Petrica, un tatic cu doi gemeni minunati, ne povesteste cum a fost cu copiii in Delta Dunarii, un loc pe care ni-l recomanda cu caldura pentru vacantele cu cei mici!

Pentru cei care nu sunt pasionati de pescuit, sau nu gasesc destinatiile cvasivirgine ca un loc atractiv, mersul in Delta Dunării poate fi unul din obiectivele turistice din coada listei.

Cam asa gandeam si noi pana acum vreo 4 ani, cand am decis sa incercam totusi sa vedem o mica parte din Delta. Asa ca,dupa ce am consultat forumurile din domeniu, am ales sa mergem in Sfantu Gheorghe.  De ce aici? Pentru ca este un sat situat atat pe bratul omonim al Dunarii, cat si la malul marii.

Asadar, daca nu am fi fost incantati de mersul pe bratele fluviale, aveam oricand optiunea sa mergem la plaja, si ne-am fi simtit ca la Corbu sau ca la Gura Portitei (destinatii care au devenit celebre in ultimii ani).

Cum sa ajungi in Sfantu Gheorghe

Desigur, sa ajungi in acest sat este adevărată încercare. Din Bucuresti până in Mahmudia drumul dureaza aproximativ 4 ore ( sunt 330 de km), iar din Mahmudia poti ajunge in Sf. Gheorghe cu Navrom, care are curse regulate, adica o data pe zi , iar costul este de 50 de lei de persoană, dupa cum puteti vedea si pe site-ul lor.

Masina o poti parca in curtile localnicilor, contra cost (acum 4 ani costa cam 10 lei pe zi).

Drumul cu vaporul nu durează foarte mult. In aproximativ 3 ore ai ajuns.  Asadar, in 7 ore esti in sfântul Gheorghe, cu mintea plina de ganduri pozitive, decis sa fie prima si ultima data cand mai pui piciorul in Delta.

Numai ca, odata ajuns in Sfantul Gheorghe, realizezi ca ai ajuns in alta lume. Ca ai reusit o  intoarcere in timp (in sensul bun al metaforei), ca te-ai întors in  vacantele pe care le petreceai in copilarie la tara, in care nu aveai nici o grija, in care timpul avea rabdare si ritmul cu care timpul se scurgea era unul extrem de lent, cu zile lungi si seri liniștite.

Drumuri de nisip, vaci si cai pascand liberi prin sat, pe ulite, facandu-si simtita prezenta prin tot ceea ce tine de fiziologie, pescarusi, chire, vulturi, pescari, vreo 5 masini (sic!), si o imbinare de turisti veniti sa faca tot ce se poate face in Delta intr-un sejur de 4-5 zile, cu localnici care își vad de treburile lor, fiind totusi atenti si la ceea ce poate insemna financiar pentru ei prezenta accestor turisti.

 

Cum a fost la Green Village?

Noi am ales să mergem la sigur in privinta cazarii, asa ca am optat sa stam la Green Village, un complex hotelier de 4 stele.

Evident ca prima experienta a fost una buna pentru noi si ne-a făcut sa ne reintoarcem aici, asa ca anul acesta am decis sa mergem din nou, dar de data aceasta in 4, noi si copii (Christian si Sara, gemeni de 2 ani si 4 lunj).

Avand experienta primei vizite am.decis sa luam transportul oferit de cei de la Green Village. Deci, de data aceasta am lasat masina in Murighiol, si chiar din parcare am fost preluati de cei de la hotel. Daca in urma cu 4 ani drumul a durat 3 ore, acum nu am făcut mai mult de 40 de minute.

A fost destul de rapid pentru ca cei mici sa nu plictisească. Intrucat a fost prima lor experienta de acest gen, au fost foarte incantati, iar peisajul, nou prin relief, le-a atras atentia tot drumul.

De menționat este faptul ca, odata ajuns la ponton, poti preda bagajele care iti vor fi aduse direct la camera de personalul complexului hotelier.

 

Dupa ce am ajuns in Sfantu Gheorghe un reprezentat Green village ne-a asteptat la ponton, ne-a condus catre receptie si ne-a prezentat complexul hotelier si zonele de cazare plus activitati disponibile.

Totusi drumul cu barca hotelului are si un minus legat de costuri  (noi am platit 180 euro dus-intors).

Dupa cum o declara si numele, Green Village este un sat, construit in marginea localitatii. In unele zone curtile lui se învecinează  cu cele ale localnicilor. Acest lucru denota un farmec aparte, oferindu-ti intimitatea pe care ti-o aduce cazarea intr-un astfel de resort, dar dandu-ti totusi posibilitatea sa locuiestui in vecinatatea localnicilor (in drumul catre restaurant sau jacuzzi ii poti vedea cum dau mancare animalelor, te intalnesti cu vacile lor, cu caii sau auzi cocoși cantand).

Cele 3 zone Green Village( Egreta, Lebada si pelicanul, Starcul alb), sunt adevarate oaze de verdeata, cu pomi de diverse soiuri, atat ornamentali cat si fructiferi (in drumul catre vila repartizata copiii au descoperit ca prunele sunt niste fructe foarte bune) si helestee cu nuferi.

 

Au in dotare un jacuzzi de dimensiuni acceptabile  (in care pot intra aproximativ 10 persoane concomitent), o sala de fitness  (nu exceleaza insa ca spatiu si dotari), restaurant, piscina, centru de activitati/ joaca pentru copii, sala de cinema petru copii si pentru adulti si loc de recreere ( masa de biliard, masa de tenis, sala de jocuri Xbox).

De asemenea se inchiriaza biciclete(10 lei/h), undite (20 lei/h), caiace si se pot organiza excursii cu barca (minim 200 de lei calatoria) sau jocuri de fotbal sau volei pe nisip.

Cazarea se face in vile din lemn (toate construcțiile sunt din lemn), similare ca design si asezare. Fiecare construcție este un duplex. De mentionat este faptul ca izolarea fonica nu este optimă, asa ca tot ce face vecinul  se aude destul de usor.

Cu toate acestea, vilele au un aspect foarte frumos, si, prin felul in care sunt dispuse, iti ofera foarte multa intimitate.

Pentru a nu avea surprize neplacute, noi am optat pentru mic dejun si cina incluse, ceea ce s-a dovedit a fi o alegere foarte buna. Poti alege fie meniu a la carte, fie sa mananci in regim de bufet suedez. Mancarea a fost foarte buna, diversificată, pregatita atent si cu bun gust. Ambele mese iti oferă posibilitatea sa gasesti ceva de mancare pe gustul tau. De altfel, meniul de cina a fost unul tematic (meniu cu pește, meniu barbeque, meniu specific romanesc etc). Noua ne-a fost foarte usor sa gasim mancare sanatoasa pentru copii in meniul lor. Mentionez ca preturile la restaurant sunt destul de mari (pentru masa de pranz recomand restaurantul de vizavi de Green Village din curtea campingului, despre care vom vorbi mai jos).

 

Ce poti face in Delta Dunarii cu cei mici, si la Green Village?

Daca in urma cu 5 ani activitatile noastre s-au desfășuratin jurul plajei si piscinei, de data aceasta a trebuit sa ne adaptam programul si activitatile in functie de copii.

Diminetile ni le peterceam la piscina sau plaja, dupa ce in prealabil treceam vreo 30 de minute pe la centrul de activitati pentru copii. De altfel acest centru a fost unul dintre cele mai vizitate locuri din sejurul nostru (dimineata, dupa masa si dupa-amiaza inainte de cina aici ne petreceam cel putin cate jumatate de ora).

 

Spatiul destinat acestui loc de joaca este totusi destul de mic (nu incap mai mult de 10 copii cu cate un parinte in acelasi timp). Tot aici este si o doamna care se ocupa de atelierul de creatie. Copiii pot desena, confecționa sticle colorate, decupa etc.

Un minus pentru acest loc de joaca, pe langa spatiul retrans este programul (este inchis de la pranz pana la ora 16, si din nou dupa ora 19).

Desi am evitat cat am putut in primii doi ani din viață televizorul, in ultima perioada Clubul lui Mickey Mouse a inceput sa castige teren. Pornind de la aceasta stare de fapt, cum in fiecare seara rula un desen animat diferit (de la ora 20.30), am decis sa vedem cum este si cum reacționează copiii.

Experienta a fost una foarte placuta si, spre fericirea noastra, dupa vrei 20 de minute de vizionat cu chicoteli, rasete si comentarii, copiii cereau sa mergem afara, sa ne desfasuram activitatea mult iubita numita „lapte-nani”.

O alta activitate pe care este musai sa o bifezi este mersul cu barca pe canale. Noi am organizat excursia cu un localnic  care ne-a plimbat timp de vreo ora prin împrejurimi  (ne-am apropiat si de insula Sacalin, o insula formata in ultimii 25 de ani, si declarata rezervatie protejată, unde piciorul omului nu are ce cauta.

 Plimbarea ne-a costat 150 de lei. Mentionez ca am fost doar noi 4 si barcagiul.

De unde ne gandeam ca plimbarea va fi o incantare pentru cei mici, ca vor vedea entuziasti pasarile, florile, apa, plantele, dupa aproximativ 10 minute de leganat in barca, ambii copii au adormit, lăsându-ne pe noi sa admiram frumusetile Dunării.

 

Un lucru extrem de atractiv la Sfantu Gheorghe este faptul ca are deschidere la mare. Poti face baie in mare exact unde fluviul se revarsa in aceasta. Intrarea in mare se face lin, si in ambele vizite am gasit o mare curata, cu o apa care reflecta intalnirea dintre apa dulce a fluviului si cea sarata a marii. Plaja este neamenajata (fata de acum 4 ani, la intrarea pe plajă a aparut acum o terasă, cu dus cu apa rece si wc). Pe plaja poti intalni de multe ori vacile localnicilor care se plimba agale, dand un farmec aparte locului, situandu-l la polul opus de plajele din Mamaia Nord.

De la Green village pana la mare sunt aproximativ 20 de minute de mers pe jos (noi am mers de fiecare data cu tractoarele cu remorca sau microbuzul care face cursa centru-plaja. Trec la aproximativ 10 minute, si costa 3 lei/ persoana).

In cadrul Green Village, exista si un camping, cu locuri pentru corturi, chiar pe malul unui helesteu, si cu căsuțe. Din cate am putut observa conditiile de cazare aici sunt bune, toaletele, dusurile si baile fiind intr-un numar destul de mare si fiind pastrate in conditii de buna igiena.

In curtea acestui camping este si un ecran in aer liber si o scena, unde se poiecteaza filme sau se canta live. Aici sunt Proiectate si filmele din cadrul festivalului de film Anonimul .

Localitatea Sfântu Gheorghe este in vizibilă transformare, multe din casele vechi fiind cumparate de oameni de prin alte parti si reconsolidate sau transformate in vile. Un lucru bun este faptul ca primaria obliga ca orice constructie sa respecte modul traditional de constructie (culoarea albastra, stuf pe acoperiș). Cu toate acestea, din pacate, noi am vazut multe case construite diferit.

Discutand cu localnici am realizat ca si pentru ei tursimul de masa in care a intrat aceasta localitate are si un revers al medaliei: zona isi poate pierde din potentialul ei tradițional si din aspectul virgin, se aglomereaza, si se transforma dintr-un loc foarte linistit intr-unul agitat. De asemenea, fluxul de turiști face ca prețurile de la magazine si preturile terenurilor sa creasca. Totusi cresterea acestora se face direct proportional cu pretul platit pentru cazare (o camera dubla la localnici costa intre 100 si 150 lei/ noapte).

Pentru noi mersul in delta a fost o experienta placuta si ne-am propus sa revenim si la anul ( vom incerca si la Sulina).

 

Ce trebuie sa tineti minte?

–          Drumul este lung mai ales daca e nevoie sa mergi si cu barca pana la destinație  (recomand transporul cu barca privată desi este mai scump).

–          Trebuie sa mergi pregatit si pentru perioadele cu tantari (desi anul acesta, in perioada in care am stat aici, 21-25 august, nu au fost absolut deloc).

–          Localitățile sunt mici si izolate (ex Sf. Gheorghe). Chiar daca exista o farmacie, luati-va de acasa medicamentele care credeti ca v-ar trebui si se gasesc mai greu

–          Lasati masina parcata in parcarile amenajate sau in curtule localnicilor (unde este cazul).

–          Incercati mancarea traditionala in casele localnicilor ( recomand storceagul)

–          Mergeti neaparat cu barca pe canalele Dunării (respectand regulile stabilite de lege in acest sens)

–          Bucurati-va de un sejur care cu siguranta va va readuce cu gandul la lucrurile esențiale ale vieții.

Calatorii placute! 

Pe Petrica, taticul povestitor, il gasiti la Jucarii si Hainute.