Zborul cu copiii. Of, ce groaza ne era la inceput de un zbor cu Sofia. Ne imaginam doar cum o sa planga tot zborul, cum o sa se tavaleasca, cum va trebui sa o plimbam non stop si, mai ales, cum ii vom deranja pe ceilalti pasageri. Dar acum, cu deja 4 zboruri la activ, ne-am dat seama ca nu e cazul sa fim stresati si ca, de obicei, lucrurile merg mai bine decat ne asteptam. Ok, s-ar putea sa urle, s-ar putea sa se plictiseasca, dar cel mai probabil nu va fi atat de rau pe cat credeam ca va fi. Credem ca zborurile cu copiii nu ar trebui sa fie deloc infricosatoare. Speram ca aceste sfaturi sa va ajute sa aveti zboruri mai linistite cu cei mici, sau sa va inspire sa calatoriti mai mult cu ei.

  • Sistem de purtare. Cei mici se linistesc mult mai usor cand ii tinem in brate. Un sistem de purtare ii va tine si pe ei aproape si ne va da si noua posibilitatea sa avem mainile libere pentru bagaje. Putem tine copilul in sistem in aeroport si in avion (in afara momentelor de decolare si aterizare), si in escale intre doua zboruri.
  • Orarul zborurilor. Atat cat se poate, incercati sa potriviti orarul zborurilor cu programul copilului vostru. Unii copiii adorm in timpul zborului, altii, din contra, sunt plini de energie. Deci, nu alegeti neaparat un zbor la ora de somn, pentru ca s-at putea sa fie ora de agitatie pentru copilul vostru.
  • Locul in avion. Daca ar fi sa aleg, eu as prefer oricand un loc la geam. Dar cu un copil poate ar fi mai bine sa il alegeti pe cel de la culoar. Asa, cel mic se poate plimba si voi puteti sa va duceti sa il schimbati fara sa deranjati alti pasageri.
  • Carte despre aeroport. Cumparati o carte despre aeroport sau avion si aratati-o copilului inainte de calatorie. Astfel, va sti deja cateva lucruri cand veti ajunge acolo si ii veti suscita imaginatia. Odata in aeroport sau in avion, veti putea sa va uitati impreuna pe lucrurile pe care le-ati descoperit deja si va fi foarte distractiv.
  • Impachetati lucrurile in pungute individuale. Daca impachetati lucrurile in pungute individuale, va va fi mai usor sa va descurcati. Puneti, de exemplu, scutecele la un loc, schimburile de haine la un loc si mancarea la un loc. Le veti gasi usor si nu le veti mai incurca intre ele, ceea ce e tare usor cand umbli dupa lucruri pentru copil prin geanta.
  • Jucarii. Cumparati cateva jucarii noi pentru copil, impachetati-le individual, si dati-i-le pe parcursul zborului, una cate una. In felul acesta va avea mereu ceva nou si nu se va plictisi repede. Nu e neaparat sa dati multi bani, puteti cumpara, de exemplu, o folie de abtipilduri, masinute de jucarie, aparate de facut bule de sapun. Ceva mic, dar cu care nu s-a mai jucat cel putin in ultima vreme este alegerea perfecta!
  • Gustari. Impachetati mai multe gustari pe care sa i le dati in timpul calatoriei. Luati lucruri pe care stiti ca cel mic le va manca cu placere, precum fructe, oleagionase, briose sau clatite. O gustare delicioasa poate sa va scoata din probleme atunci cand copilul este suparat sau indispus.
  • Joaca. La aeroport, pana sa va imbarcati, lasati copilul sa se joace si sa isi mai epuizeze din energie. Odata ce va veti urca in avion, va fi practic obligat sa stea la locul sau, cu putina libertate de miscare, asa ca e o idee buna sa ii lasati sa se joace cand au ocazia.
  • Imbarcarea. Multi parinti sugereaza sa asteptati sa se urce toti ceilalti pasageri pentru a minimiza timpul petrecut in avion. Noi preferam, insa, sa ne urcam printre primii. Asta pentru ca ajungem mai usor la locuri, nu mai trebuie sa deranjam pe altcineva, si avem suficient loc pentru bagajele de mana. Daca, spre exemplu, ambii parinti calatoresc cu copilul, ati putea sa va impartiti: mai intai se urca unul dintre parinti cu bagajele de mana, iar al doilea ramane cu cel mic pana la sfarsit, ceea ce le va da mai mult timp de joaca in aeroport copiiilor.
  • Apa. Va sfatuim sa nu beti apa din avion, nu este potabila. De acea ar fi ideal sa luati apa dinainte pentru a o avea in timpul zborului.
  • Medicamente. Luati un antitermic potrivit pentru varsta copilului cu voi in avion, si niste plasturi. Nu se stie niciodata cand aveti nevoie de ele, si nici nu veti putea, uneori, sa asteptati sa coborati si apoi sa preluati bagajele de cala pentru a le putea folosi.
  • Acte. Nu uitati actele. In cazul unor zboruri international asta inseamna pasaport pentru copil si pasapoarte sau buletine pentru parinti (in functie de unde zburati), iar daca doar un parinte calatoreste cu cel mic, si o procura.

Voua ce vi se mai pare util cand zburati cu cei mici?

Calatorii placute!