De fiecare data cand am calatorit cu avionul ne-am facut cate o lista si am invatat de fiecare data ce ne-a folosit si ce nu ne-a folosit, sau care sunt acele lucruri care ni se par esentiale. Si am fost de cateva ori! Cand Sofia avea 11 luni am zburat in Sicilia, la 1 and si 4 luni am mers la Moscova, la 1 an si 11 luni ne-am dus in Barcelona, iar ultimul zbor a fost in Franta, la doi ani si o luna.

Pana la urma, am decis sa facem o lista de baza, de pe care sa putem taia lucruri atunci cand nu ne trebuie, dar care sa contina cat mai mult din ce ce ar putea fi util intr-o calatorie cu avionul. Cu siguranta ne va fi utila si noua lista cat de curand, mai ales ca ne asteapta un drum lung pana in Thailanda.

Am pus mai jos o lista cu ce consideram noi util / necesar si am si atasat-o aici, de unde o puteti printa si folosi pentru calatoriile voastre viitoare: Ce sa pui in bagajul de mana cand calatoresti cu avionul.

Nota: lista este doar pentru lucrurile pe care sa le luati cu voi pana la avion / in avion. O sa pregatim un articol si despre ce sa nu uitati in bagajul de cala.

Ce nu trebuie sa iti lipseasca din bagaj?

Lucruri utile

  • Un schimb de haine.  Dupa cum bine stiti, cei mici au tendinta sa dea cu lucruri pe ei. Fie mancare, apa, sau pipi care a iesit de prin scutec. Deci, e foarte bine sa aveti ceva cu care sa ii puteti schimba daca se intampla asa ceva. O pereche de pantaloni si o bluza ar trebui sa fie sufficient. De asemenea, pregatiti-va pentru variatiile de temperatura. Din experienta noastra, in avion e fie prea cald, fie prea frig, deci luati si asta in considerare cand puneti hainutele in bagajul de mana
  • Scutece / Servetele umede / Salteluta pentru schimbat/ Gel antibacterian. Atata timp cat cel mic inca foloseste scutecele, e bine sa aveti suficiente la voi. Daca luam in considerare atat perioada de asteptat in aeroport cat si o calatorie cu avionul de 3-4 ore, luati un minim de 3 scutece. Din cele 4 drumuri de pana acum, Sofia a facut caca in doua, deci na :), nu poti sa o lasi asa. In avion exista un loc special unde puteti schimba copilul, intr-una dintre bai, dar ar fi ideal sa puneti si o salteluta peste – nu se stie niciodata cine a umblat pe acolo inaintea voastra.
  • Plasturi. Nu se stie niciodata cand se taie / loveste cel mic. Ei sunt foooarte inventivi. E bine sa aveti cativa plasturi la voi, pentru orice eventualitate.
  • Antitermic. Povesteam intr-un alt articol despre ce aveti voie sa luati cu voi in avion, iar unul dintre comentariile de la articol intreba ce se intampla in caz de urgenta medicala in avion. Ei bine, insotitorii de zbor sunt trainuiti sa dea primul ajutor (respiratie gura la gura, masaj cardiac) si sa va saleveze in caz de aterizare de urgenta. Nu sunt pregatiti pentru altfel de probleme si, pana la urma, e si mai bine. Ei nu sunt medici si administrarea de catre ei a medicamentelor nu ar fi tocmai un lucru sigur. De aceea, este bine sa aveti la voi un antitermic pe care il folositi in mod normal cu copilul, pentru ca nu puteti sti niciodata ce se poate intampla.
  • Sistemul de purtare ergonomic. Puteti sa il folositi in aeroport atunci cand asteptati sa va urcati in avion, daca cel mic prefera sa stea asa. Puteti sa purtati copilul si in timpul zborului, insa la decolare si la aterizare va trebui sa ii puneti centura de siguranta, conform regulilor de siguranta. Pentru mai multe detalii despre sisteme, puteti sa cititi acest articol.
  • Caruciorul. Caruciorul poate sa va fie foarte util, pentru ca puteti tine copilasul in el in loc de in brate cat asteptati avionul. Va trebui sa il predate la urcare si apoi il veti recupera cand avionul va ateriza. Alegeti ceva usor, precum cel de la Chicco pe care il avem noi.

Pentru distractie

  • O carte cu / despre avioane. Copiii trebuie sa inteleaga ce li se intampla. Mai mult, ei sunt curiosi in mod natural si se vor bucura sa afle cate ceva despre unde sunt, ce vor face sau cum functioneaza un avion. Mai mult, o asemenea carte ii va tine ocupati mult timp. Puteti sa le cititi din ea si apoi sa le aratati in jurul lor ceea ce au invatat din carte. Din experienta noastra, cartile de la Usborne isi fac treaba perfect in acest caz si puteti allege titluri precum Look Inside an Airport. In curand, disponibile si la noi pe blog!
  • O carte cu povesti.  Sofia iubeste povestile. Pentru ea, este ideal sa luam si o carte de povesti. Va dori sa i-o citim de cel putin 3-4 ori. Alegeti ceva care sa ii placa celui mic si, eventual, ceva ce nu i-ati mai citit pana acum.
  • Un caietel de desenat cu apa.  Caietelele de la Melissa and Doug sunt minunate. Au o „carioca” pe care o umpleti cu apa si apoi puteti colora paginile, pe care vor aparea tot felul de desene interesante. Odata ce se usuca si apa se evapora, puteti sa o luati de la capat. Distractie garantata!
  • Un joc magnetic. Ultimul lucru pe care vi-l doriti este sa cautati piese de Lego sau mai stim noi ce pe sub scaunele din avion. Un joc magnetic va scapa de aceste problem. Jocurile de la Tegu, spre exemplu, sunt foarte frumoase si utile si mai au si tot felul de sugestii de lucruri pe care le puteti realiza din ele. Preturile nu sunt tocmai cele mai mici, dar o jucarie magnetica Tegu este o investitie pe termen lung
  • O carte cu abtipilduri. Melissa and Doug are niste carti cu abtipilduri minunate, care nu se lipesc decat pe cartea in sine, ceea ce este ideal atat in calatorie cat si acasa. Din pacate, sunt destul de mari, si puteti incerca o carte de la Usborne care are dimensiuni mult mai mici si este potrivita pentru bagajul de mana.
  • O carte de jocuri in vacanta. Ce poate sa fie mai usor decat sa aveti o carte (sau niste cartonase), cu peste 100 de idei de jocuri, pe care cel mic le poate juca singur (sau cu minim ajutor)? Carti precum cele de la Usborne va asigura de ore intregi de liniste, pentru ca jocurile sunt variate si interesante pentru cei mici. Noi folosim carti pentru „Little children”, asa cum le numesc ei, si sunt perfecte. Cum va povesteam mai sus, le veti gasi in curand si la noi pe blog!

Gustari

  • Apa / lapte. In avion, la altitudini mari, avem tendinta sa ne deshidratam rapid. Este bine sa oferim copilului des ceva de baut. Fie ca il alaptam, ii dam un biberon cu lapte sau ii oferim apa (dupa 6 luni), toate sunt modalitati bune de a rezolva aceasta problema. Puteti trece de securitate cu apa sau lapte, am povestit in articolul nostru de aici.
  • Fructe/ fructe uscate. Fructele sunt intotdeauna gustari bune, pot fi taiate si puse in caserole, plus ca sunt sanatoase. Tineti cateva la voi pentru avion.
  • Briose / clatite. Gustarile facute in casa vor fi si sanatoase si ii vor tine si de foame celui mic.
  • Oleaginoase. Daca este destul de mare, copilul se va bucura sa guste niste nuci, alune sau caju. Si, precum toate celelalte gustari de mai sus, sunt si sanatoase.

Acte

  • Pasapoarte / buletine / certificate de nastere. In functie de unde calatoriti, va trebui sa aveti o serie de acte la voi. Daca mergeti tot in Romania, voi va trebui sa aveti buletinele, iar copilul certificatul de nastere. Daca mergeti in strainatate, voi va trebui sa aveti buletinele (in Uniunea Europeana) sau pasapoartele, iar cel mic tot pasaportul.
  • Procura. Daca intentionati sa calatoriti in strainatate cu cel mic fara celalalt parinte, va trebuie o procura prin care sa primiti de la celalalt parinte dreptul de a iesi cu copilul din tara. Mai multe detalii puteti gasi in acest articol.

Si uitati aici si o imagine cu lista noastra! Nu uitati ca o puteti downloada de aici: Ce sa pui in bagajul de mana cand calatoresti cu avionul.

Speram sa va fie util! Daca mai aveti si alte sugestii pentru lista noastra, ne-ar face placere sa le auzim.

Calatorii placute!