Calatoria cu copiii, mai ales cea cu avionul, este de foarte multe ori in prilej de stress. Iar prima bariera este sosirea la aeroport si ce putem si nu putem face cu copiii la aeroport si in avion.
„Ce am voie sa pun in bagajul de mana?”, „Cu ce am voie in avion?”, „Pot sa iau borcanase cu mancare pentru cel mic la avion?”. Auzim intrebarile acestea de nenumarate ori, fie direct pe blog, fie pe tot felul de grupuri pe care suntem pe Facebook.
Deci, dupa ceva cercetare, sa incercam sa raspundem la cat mai multe intrebari.
Cuprins
Pot sa iau caruciorul in avion?
Depinde. Daca cel mic are sub 2 ani, raspunsul este da. Aveti voie cu un carucior pliabil in avion. Acesta ar trebui, teoretic sa fie dintr-o singura bucata, dar se primesc foarte bine si carucioare din doua bucati (tip Peg Perego cum aveam noi), atat timp cat se pliaza. Veti trece mai intai cu caruciorul pe la check in, va fi etichetat, apoi puteti sa mergeti cu el pana la poarta si de acolo va fi preluat si pus in avion. Dupa ce veti ateriza, il puteti lua fie de langa avion, fie va veni o data cu bagajele, in functie de fiecare aeroport in parte. Daca aveti un copil de peste doi ani, caruciorul este considerat bagaj. Drept urmare, daca zburati cu o companie de linie, unde aveti bagajul inclus, il puteti lua. Daca zburati cu o companie low cost, va trebui sa achitati in bagaj de cala pentru cel mic si puteti lua caruciorul.
Pot sa iau scaunul de masina in avion?
Raspunsul aici este si da si nu. In sensul ca puteti inlocui caruciorul cu scaunul de masina, dar, in cazul acesta, il veti lasa la cala, alaturi de bagaje. Daca doriti sa puneti scaunul de masina in avion, pe un scaun, iar cel mic sa stea in el, va trebui sa platiti un loc suplimentar.
Cu ce pot sa trec de securitate daca am un copil? Pot sa iau apa sau lapte?
Daca aveti un copil mic, as zice undeva pana in 4 ani, puteti sa luati cu voi in bagajul de mana lichide pentru el. Asta include, printre altele, apa, lapte, borcanase cu mancare. In mod normal, acestea vor fi trecute printr-un scanner special, pentru ca cei de la securitate sa poata sa isi dea seama ca sunt in ordine. In principiu nu ar trebui sa fie nicio problema. Noi am trecut cu doua sticle de apa de 0.5l spre exemplu, ne erau necesare pentru Sofia si totul a fost ok.
Pot sa imi iau sistemul de purtare in avion?
Puteti sa aveti un sistem de purtare la voi (daca vreti sa vedeti ce puteti alege, incercati articolul acesta) in care sa tineti copilul pana cand ajungeti la avion, si chiar si in avion, in afara de momentele de decolare si aterizare. Atunci copilul trebuie sa fie securizat cu centura de siguranta. In cazul in care are pana in doi ani si nu beneficiaza de loc propriu in avion, veti primi o centura pe care sa o prindeti de a voastra si cu care sa il securizati. Daca are peste doi ani, va avea o centura precum a voastra si va sta pe scaunul propriu. Stiu ca uneori e greu sa linistiti copiii, iar cel mai bun mod, de multe ori, este sistemul, insa regulile de siguranta trebuie respectate de toata lumea.
Am unde sa imi schimb copilul in avion?
Da. In fiecare avion exista cel putin o toaleta in care veti gasi o masuta de schimbat copiii. Stewardesele va vor ajuta cu placere si va vor indica toaleta potrivita, ba chiar va vor explica si cum functioneaza lucrurile pe acolo. Asta este foarte util, deoarece mesele de schimbat sunt montate pe perete si nu este intotdeauna foarte clar unde sunt. Tot acolo aveti o chiuveta si un cos de gunoi unde puteti scapa de scutec.
Am nevoie de pasaport pentru copil pentru calatoria cu avionul?
Depinde. In cazul in care zburati in tara, nu. Daca zburati in strainatate, pasaportul este obligatoriu pentru copiii pana in 14 ani (care nu au buletin). Daca vreti mai multe detalii despre cum se obtine pasaportul pentru cei mici, avem un articol aici. Iar in cazul in care calatoriti cu el in strainatate fara celalalt parinte avem un articol despre asta aici.
Pot alapta in avion?
Bineinteles. Alaptarea este un act natural. O puteti face oricand doriti in avion, asta incluzand decolarea si aterizarea.
Cam astea sunt cele mai frecvente intrebari de care am dat noi. Daca mai aveti si altele la care nu ne-am gandit, spuneti-ne, ne-ar placea sa imbunatatim articolul si sa il facem cat mai complet.
Calatorii placute!
Cool! Mi se pare un articol util, mai ales pentru cei care călătoresc des cu avionul. Nu știu dacă stewardesele au pregătire și pentru cazuri speciale în ceea ce privește copiii. De exemplu, nouă ni s-a întâmplat să facă Ingrid o febră foarte mare în avion, într-un zbor spre casă, Nu ne-am așteptat și nu eram pregătiți pentru asta, iar stewardesele nu ne-au putut ajuta decât cu niște prosoape ude. Nu îmi dau seama dacă , în acest sens, nu ar putea, în general, să te ajute nimeni de la nicio companie aeriană ori a fost doar un caz izolat. Trebuie să mă interesez, că tot mi-am amintit de treaba asta…
Uite pana la comentariul tau nu m-am gandit la situatii de genul acesta. M-am documentat putin online si se pare ca stewardesele au pregatire medicala pentru cazuri de urgenta. Asta inseamna ca stiu sa face respiratie gura la gura si masaj cardiac, sau sa folosasca defibrilatorul. Din ce am inteles pregatirea lor nu acopera cazuri care ar putea fi considerate „banale”, tip o febra, desi la copiii micuti o febra nu e niciodata banala. Bine ca ai comentat, acum voi sti ca macar pentru zborurile lungi trebuie sa ma asigur ca am la mine cate ceva pentru situatii de genul acesta.