Nu e de mirare ca in fiecare sambata dimineata drumul spre Valea Prahovei este plin pana la refuz de masini. Zona este extrem de ofertanta, iar in doar 4 zile cand am apucat sa stam acolo in scurta noastra vacanta am putut sa facem o groaza de lucruri.
Deci, ce puteti face cu cei mici pe Valea Prahovei, la Rasnov sau la Bran?
Cuprins
Mergeti la Cascada Urlatoarea
Din Busteni pana la Cascada Urlatoarea nu este un drum de mai mult de 30-40 de minute. Cararea serpuieste usor prin padure si poate fi urcata de oricine cu destul de multa usurinta. Nu sunt decat vreo doua bucati din drum putin mai abrupte, dar nivelul de dificultate al traseului este scazut. In weekend sau in vacante drumul este plin de turisti, iar sus la cascada poate fi uneori dificil sa faci poze de cat de multa lume este. Bineintele, daca ai un copil mic, precum Sofia, drumul va dura mult mai mult (noi cred ca am facut cam o ora si un sfert la dus) si iti va aduce si o serie de beneficii, precum musculatura tonifiata de la carat copilul in brate la deal. Ca sa fie mai usor, va recomandam sa aveti la voi un sistem ergonomic de purtare. In plus, pentru ca drumul e accidentat, nu uitati sa alegeti cei mai potriviti pantofi pentru cei mici.
Desi Sofia nu a fost foarte incantata de drum, odata ajunsa la cascada nu a mai vrut sa plece! A fugit inainte si inapoi, a stat cu mana in apa pana cand a inghetat si ne-a intrebat de nenumarate ori daca putem sa ii punem chiloteii de apa ca sa poata sa inoate.
La intoarcere Sofia a fost mult mai deschisa sa mearga si ea singura pe jos, ceea ce a fost fantastic luand in considerare cele 13 kilograme pe care le are si pe care nici culturistii nu si-ar dori sa le poarte doua ore in spinare. Asa ca a alergat, s-a ascuns pe dupa copaci si a cautati ursi (pe care, din fericire, nu i-a gasit).
Daca sunteti cu un copil mic, rezervati aproximativ doua ore jumatate pentru aceasta excursie. Porniti din spatele hotelului Silva si urmati cercul rosu. Luati si apa, intrucat s-ar putea sa nu gasiti de cumparat cand ajungeti acolo.
Urcati cu telecabina pana la Babele
Noi mai urcasem o data cu telecabina cu Sofia, prima oara cand iesisem cu ea din tara, la 11 luni, in Sicilia, pe Etna. Cred ca oricum toti copiii iubesc sa urce cu telecabina, si ne-am spus ca nu putem sa ratam ocazia.
Cum ne-am asteptat, Sofia a fost incantata. Cel mai mult i-a placut atunci cand treceam pe langa cate un stalp si telecabina se legana. E foarte interesant cum copiii sunt atat de diferiti de adulti, care se simtea ca sunt stresati la fiecare miscare aparent „suspecta”.
Odata ce am ajuns sus, ne-am alergat pe platou, ne-am pozat cu Babele sau cu Sfinxul sau am stat la soare.
Telecabina functioneaza in fiecare zi, cu exceptia zilei de marti, cand este revizie tehnica. Pretul este 70 de lei de adult / dus-intors. Copiii sub 3 ani nu platesc. Trebuie,insa, a calculati bine cand veti ajunge acolo, pentru ca de obicei sunt cozi foarte mari. Noi am fost intr-o joi si tot am stat cel putin jumatate de ora sa asteptam (timp in care am mancat zmeura), dar in weekend si in vacante am inteles ca se sta si 3-4 ore, ceea ce nu va recomand cu un copil mic.
Mergeti la Rezervatia de Ursi de la Zarnesti
NOTA: Copiii sub 5 ani nu mai sunt primiti in rezervatie.
In varful unui deal, mergand pe in drum desfundat si serpuitor, sta ascunsa Rezervatia de Ursi de la Zarnesti. Un loc in care au fost adusi ursii salvati din tara, rezervatia ar trebui sa ajunga pe lista voastra pentru o plimbare cu cei mici.
Sofia s-a bucurat uitandu-se la ursi (mai ales la puii care se catarau in copaci), dar si la tarcul de caprioare si la cel de lupi.
Copiii mai mari vor afla si vor intelege mai bine si povestile despre fiecare urs pe langa care veti trece si vor deveni mai constienti de rolul nostru, care ar trebui sa fie de a proteja natura si animalele.
Rezervatia este deschisa in fiecare zi, mai putin lunea, iar tururile sunt de la 9, 10, 11 sau 12, in functie de sezon. Accesul cu caruciorul nu este permis, terenul fiind accidentat. Mai multe poze si detalii gasiti in articolul nostru de aici.
Treceti pe la Dino Parc Rasnov
O atractie de neratat in Rasnov este Dino Parc, unde cei mici pot vedea dinozauri in marime naturala si ii pot atinge.
Noua ni s-a parut ca e ok sa mergi cu un copil incepand de pe la varsta de doi ani, daca el stie ce sunt dinozaurii. Sofia fiind fascinata a fost absolut perfect.
La Dino Parc puteti lua si masa (au un restaurant in complex), puteti sa mancati gustari, cei mici se pot da in leagane, pot alege sa se joace Laser Tag, sa picteze, sa faca un traseu in copaci sau sa se uite la cinematograful 9D.
Incercati sa mergeti la Dino Parc in afara perioadelor aglomerate (weekend sau vacante scolare), pentru ca spatiul nu este foarte mare si vreti sa va bucurati de vizita acolo. Am scris mai multe despre vizita noastra la Dino Parc in articolul acesta.
Vizitati Cetatea Rasnov
Chiar langa Dino Parc este si Cetatea Rasnov, ideala pentru copiii pasionati de cavaleri sau de perioada medievala.
Exista trei modalitati de a ajunge la Cetate: pe jos, cu trenuletul sau cu liftul din centrul Rasnovului. Noi am ales sa mergem cu liftul. Am parcat intr-o parcare subterana chiar in centru, am urmat semnele si am luat liftul. Am fost surprinsi ca nu era aglomerat, desi probabil in sezon este. Din lift sunt niste panorame foarte frumoase asupra orasului, iar Sofia a fost incantata – nu se mai dezlipea de geam.
In cetate am cautat peste tot cavalerii. Bineinteles, nu exista cavaleri in cetate :). Asa ca domnul de la paza de la intrare a fost uns cavaler pe loc si Sofia a fost multumita.
Dar cel mai incantata a fost cand a vazut cate pisici sunt in cetate. Le-a fugarit peste tot, a vrut sa se catere peste flori si sa intre peste tot dupa ele. Evident ca pisicile nu stau sa fie mangaiate de copii, mai ales copii care alearga dupa ele si striga de bucurie.
Nu am plecat inainte sa bem un sirop delicios si sa ne pozam cu armurile de la Cetate (la cererea Sofiei).
Vizitati Castelul Bran
Nu stiu cati dintre voi sunteti familiari cu desenele animate Peppa Pig. Sofia nu se uita la ele, insa exista si niste carti cu Peppa. Iar una dintre ele povesteste despre cum s-au dus Peppa si prietenii ei in vizita la regina, la Castel. Ei bine, din clipa in care I-am aratat Sofiei Castelul Bran, langa care am fost cazati (la Conacul Bratescu), a inceput sa insiste sa mergem la Castel sa o gasim pe regina.
Evident, la Castelul Bran nu este nicio regina (de parca trebuia sa va spunem noi asta). Asa ca intreaga vizita a fost marcata de:
– Uite Sofia ce camera frumoasa!
– Unde e Regina?
– E, aici dormea Regina. Acum nu e aici!
– Sa o cautam pe Regina!
Drept urmare am cautat-o pe regina prin fiecare camera, pe la geamuri, pe balcoane, pe scari si chiar si in fantana.
In cele din urma am ajuns in curtea interioara, care este chiar inainte de iesire, iar eu si Tudor eram putin stresati pentru ca nu o gasisem pe regina. Dar, salvarea noastra a venit de la un balcon, unde am vazut o doamna angajata la Castel care se rezema de balustrada. I-am spus Sofiei ca ea este regina, Sofia i-a facut cu mana, doamna i-a facut si ea cu mana si totul s-a terminat cu bine, spre norocul nostru.
Castelul Bran este deschis zilnic pana la ora 18, dar exista un restaurant in curtea lui care este deschis pana la ora 22 si chiar si mai tarziu, deci puteti intra in curte, daca doriti sa va plimbati, si mai tarziu. Nu este indicat sa veniti cu carucioarele, in Castel nu aveti cum sa il luati cu voi si sunt multe trepte abrupte, asa ca trebuie sa aveti grija la cei mici. Mai multe detalii pe site-ul Castelului.
Sigur, mai sunt o groaza de lucruri de facut in zona. Noi am fi vrut sa ajungem si la Peles, dar nu am mai avut timp, sa ne plimbam pe la cheile Gradistei (Fundata) sau sa reusim sa ajungem pana la Brasov.
Dar, pentru ca vrem sa ne intoarcem cat de curand, spuneti-ne voi ce altceva ne sugerati sa mai facem? De abia asteptam sa continuam explorarea in trei!
Calatorii placute!