calatorii Calatorii cu burtica

Calatorii cu burtica – Excursia noastra in Japonia

august 13, 2017

– Unde sa mergem in vacanta?
– Pai am facut mai multe ppt-uri cu optiuni (da, asa fac eu. Fiecare om trebuie sa aiba un viciu 🙂 ), si uite, putem merge in Sudul Frantei, in Toscana sau in Japonia. Ne costa tot cam atat.
– O excursie in Japonia sa coste la fel de mult ca una in Toscana?
– Da, uite aici calculele.
Acum, sa recunoastem, in Toscana alesesem chestiile scumpe si in Japonia pe cele ieftine, dar astea sunt detalii…
***
1 luna mai tarziu.
-Deci, doamna doctor ce ati zice de o vacanta in Japonia? Ar fi ok? (asta cam dupa prima ecografie as zice 😛 )
– Mai bine o amanati. O sa fiti in primul trimestru, nu e chiar indicat sa mergeti atat de departe…
– A, nu va intrebam daca sa mergem sau nu, ca am luat deja biletele! Va intrebam ce pastile at trebui sa am la mine in caz ca e vreo problema.

Si asa a inceput povestea vacantei noastre in Japonia in primul trimestru de sarcina, pe care sigur nu am fi programat-o daca am fi amanat cumpararea biletelor cu numai o saptamana.

Sa zbori in sarcina si sa zbori atat de departe este in lucru la care multe femei se gandesc cu teama. Dar eu voiam sa ajung in Japonia de cand vazusem Sailor Moon (practic de acum 1500 de ani), deci nimic nu ma mai putea opri.

Si asa am zburat mai intai pana la Amsterdam doua ore jumatate si apoi pana la Osaka timp de 11 ore si am inceput o adevarata aventura. Urmeaza imediat un alt articol despre cum e zborul in sarcina :).

Cred ca este bine de retinut, in primul rand, ca miscarea moderata face bine in sarcina, acolo unde nu exista alte recomandari din partea medicului. De aceea am mers pe jos cam toata Japonia.

Dar sa incepem cu inceputul.

Prima oara am mers in Kyoto, fosta capitala imperiala si care at putea sa semene foarte mult cu in sat. Nu vezi decat foarte putine cladiri inalte iar atmosfera este foarte traditionala. Aici ne-am intalnit cu primul nostru templu si am vazut palatul imperial (Japonia este in continuare monarhie).

DSCF4337

DSCF4864

DSCF4900

Am mers prin cartierul Gion si am vazut gheise, dar am trecut si pe la cea mai cunoscuta gradina Zen din Japonia sau pe la un templu poleit cu aur.

DSCF4826

DSCF4859

DSCF4979

DSCF5066

Daca tot am ajuns in Japonia am zis ca nu at fi rau sa vizitam cat mai mult din tara, avand in vedere cat de departe este si ca sansele sa ajungem acolo prea curand nu sunt prea mari. Daca ai fi spus asta in Romania, luand in considerare distantele mari si sarcina, cel mai bine ar fi fost sa te gandesti sa renunti, pentru ca un milion de ore cu trenul nu sunt tocmai confortabile. Evident insa, in Japonia avem trenurile de mare viteza care fac sute de kilometri in doar cateva ore.

Si asa am putut sa vizitam Hiroshima si sa vedem locul in care a cazut bomba atomica, dar si ultima cladire care mai ramane in picioare de atunci.

DSCF4652

DSCF4693

Apoi am putut trece prin Kobe, in aceeasi zi, si sa mancam vita Kobe. Daca aveti ocazia sa mergeti la Kobe si sa mancati vita Kobe sa nu o ratati – este complet diferita de orice vita am mancat in Romania. Ti se topeste in gura – e abolut delicioasa.

Nu am ratat nici Nara, care a fost si ea capitala la vremea ei, si unde poti mangaia caprioarele care merg libere pe strada.

DSCF4479

DSCF4567

De la Kyoto am plecat in Tokyo, iar diferenta nu putea fi mai mare. Un oras al zgarie norilor si al contrastelor. O gradina linistita aici, o autostrada aglomerata chiar langa ea.

DSC_0284

DSCF5254

Si sa nu uitam piata de peste Tsukuji (care am inteles ca se va muta in curand intr-o noua locatie), unde poti sa mananci fructe de mare proaspete de pe tot felul de tarabe sau sa astepti o ora ca sa intri la unul dintre cele mai bune localuri de sushi. A, stai, nu ar trebui sa mananci peste crud in sarcina. Prea tarziu… :)).

DSCF5156.JPG

Daca ajungi in Japonia ar fi bine sa vezi si muntele Fuji (pe care poti sa ai noroc sa il zaresti in calatoria dintre Kyoto si Tokyo cu shinkasenul, trenul lor de mare viteza) dar si sa stai intr-un ryokan – adica o cazare traditionala unde poti dormi pe tatami (rogojini japoneze). Am facut asta doi intr-unul cand am ajuns intr-o locatie minunata unde nimeni nu vorbea engleza, dar unde oamenii erau atat de politicosi si atenti incat ne traduceau cu Google Translate preparatele de la cina direct in romana. Unde ne-am imbracat in kimonouri pentru cina alaturi de multi japonezi in varsta veniti la distractie si unde am fost pentru prima oara la un onsen (baie traditionala japoneza cu apa foarte fierbinte in care intri complet dezbracat – fete la fete si baieti la baieti).DSC_1141

DSC_1181

Si pentru ca vacanta sa fie completa, am zburat si pana in Okinawa sa stam la plaja intr-un loc fabulous, bun de pus pe coperta unei reviste.

DSC_1208

DSC_1333

Cum a fost insarcinata in Japonia?

  • Faptul ca am mers mult nu a reprezentat o problema. Am putut oricand, daca am vrut, sa luam si taxi-uri, iar sistemul de trenuri / metrouri functioneaza excelent.
  • Mancarea japoneza a fost insa, pentru noi, o provocare. Exista preparate mai usor de “digerat”, precum chestiile prajite sau supele ramen, insa restul sunt majoritar dubioase si facute din cine stie ce. Jur ca am senzatia ca am mancat virmisori la un moment dat. Gusturile nu erau tocmai pentru mine (nu imi plac produsele amare), iar consistenta era uneori ciudata (tip jeleuri moi. Sau, ca sa fim mai plastici, muci). A, si sa nu uitam ca in Japonia e nepoliticos sa lasi mancare in farfurie. Ceea ce am incercat pana intr-o dimineata cand am decis ca daca mai mananc mi se face rau pe loc (iar eu nu am avut greturi in sarcina). De aceea am mancat lucruri nepermise, dar bune, precum sushi-ul (care, apropo, nu se gaseste pe toate drumurile). Bineinteles, exista tot felul de alte restaurant cu diverse specificuri daca mancarea japoneza nu va fi pe placul vostru.
  • Siguranta. In Japonia ne-am simtit 100% in siguranta, tot timpul, noaptea si ziua si pe oriunde ne-am plimbat.

In curand pregatim un articol despre Japonia cu cei mici. Unde sa stai, ce sa vizitezi si unde sa mananci. Veti descoperi optiuni de cazare si va vom da mai multe detalii despre preturi!

Calatorii placute!

Iti plac povestile noastre? Urmareste-ne!

  • Reply
    Corina
    august 16, 2017 at 3:14 pm

    Felicitari, impresionant:)

Leave a Reply