Dupa cum bine stiti, vine un moment in viata fiecarui copil cand renunta la scutece si trece la „chiloteii de copil mare”.
La Sofia, momentul acesta a venit la 2 ani si 2 luni si a marcat, pe de o parte, sfarsitul unei ere si, pe de alta parte, inceputul unei perioade stresante cu „Dar unde face copilul meu pipi cand mergem in calatorii sau chiar in parc?”
Mai intai merita mentionat ca e bine sa lasati copiii sa renunte la pampers in ritmul lor. In mod normal, un copil e pregatit sa faca la olita in jur de 18 luni, cand incepe sa aiba control asupra sfincterului si se poate tine. Pana atunci cel mai probabil nu va reusi sa ajunga la timp la olita sau la wc. Bineinteles, varsta de 18 luni e orientativa, nu e ca si cum la 1 an si jumatate in mod magic copiii au control asupra sficterului. Fiecare copil e diferit si varsta variaza, dar daca incercati sa il puneti pe cel mic de la 7 luni pe olita probabil ca exagerati putin cu variatul :).
Noi nu ne-am apucat de la 1 an jumatate de olita pentru ca nu ni s-a parut ca Sofia e gata. Umplea in continuare scutecele la somn, atat peste zi, cat si peste noapte, si nu ne anunta cand facea pipi. Dar cam la 2 ani si o luna a inceput sa ne spuna, si ne-am dat seama ca ne apropiem de momentul acela. Ca sa ne pregatim, am cumparat 1 milion de perechi de chiloti, asteptandu-ne sa trebuiasca sa o schimbam in continuu, am discutat la gradinita sa o incurajeze sa foloseasca olita si cam asta a fost.
Spre norocul nostru, la Sofia a durat nu mai mult de doua zile sa treaca de la scutece la olita. In prima zi a trebuit sa insist putin sa faca pipi la olita (tin minte ca a fost putin socata cand a reusit 🙂 ), dar deja a doua zi era confortabila si cerea chiar ea. Si nu prea am avut incidente. Ok, a facut pipi pe jos in Ikea chiar a doua zi (sa nu spuneti la nimeni), dar cam asta a fost. Si, spre suprinderea mea, nu a mai facut in scutec nici noaptea, desi pana atunci de dimineata pampersul era plin ochi.
Toate bune si frumoase pana cand a trebuit sa plecam de acasa si sa ajungem, mai intai, in parc. Hop! Si aici ce facem? Nu stiu altii cum sunt, (dupa cum zice Creanga), dar din principiu, eu nu vreau ca Sofia sa faca pipi la „tufis”. Nu mi se pare absolut deloc igienic pentru ceilalti copii. In general copiilor le place sa umble peste tot, sa culeaga floricele, conuri, ghinde si mai stiu eu ce, dintre care o parte s-ar putea sa fie chiar in locul unde Sofia a facut pipi. Nu e ca si cum urina de copiii e facuta din lacrimi de inorog (bine, poate e si nu stiu eu), asa incat sa fie o placere fabuloasa sa iti pui mainile in ea, si mai apoi sa le bagi in gura. Drept urmare, chiar daca altii se gandesc ca nu e nicio problema sa faci pe oriunde vrei, eu prefer sa incerc sa tin macar eu parcurile curate. E ca si cu gunoaiele. E ok daca arunc un cotor de mar pe jos, doar e biodegradabil. Ei bine, un cotor de mar e biodegradabil in vreo 3 luni, deci drept urmare daca toti am arunca cu mere pe jos, am sta intr-o groapa de gunoi. La fel si cu pipi-ul. Nu se absoarbe sau se dizolva ca prin minune odata ce atinge pamantul, cum nici apa nu face asta, si daca toti facem pipi pe jos, am merge printr-un mare wc. Sa nu mai vorbim de „numarul 2”. Stiu un copac in Herastrau chiar langa unul dintre locurile de joaca unde putem sa gasim cat „numarul 2” dorim. Partea asta sigur nu e facuta din lacrimi de inorog.
Deci,am inceput prin a ne cara dupa noi cu una dintre olitele pe care Sofia le foloseste acasa (avem una din Ikea si una din Carrefour), si sa folosim saci de gunoi pe care sa ii aruncam apoi. Bineinteles, ca sa nu mai luam dupa noi ditai olita de ziceai ca sunt un melc cu cochilie, am decis sa luam una portabila si, citind tot felul de recomandari, am ales Potette, care pare ca e cam pe toate site-urile atunci cand cauti olite, dar noi am luat-o de la Emag.
Olita asta este ideala pentru noi! Este foarte mica, si se pliaza si poate fi carata usor. Are un saculet propriu in care poate fi transportata, si are niste pungute biodegradabile care pur si simplu se scot si se arunca la gunoi. Este super practica, iar Sofia a iubit-o din prima clipa. Atat de mult incat am folosit vreo doua pungi numai ca sa o incerce ea prin casa :). Am pus mai jos si o poza cu olita in saculetul ei langa mana mea, ca sa va faceti o idee de dimensiuni.
Si, pentru ca ne place sa tinem parcurile curate, am hotarat sa avem si un mic concurs pentru voi in care puteti castiga o olita Potette de culoarea voastra preferata! Intrati pe postarea de pe Facebook si urmati pasii de acolo. Concursul este deschis pana pe data de 15 august iar pe 16 august voi anunta castigatorul (atat pe pagina de Facebook cat si aici). Succes!
Voi cum ai gestionat aceasta perioada din viata celor mici? Cat a durat pana cand au trecut sa foloseasca wc-ul pentru cei mari?
Super! Nu am renuntat la scutece, pentru ca este inca mic (15 luni), dar ii place si o foloseste cu succes. Noi ne pregatim de prima plecare peste granite si chiar cautam o varianta care sa ocupe cat mai putin spatiu si sa fie si igienica. Ma bucur ca am gasit articolul tau
Ma bucur ca iti suntem de folos!
Avem și noi oliță portabilă. E utilă când ești îl călătorie. Drept e că e cam greu de cărat când sunt doi copii și o mulțime de bagaje. La băieți e un pic mai complicat de folosit, dar sper că la fetiță să recuperăm când va veni momentul.
Da, intr-adevar la baietei e mai greu. Buna remarca, intrucat eu avand fetita nici nu m-am gandit ce probleme ar putea aparea la baietei :). Macar pentru numarul 2 🙂 tot merge!
Bine de ştiut! Antonia are 2 ani şi 2 luni şi încă nu o văd pregătită să renunţe, dar eu îmi fac griji înainte de vreme. Fix aceleaşi griji: ce ne facem în parc pentru că tufişul chiar nu mă încântă.
Si eu credeam ca Sofia o sa renunte dupa 3 ani si ma enervau comentariile de genul :”O, inca folositi pampers?”. Dar pur si simplu a fost ea pregatita si am profitat de moment 🙂
Eu mai am un pic până acolo, încă nu ştiu cum o să procedez. Cu cea mare nu am avut deloc probleme de genul acesta, e drept că nici nu prea călătoream dar a avut şi are o vezică de soldat, prefera să aştepte până ajungeam într-un loc cu toalete. Cu bebe2 probabil o să apelăm la oliţa portabilă deşi nu sunt convinsă că impactul asupra mediului nu e mai mare decât dacă ar face pipi la copac (cu care nu sunt de acord din alte motive legate de expunerea copilului). Am văzut că scrie 100%biodegradabile pe pungile din imaginea ta, dar oare în cât timp se biodegradează? Plus ideea de a lăsa pungi cu fecale sau urină în coşuri de gunoi publice în soare… Cred că voi încerca să mă deplasez în zone unde sunt toalete publice, mai ales că e băieţel şi e mai simplu la el, chiar dacă sunt murdare, tot le poate folosi (sau folosim linere de colac de unică folosinţă).
Buna – multumesc pentru comentariu. M-am informat si plasticul biodegradabil se descompune complet in 3-6 luni. Avantajul este ca macar pungile pot fi aruncate la gunoi si nu sub fiecare copacel. Ai dreptate, nu e cel mai minunat lucru sa arunci pungile pe langa locurile de joaca. Ele pot fi si duse pana acasa sau aruncate la un wc public (pe care nu prea poti sa il folosesti cu cel mic, cel putin in romania, sau am dat eu doar peste wc-uri murdare, ceea ce se poate, pt ca le folosesc rar pe cele de pe strada 🙂 )
Foarte util și tare fain scris! Mulțumesc! M-ai luminat într-o dilemă serioasă 🙂
Foarte util articolul tău. Auzisem de olitele astea și urma să achiziționăm una pentru că mă îngrozea efectiv gândul de făcut pipi lângă copaci, mi se pare umilitor pentru cei mici. Poate am doar eu pitici. Plus motivele prezentate de tine care sunt ceva mai raționale, însă argumentate.
Super! Noi mai avem pana la olita, dar am
Citit cu interes.
În curând ne pregătim și noi să vedem dacă fetița noastră atomică va avea chef și mai ales răbdare să stea pe oliță. Cu Alex a fost foarte ușor. Cu Sara vom vedea. 🙂
Succes! Va tinem pumii 🙂
da da da! ai mei au 4 ani juma si 6 ani si juma si INCA FOLOSIM OLITA PORTABILA!!! ne-a ajutat inclusiv acum la cel mai recent drum lung cu masina cand am avut urgente insa nu aveam opriri cu wc …
🙂 ce ma bucur ca nu suntem singurii care folosim olita portabila! Si adevarul e ca nu ne-am gandit ca o vom folosi pana la 6 ani, dar acum ca spui tu are logica 🙂
Eu acum 6 ani + nu auzisem de olita portabila, dar am avut parte de un copil destul de rabdator si intelegator pe zona asta. Dar da, mi se pare ideala solutia asta
Ce buna ar fi fost cand era mandra mea mica:)
Da, fata mea are 3 ani si 3 luni si nu e pregatita. Are si oala portabila, oala normala si reductor. O intrebi la ce folosesc si iti spune:pipi si taca ( caca). Daca o intrebi unde face ea iti arata scutecul.
Noi am cumparat si o carte de la Usborne, What is poo, si i-am tot explicat unde face fiecare copil. Poate si asta a ajutat-o