Dupa cum povesteam intr-o postare anterioara, noi am fost in Japonia pe cand eram insarcinata cu Sofia, dar am strans foarte multe informatii pentru cei care vor sa calatoreasca cu cei mici acolo.
O sa incep prin a spune ca Japonia este o tara extrem de child friendly. Peste tot poti vedea copii absolut singuri pe strada, de la varste foarte foarte mici. Erau copilasi nu mai mari de 3-4 ani (si sa stiti ca nu ne-am inselat in privinta varstei din cauza ca japonezi sunt mai mici de inaltime, pentru ca de fapt ei sunt cam la fel de inalti ca noi) care se duceau singuri singurei la gradinita sau la scoala. In parcuri erau grupuri intregi de scolari trimisi acolo pentru vreo tema in natura care nu erau insotiti de absolut nimeni. Si, intr-adevar, ne-am simtit complet in siguranta in calatoria noastra aici.
Cuprins
Ce puteti sa vizitati cu cei mici?
Japonia e o tara destul de mare, asa ca sugestiile noastre vor fi destul de variate :).
- Kyoto. Da, este un oras intreg, nu un obiectiv turistic, insa Kyoto este absolut superb si merita vizitat. In Kyoto distractiv pentru copii ar fi:
- Templul Kyomizu-dera. Pana la Kyomizu-dera nu ajunge niciun mijloc de transport in comun si asta pentru ca trebuie sa urcati pe o straduta pietonala pana la el. Straduta este plina cu tot felul de magazine traditionale sau case de ceai unde puteti bea un macha ca la el acasa (ceai verde neindulcit, facut dintr-o pudra – e foarte amar) sau sa gustati tot felul de prajiturele traditionale. Puteti achizitiona suveniruri sau sa admirati japonezele imbricate in kimonouri (sunt foarte multe in aceasta zona si in Kyoto in general). Templul in sine este spectaculos si veti avea niste privelisti excelente asupra intregului oras. Nota: totul este foarte la deal, asa ca nu va sfatuim sa impingeti un carucior pe acolo. Un sistem de purtare ergonomic ar fi mult mai util (am vorbit despre sisteme in acest articol). Accesul pe straduta este gratuita, iar intrarea la templu este 400 yeni.
-
- Templul Kinkaku-ji. Acesta este un templu poleit cu aur, un loc in care jur ca pozele nu au cum sa nu va iasa perfecte. Copiii vor aprecia parcul imens in care pot alerga si magazinasele interesante. Este un loc superb si linistitor, chiar daca uneori putin cam aglomerat. Pretul este 400 yeni.
- Arashiyama. Aici veti gasi o padure de bambusi absolut fabuloasa si multe temple si parcuri pe care le puteti vizita. Copiii il vor considera un loc de joaca excelent, iar adultii pot admira peisajul si pot incerca sa se relaxeze (daca ii lasa cei mici 🙂 ). Intrarea in padurea de bambusi este gratuita, accesul in temple costa diferit de la templu la templu. Puteti ajunge aici cu trenul direct din Kyoto. Pretul calatoriei este 240 yeni (daca nu aveti JR Pass, despre care va povestim mai jos)
- Nara. Fosta capital a Japoniei este sigur un loc in care trebuie sa ajungeti cu cei mici daca sunteti in apropiere de Kyoto. Este un loc fantastic in care caprioarele se plimba libere pe strazi si va puteti apropia in voie de ele. Exista si locuri din care puteti cumpara mancare sa le dati. Trebuie insa sa aveti grija deoarece caprioarele sunt obisnuite sa li se dea de mancare si pot veni sa va ciupeasca, crezand ca aveti ceva delicios prin buzunare. Pe mine m-a agatat una dintre ele de pulover, deci aveti grija cum interactioneaza cei mici cu ele. Toto aici gasiti o serie de gradini japoneze (precum Isuien Garden sau Yoshikien Garden) si de temple (Todaiji – cel mai mare din Japonia, sau Kasuga Taisha – templu shintoist), facand din Nara un loc care nu trebuie ratat. In Nara se ajunge cu trenul din Kyoto. Drumul dureaza 30 de minute si costa 710 yeni (dar este gratuit cu JR Pass-ul)
- Hiroshima. Locul in care a cazut prima bomba atomica in Al Doilea Razboi Mondial este absolut impresionant. Desi nu mai exista decat o cladire de atunci (restul au fost daramate pentru ca nu mai erau sigure sau s-au prabusit), cladirea aceea iti arata cat de mare a fost impactul bombei. In plus, chiar in locul unde aceasta a cazut a fost construit un parc si un mausoleum imens pentru ca toata lumea sa isi aminteasca de acele timpuri. Exista si un muzeu, pe care noi l-am vizitat, dar trebuie sa va ganditi de doua ori daca vreti sa ii duceti si pe cei mici acolo, deoarece imaginile sunt foarte impresionante, de persoane afectate de bomba, si pot fi prea mult pentru copii. Dar tot centrul Hiroshimei este o adevarata lectie de istorie, si una pe care le-o puteti da pe viu copiilor. Tot in Hiroshima merita sa treceti pe la castel, unde, desi nu sunt prea multe exponate, exista posibilitatea ca cei mici sa se imbrace in costume de epoca si sa fie fotogafiati de catre parinti, gratis. De fapt, si parintii se pot costuma (si noi am facut-o, dar prefer sa pastrez pozele alea pentru noi :))) ). La Hiroshima cel mai usor este sa ajungeti cu trenul din Kyoto. Acesta face 1 ora 30 si costa 11.300 yeni (dar este gratuit cu JRPass – atentie, doartrenurile Hikari si Sakura intra la gratuitate, pentru Nozomi se plateste un supliment) Intrarea in castel este 370 yeni.
- Tokyo. Spre deosebire de Kyoto, Tokyo este complex industrializat si modern. In Kyoto nu vezi blocuri, aici este plin ochi de zgarie nori si de ecrane
- Intersectia Shibuya. Aceasta este faimoasa intersectie din Japonia pe care ar fi ideal sa o vizitati noaptea. Aici se opresc toate masinile deodata si se traverseaza in toate partile, stanga, dreapta, in diagonala, sunt ecrane uriase pe cladiri si toata lumea vine sa faca poze. Cei mici vor adora atmosfera animate si, daca sunt mai marisori, le va placea foarte tare sa alerge stanga dreapta in intersectie. Este destul de aglomerat, dar toata lumea este foarte atenta si politicoasa. Multi japonezi s-au oferit sa ne faca poze daca dorim.
- Asakusa. Cel mai mare templu din Japonia este inconjurat de magazinase pline de suveniruri cu care puteti pleca acasa. Veti vedea un clopot urias si sunt mari sanse sa vedeti japoneze imbracate in kimono. Copiilor li se va parea fascinant si, chiar daca zona cu magazinele e destul de ocupata, in fata templului e suficient loc de joaca si de alergat. Intrarea este gratuita.
- Roppongi. De aici aveti cea mai buna priveliste din Tokyo. Este frumos ziua, dar si noaptea sunt privelisti minunate. Exista si o zona in care podeaua este de sticla – zona preferata a celor mici. Plus de obicei aici se tin tot felul de expozitii. Cand am fost noi era o expozitie de papusi de toate felurile – foarte interesanta. Pretul pentru a urca in Mori Tower este 1800 de yeni, plus 500 de yeni pentru a ajunge pe sky deck.
- Disneyland si DisneySea. Daca aveti suficient timp, sigur o sa va placa sa mergeti la Disneyland, cel mai vizitat parc thematic din Asia, se pare. Noi nu am ajuns acolo, nu am avut suficient timp, dar copiii sigur se vor distra acolo. Incercati sa evitati weekendurile cand este foarte aglomerat. Intrare la Disneyland este 7400 yeni.
- Odaiba. Un fel de peninsula unde se poate ajunge cu metroul, in Odaiba gasiti spati largi, fara strazi cu masini pe unde cei mici pot alerga in voie, parcuri de distractie, dar si niste malluri de tip outlet, care pot ocupa si timpul parintilor. Noi nu cred ca am cumparat ceva pana la urma, dar am mancat acolo si a fost foarte ok.
- Gradina Zoologica. Nu suntem neaparat adeptii gradinilor zoologice, insa cea din Tokyo poate fi o optiune buna pentru a va petrece timppul alaturi de cei mici. Spatiile alocate animalelor pare suficiente, exista chiar si un trenulet suspendat pentru cei care nu vor sau nu pot sa mearga peste tot, si veti vedea specii pe care nu le puteti intalni oriunde. La sfarsit, ne-am delectate cu o frigaruie de caracatita de la niste vanzatori ambulanti (in Japonia puteti manca de la vanzatorii ambulanti fara nicio grija, e cea mai curate tara din lume).
- Muntele Fuji. Ca sa fim sinceri, nu e foarte usor sa ajungeti la muntele Fuji. Trenurile principale opresc in varii locatii de unde mai trebuie sa luati alte mijloace de transport ca sa ajungeti efectiv la munte. De unde am stat noi trebuia sa schimbam 2 autobuzuri si dura cam o ora jumatate pana la baza de urcat pe munte, insa ca sa ajungem la cazare am schimbat 3 trenuri diferite din Tokyo. Aici merita sa petreceti timp la o cazare traditionala, unde se doarme pe jos si va puteti imbraca in kimonouri. Cei mici vor fi absolut fascinati. Plus ca exista multe locuri unde se pot face drumetii, totul e absolut minunat.
Unde sa stati?
- Kyoto: Kyoto Century Hotel. Un hotel superb, chiar langa gara. Cum am mai povestit, garile in Japonia sunt locuri extrem de curate si civilizate si noduri de transport. Hotelurile de aici vor fi foarte bune. Daca va cazati aici, tot ce trebuie sa faceti e sa iesiti din gara si sa mergeti fix la dreapta cam 200 de metri si ati ajuns. Camerele sunt mari, ceea ce nu o sa gasiti in mod normal in Japonia, personalul foarte politicos si totul arata foarte bine.
- Tokyo: Sotetsu Fresa Inn. Si acest hotel este destul de aproape de o gara, dar nu este foarte central in Tokyo. Va trebui sa luati trenul ca sa ajungeti in zonele cu obiective, insa in Tokyo preturile sunt atat de mari, incat acest hotel a reprezentat cea mai buna alegere posibil
- Muntele Fuji: Yamanakako Shunzanso . Un ryokan (hotel traditional japonez) foarte dragut in apropiere muntelui Fuji. Restaurantul are ferestre panoramice prin care se poate admira muntele, atunci cand nu este ceata (muntele Fuji este destul de timid si nu se arata foarte des 🙂 ). Camerele sunt in stil traditional, se doarme pe jos, masa este la nivelul solului si scaunele nu au picioare. In camera exista kimonouri traditionale, iar majoritatea oaspetilor sunt japonezi (adica toti in afara de noi erau japonezi). In plus, exista si un onsen, adica bai termale in care intri dezbracat. Exista bai termale in care intra si femeile si barbatii la un loc, aici erau separate si ne-am putut bucura de ele. Atentie! Inainte de a intra in piscina termala trebuie sa faci un dus in care sa te speli foarte bine. Un singur punct slab al acestei locatii, respectiv faptul ca nimeni nu vorbeste altceva decat japoneza, dar cu Google translate ar trebui sa va descurcati fara probleme.
Unde / ce sa mancati?
Cu mancarea este putin mai greu pentru ca mancarea in Japonia e foarte diferita de cea cu care suntem noi obisnuiti. O sa recomandam doar doua locatii, in rest incercati sa gasiti locuri cu mancare cat mai apropiata de cea de la noi in cazul in care cei mici nu accepta prea usor mancaruri noi. Sunt foarte multe restaurante internationale, deci nu ar trebui sa fie vreo problema.
- Piata de peste Tsukuji. Chiar daca in curand se va muta intr-o noua locatie, piata de peste Tsukuji va continua sa fie un loc unde se va putea manca bine. Pe langa locatiile unde se serveste sushi proaspat, sunt foarte multe tarabe unde se gatesc, la gratar sau la wok, peste si fructe de mare absolut delicioase.
- Ippudo Roppongi. Acesta este un loc unde se serveste Ramen, o supa traditionala absolut delicioasa. Atentie! Portiile sunt foarte mari, si daca faceti ca noi si comandati si doua aperitive o sa va chinuiti foarte foarte tare sa mancati tot (in Japonia este nepoliticos sa lasi mancare in farfurie)
Ce sa experimentati?
- Salile de Pachinko, in Tokyo. Japonezii au o adevarata cultura a jocurilor acestora si veti putea gasi sali pe oriunde. Japonezii de toate varstele joaca aici si este chiar un loc in care merita sa intrati.
- O plimbare in Gion, in Kyoto, si cina tot acolo. Gion este un cartier traditional in Kyoto, cu case construite ca pe vremuri, unde puteti incerca mancare traditionala. Exista si o posibilitate sa gasiti geishe, dar nu prea apar pe strazi foarte des, sau sa gasiti un restaurant unde este o geisha, dar unde si preturile vor fi pe masura
Lucruri de mentionat
- Japonezii au small double bed ca optiuni la cazare. Asta inseamna un single nitelus mai lat. Daca sunteti mai mari sau daca sunteti insarcinata vizibil nu veti avea loc. Cautati o optiune de cazare cu double bed.
- Bacsisul. In Japonia nu se lasa bacsis nicaieri. Este umilitor pentru ei sa primeasca bacsis. Chiar la un restaurant am uitat ca trebuia sa primim rest si am plecat. Ne-a alergat chelnerita pe strada sa ne dea banii inapoi, si, in lei erau cam 20 de bani. Acelasi lucru se aplica, de exemplu, si la taxi-uri.
- Japonezii sunt foarte ordonati. Merg toti pe o parte a strazii la dus si pe cealalalta la intors. La fel si pe scari. La metrou sunt indicate locurile unde trenul va avea usile cand ajunge in statie si fiecare face coada reglementar. Nimeni nu se inghesuie.
- Hotelurile de langa gari sunt cele mai bune. Spre deosebire de la noi unde langa o gara se aduna multi aurolaci etc, la ei acolo este cel mai curat. In gari sunt adevarate malluri si sunt nodurile de transport pentru tot orasul, deci nu ar fi o idee rea sa stati acolo.
- Lumea nu vorbeste engleza. Daca in orasele mari si cu turisti se fac anunturile si in engleza si in japoneza (pe langa alte limbi) si sunt semne si in engleza, odata ce te indepartezi nu mai intelegi nimic. Noi am schimbat cateva trenuri si autobuze sa ajungem la muntele Fuji si imi aduc aminte si acum de cate ori a trebuit sa ne intelegem prin semne ca sa incercam sa prindem autobuzul corect.
- Faptul ca trenurile nu intarzie in Japonia este doar un mit. Intr-adevar, majoritatea ajung la timp, dar odata ce te indepartezi de orasele principale nu mai e chiar asa. Noua ne-au intarziat trenuri (si nu a venit nimeni sa isi ceara personal scuze de la calatori cum tot vezi pe net) si chiar ni s-a anulat unul (ceea ce a fost destul de challenging, pentru ca trebuia sa prindem avionul de Okinawa, dar totul s-a terminat cu bine). Pana la urma, si japonezii sunt oameni, nu roboti :).
- Pentru straini se face reducere de TVA si este foarte avantajos sa cumparati electronice. Noi ne-am luat un aparat foto Nikon la un super pret.
- Japonezii sunt extrem de politicosi. Te vor lasa sa cobori primul din lift sau din tren, nu se vor impinge in tine. La hotel angajatii nu se vor urca in acelasi lift cu clientii, din respect, iar la magazinele mai scumpe vanzatoarea te va conduce pana la usa si apoi va sta aplecata pana cand dispari din raza ei vizuala.
- Este nepoliticos sa nu mancati tot din farfurie. Incercati sa nu comandati prea mult de mancare 🙂
- Se mananca cu betisoare. Majoritatea restaurantelor nu au furculite si cutite 🙂
- Ideal ar fi sa vizitati Japonia in Aprilie – Iunie. Ciresii infloresc in martie – aprilie, dar e si foarte aglomerat, in august-septembrie sunt taifunuri si este foarte cald, iar iarna este foarte foarte frig.
Cateva detalii tehnice care sa va ajute in planificarea calatoriei in Japonia.
- Bilete de avion. Daca urmariti ofertele din timp puteti sa prindeti niste preturi bune. Noi am mers cu Air France si KLM si am platit undeva la 500 Euro / persoana, ceea ce, pentru o destinatie atat de indepartata, este foarte bine.
- Cazare. Cazarea nu este ieftina in Japonia, dar noi am gasit niste locuri ok. Preturile, dupa cum ati vazut si mai sus, au fost intre 256 si 451 euro pe 3 / 4 nopti cazare.
- Viza se obtine la intrarea in tara fara niciun fel de problema.
- Preturile la calatoriile cu trenul sunt exorbitante, daca vrei sa mergi pe distante mari. Noi am mers de la Kyoto la Nara, apoi la Hiroshima si retur, apoi la Tokyo si la muntele Fuji si retur. Un bilet de avion Kyoto-Tokyo costa cam 200 de Euro, doar dus. Din fericire, pentru turisti exista un permis de calatorie de 7 sau 14 zile, care costa cam cat pretul biletului Kyoto-Tokyo. Poate fi cumparat doar din afara tarii, se vizeaza la intrare in prima gara, si apoi poti calatori gratuit (desi exista anumite trenuri pe care trebuie sa platiti suplimente). Noi l-am cumparat de pe JRPass.com. Atentie! Pentru Shinkansen (trenul de mare viteza), JR Pass asigura gratuitatea doar pe trenurile Hikari si Sakura. La Nozomi se plateste un supliment. Copiii sub 6 ani calatoresc gratuit, cei peste 6 ani platesc jumatate din pret.
- Pentru trenuri, exista o aplicatie care va va salva din orice problema. Va va spune ce trenuri sa luati, unde sa le schimbati si daca trebuie sa platiti ceva extra. Aceasta sse numeste Hyperdia si poate fi instalata pe telefonul vostru. Site-ul este aici.
- Incercat sa instalati pe telefon si o aplicatie de traducere, va va ajuta foarte mult. O optiune buna este Waygo
- Vaccinuri. Pentru Japonia nu aveti nevoie de vaccinuri de niciun fel.
Am pus mai jos si un tabel cu cheltuielile aproximative necesare pentru o vacanta in Japonia. Estimarile sunt facute pentru o familie cu in copil peste 6 ani.
[wpsm_comparison_table id=”6″ class=””]
Calatorii placute!
Foarte utile informațiile. Nu știu dacă vom ajunge vreodată, dar măcar mi-am clătit ochii.
Minunat! sper sa ii putem oferi Anei la un moment dat atatea experiente frumoase
Multumim frumos pentru detalii!!!In aprilie 2020 vom merge cu copilul de 3,7 luni , asa ca m am bucurat foarte mult sa gasesc ceva despre o asemenea vacanta.Sincer,ma speriase aglomeratia si incepusem sa fac putina panica dar m am linistit .
vacante cat may multe is minunate va doers
Cu placere! Vedeti doar ca il lunile cu ciresii infloriti e semnificativ mai aglomerat decat in mod normal 🙂
Buna dimineata!!!Dada,am citit,dar nu aveam cum sa ratam spectacolul naturii:-)!
O zi minunata!