de cele mai multe ori toate lucrurile astea cel mai probabil nu se vor intampla si va veti trezi la destinatie inainte sa va dati seama, cu un nou loc pe care sa il explorati cu cel mic, cu ochii plini de curiozitate.

Zboruri placute! O sa vedeti ca odata ce incepeti nu veti mai renunta!