Nu stiu altii cum sunt, dar mie imi plac dinozaurii mult de tot. Si cred ca mai toti va amintiti de Jurassic Park daca sunteti la fel de batrani ca mine (doar cand ma gandesc cand a fost Jurassic Park la televizor ma simt foarte foarte batrana). Ei bine, eu m-am indragostit de Jurassic Park. Mi-am cumparat chiar si cartea (cum, nu stiati ca a fost si o carte? 🙂 ). Mi-a placut atat de mult incat am vrut mult mult timp sa ma fac paleontolog (omul ala care studiaza fosilele de dinozauri).
Nu aveam cum sa ratez, deci, o vizita la Dino Parc Rasnov. Ma rog, parcul s-a deschis acum 1000 de ani si noi am ajuns de abia acum, dar jur, pasiunea mea pentru dinozauri e reala :).
Inainte sa incepem, sa facem un mic rezumat al dinozaurilor, pentru ca, desi sunt sigura ca toti am auzit de Tyranosaurus Rex, de Triceratrops sau de Stegosaur, in realitate ei au fost parte doar din Jurasic, o perioada de doar vreo 65 de milioane de ani. Jurasicul face parte din Mezozoic, numit si „era dinozaurilor”, iar cronologia acestei perioade este: Triasic (acum aproximativ 245-208 milioane de ani), Jurasic (acum 208-145 milioane de ani) si Cretacic (acum 145-66 de milioane de ani). In Triasic au aparut primii dinozauri, care erau micuti, in Jurasic au fost dinozaurii giganti (pe care ii stim cu totii), iar Cretacicul a adus si sfarsitul lor. Dar ca sa ma opresc aici (si sa ma gandesc ca daca vreau un blog despre dinozauri sa imi fac unul), va lasam si cu o imagine despre cele trei ere din Mezozoic.
Am ajuns la Dino Parc intr-o dupa amiaza de luni, prima zi de scoala.
Ca sa ajungem acolo am parcat in parcarea cetatii Rasnov si am luat trenuletul pana la intrarea in parc. Puteti sa o luati la fel de bine si pe jos, insa nu prea aveam chef sa o caram pe Sofia in brate la deal (Am avut oricum mai tarziu suficiente oportunitati sa facem asta). In doar cateva minute am ajuns la prima oprire – Dino Park. Bineinteles, fiind prima zi de scoala, era foarte foarte liber, dar am inteles ca in timpul weekendurilor si vacantelor este extrem de aglomerat, deci alegeti cu grija perioada in care va duceti.
Intrarea este foarte interesanta, inca dinainte de a intra poti sa vezi si sa atingi un craniu de (as zice) Triceratrops. Sofia a fost incantata, nu mai voia sa plece de acolo.
Apoi, treci printr-o cladire care arata foarte bine pana ajungi in parcul propriu zis.
Chiar la intrare este construit un loc de joaca destul de mare. Nu stiu daca este foarte inspirat ca a fost construit acolo, intrucat cei mici vor dori doar sa se dea in leagane si pe tobogane si vor uita de dinozauri, in afara de situatia in care sunt chiar foarte interesati de ei.
Din fericire, Sofia este foarte pasionata de dinozauri. Iar daca pana acum m-as fi putut indoi de rolul familie in dezvoltarea copilului, interesul ei fata de dinozauri demonstreaza clar influenta familiei (sau, sa ii zicem, a obsesiei mele) in viata ei. Asa ca imediat ce i-am aratat primul dinosaur a luat-o la alergare spre el.
Dupa cum va aduceti aminte de mai devreme, in Mezozoic au existat trei ere, iar dinozaurii din fiecare era au avut specificul lor. Traseul din Dino Park este construit de-a lungul celor trei ere, incepand cu Triasicul si terminand cu Cretacicul. Din pacate, acest lucru nu e foarte clar semnalizat de la inceput (sau cel puin noi nu am remarcat) si vizitatorii pot crede ca vad multi dinozauri unul dupa altul, sau pot sa nici nu afle de toata aceasta poveste. Si, da fim onesti, nu chiar toata lumea mai tine minte de pe la geografie din nu stiu ce clasa ca erau trei ere si ce era in fiecare.
Lasand asta la o parte, dinozaurii erau bine facuti si existau planse cu explicatii langa fiecare dintre ei, si exista tot felul de elemente interactive care sa te ajute sa intelegi totul mai bine.
Ne-am bucurat sa facem un selfie ratat cu un dinozaur (exista un aparat care iti face un o poza si apoi ti-o trimite pe email).
Am incercat sa prindem un Diplodocus in poza – e taaaare greu, dupa cum se vede.
Am participat la o simulare de eruptie vulcanica in care tot pamantul se cutremura si un vulcan facea zgomote si facea fum.
Sofia a fost super incantata sa vada un Stegosaur, dinozaurul ei preferat, intrucat a fost prima jucarie dinozaur pe care i-am cumparat-o vreodata.
Dar cea mai importanta atractie a fost acel dinozaur care se misca si facea tot felul de zgomote. Sofia l-a cautat practic tot parcul, il auzea si ne tot ruga sa mergem la el. Bineinteles, cand a ajuns efectiv acolo, s-a incolacit pe Tudor, cu spatele la dinozaur, si nu i-a mai dat drumul. Si totusi, cred ca am stat acolo cel putin douazeci de minute pentru ca de fiecare data cand ne indepartam, Sofia voia sa ne intoarcem pentru ca, odata intorsi, sa repete figura de mai sus.
Dupa ce am facut tot traseul cu dinozauri am stat si ne-am jucat la locul de joaca si am mancat inghetata. Am vazut multi dinozauri iar Sofia a fost fascinata.
Pana la urma, desi nu as fi crezut ca totusi Sofia va fi interesata atat de mult de Dino Park, am petrecut acolo aproape trei ore. Ceea ce este mare lucru, avand in vedere ca locul este destul de mic, si daca ai merge pur si simplu de la un capat la altul fara sa te opresti, nu cred ca ai face mai mult de 10 minute.
Pe langa dinozauri, la Dino Parc mai puteti sa experimentati o serie de alte activitati: un traseu in copaci, o tiroliana, un atelier de pictat tricouri sau niste masinute pentru cei mai micuti. In interiorl cladirii gasiti si un cinema 9D (doar pentru copiii peste 5 ani, mai avem de asteptat), si oportunitati sa faci poze cu machete de dinozauri.
Exista si un restaurant (nu l-am incercat) si un magazin de unde va puteti cumpara sucuri, inghetata sau popcorn.
La iesire ne-am distrat vreo 15 minute la magazinul de suveniruri. Nu ca at fi fost prea mare (desi e suficient de mare), insa Sofia se razgandea o data la 30 de secunde legat de ceea ce vrea sa ia. Pana la urma am plecat cu un ou de dinosaur care eclozeaza daca il pui intr-un pahar cu apa si apoi creste. Avand in vedere ca sunt muuuulte asemenea oua acolo, va avertizam de acum: NU cumparati asa ceva. O porcarie mai mare nu am vazut :). Dupa ce eclozeaza si incepe sa creasca, apa devine gelatinoasa si complet scarboasa, dinozaurul nu seamana cu un dinozaur si dupa ce il scoti din apa in cateva zile se face mic la loc. Concluzie: luati altceva, au destule lucruri pe acolo (ca sa fiu onesta, Sofia s-a invartit doua zile in jurul oului, a asteptat sa iasa dinozaurul sa iasa si apoi l-a carat cu ea peste tot).
Cateva detalii tehnice despre Dino Parc:
- Dino Parc se afla in Rasnov, pe drumul care duce spre Cetate. Este bine semnalizat si usor de gasit.
- Programul incepe de la ora 10 si se termina la 17 (luni – joi), la 18 (vineri, sambata) sau la 17.30 (duminica)
- Preturile biletelor: 28 ron (adulti), 22 ron (copii peste 3 ani, student, pensionari) si gratuit pentru copiii sub 3 ani. Gasiti informatiile pe site-ul lor, de unde puteti cumpara si bilete online..
- Terenul este accidentat, nu va recomandam sa mergeti cu caruciorul. Un sistem de purtare este mult mai potrivit.
Noua ne-a placut la Dino Parc. Am stat destul de mult timp, am vazut dinozauri in marime naturala, ne-am distrat cu totii. Cand Sofia va fi putin mai mare si va intelege mai bine toate lucrurile astea ne vom intoarce din nou si, cu siguranta, vom petrece si mai mult timp acolo.
Calatorii placute!