Cum toamna ne ameninta ca ne trimite ultimile ei raze de soare pe anul acesta, am hotarat sa ne petrecem weekendul in aer liber, dar sa facem si ceva util. Si, pentru ca eu am iubit intotdeauna Muzeul Satului, si pentru ca nu mai fusesem acolo de cand se nascuse Sofia, a fost alegerea fireasca. Ne-am imbracat bine si ne-am preagatit un cos de picnic, sa mancam ceva si pe acolo, mai ales ca aveam de gand sa petrecem mai mult timp la muzeu. Si, ca sa ma asigur ca Sofia chiar va manca ceva (cu ea nu stii niciodata), am pus niste croissante, niste fructe confiate, niste fistic crud si cateva iaurturi si lapte Olympus, din noua lor gama potrivita pentru copii, 1Bio3.
Gata echipati am pornit la drum! Am reusit sa gasim loc de parcare chiar langa muzeu (un paznic ne-a dirijat sa parcam pe spatiul verde – si m-am rugat sa nu vina politia sa ne ridice masina pentru parcare neregulamentara) si ne-am asezat repede la coada. Da! Era coada. Ceea ce, stiti si voi, e si bine, e si rau. Pe de o parte nu se poate sa nu ne bucuram ca sunt multi multi oameni care aleg sa viziteze un muzeu (si jur ca am auzit inauntru cel putin 6 limbi diferite). Pe de alta parte, nu vrei nici sa fie prea aglomeratie.
Din fericire muzeul este foarte mare si exista si o parte noua, „Satul nou”, unde se gasesc case de la tara, dar mai moderne, cum poti vedea acum prin sate, dar unde gasesti si animale: oi, gaini sau un magarus (pe care Sofia l-a managaiat bucuroasa – iar eu am fost surprinsa de curajul ei, pentru ca la Ferma Animalelor nici nu vrea sa se apropie de ei).
Sofia a fost foarte incantata sa intre in case si sa exploreze. Mai intai nu a fost foarte curajoasa, nu stia daca are voie sau nu, dar apoi imi cerea sa intram ba intr-una, ba intr-alta.
A fost fascinata de bordeie, s-a aplecat pe la toate geamurile sa vada inauntru.
A vrut neaparat sa mearga la casa acoperita cu (asa cum zicea ea) fan :).
Dar cel mai mult i-a placut la biserica. Usa era incuiata, dar ea a insistat sa se uite prin sparturile din usa inauntru, doar-doar va zari ceva interesant.
Dar toata alergatura asta ne-a facut si o grozava pofta de mancare. La Han nu mai erau locuri, dar oricum ne adusesem o gustare de acasa. Am incercat pentru prima oara iaurturile si laptele Olympus 1Bio3, special create pentru copiii peste 1 an. Noi folosim produsele Olympus de foarte mult timp. Mie imi place in special iaurtul lor grecesc de 10% grasime, deci am spus sa incercam ceva nou!
Am citit putin despre noile produse Olympus inainte sa le incercam, Laptele este imbogatit cu 21 de vitamine si minerale si este colectat de la ferme eco-certificate din Romania, iar produsele 1Bio3 sunt certificate de catre Asociatia Bio Austria si recomandate de Bio Romania. Mai mult, sunt lactate destul de grase (laptele are 3,6% grasime, iar iaurtul 3,1% grasime), tocmai bin pentru copiii in crestere. Dupa cum vedeti, Sofia a dat laptele pe gat!
Si, ca sa va povestesc putin si despre beneficiile pentru copii ale produselor de la Olympus, va pot spune ca ei s-au gandit ca, pentru a creste frumos si armonios, copilul trebuie sa aiba o structura de baza sanatoasa, care sa ii parmita sa se bucure de toate momentele speciale ale copilariei.
- Laptele 1Bio3 este imbogatit cu 21 de vitamine si minerale: calciu, fosfor, fier, zinc, iod, magneziu, potasiu, clorura de sodiu, vitamina A, vitamina D3, vitamina E, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina B12, vitamina K1, niacin, acid folic, biotina, acid panotenic.
- Noul lapte 1Bio3 de la Olympus, din gama ecologica, este ideal pentru alimentaita corecta a celor mici.
- Produsele 1Bio3 pot fi completementare consumului zilnic de vitamine prescris de medic. Iar printre ele avem: vitamina A (cu rol in acuitatea vizuala si in hidratarea pielii), vitamina C (care actioneaza ca un factor de activare a sistemului imunitar), vitamina D3 (esentiala pentru mentinerea sistemului osos) si vitamina E (care are capacitate antioxidanta, protejeaza si fortifica inima si arterele)
Nu va mai povestesc ca jumatate din iaurt l-am mancat eu, asa de bun era!
Daca vreti sa gasiti si voi produsele 1Bio3 de la Olympus, am pus mai jos o scurta lista cu locurile de unde le puteti cumpara:
- Laptele si iaurturile: Mega Image, Cora, Auchan, Carrefour
- Doar iaurt: Kaufland
Si daca planuiti o vizita la Muzeul Satului, trebuie sa stiti urmatoarele detalii:
- Nu exista cine stie ce parcare in apropiere, deci pregatiti-va sa mergeti mai mult pe jos daca veniti cu masina proprie.
- Biletele sunt 15 ron pentru adulti si 4 lei pentru elevi / studenti. Copiii prescolari intra gratuit
- Programul incepe la ora 9 si se termina vara la ora 19 si iarna (din noiembrie) la ora 17.
- Exista mai multe bai, cismele cu apa si un l0c de picnic, pentru situatia in care va aduceti mancare de acasa, ca noi.
- Au si un han, unde puteti manca. Noi nu am mancat acolo acum, dar l-am incercat ultima oara cand am trecut prin Muzeul Satului si a fost bun.
- Chiar langa restaurant se afla si un loc de joaca, dar as spune ca este pentru copiii putin mai mari de 2 ani.
- Mai multe detalii pe site-ul muzeului.
Calatorii placute!
Eu am o nedumerire in ceea ce priveste laptele imbogatit cu 21 de vitamine si minerale, nu inteleg cum vine asta. Adica iei vaca, o mulgi si in laptele muls adaugi vitamine si minerale?
Buna Luana, multumesc pentru intrebare. Nu inteleg in foarte mare detaliu care este procedura insa, da, se adauga in lapte, undeva dupa sau in timpul procesului de pasteurizare si o serie de vitamine prin care se fortifica laptele. Este o procedura foarte comuna. Spre exemplu in US, este obligatoriu ca laptele sa fie fortificat cu vitamina D. Sper sa te ajute raspunsul meu!
In acest caz consider ca laptele respectiv nu este sanatos pentru copilul meu. Laptele sanatos este cel muls de la vaca si lasat asa cum este el, pentru restul vitaminelor si mineralelor trebuiesc consumate alte alimente din natura. In ceea ce priveste alimentatia SUA nu poate fi luata/data ca exemplu, niciodata nu am inteles de ce le dau copiilor vitamine si alte suplimente in loc sa le dea sa manance ceea ce trebuie.
Nu cred ca putem spune ca daca intr-un lapte s-au adaugat vitamine, el nu este sanatos. Mai mult, cred ca generalizarile nu sunt bune, si a spune ca alimentatia SUA nu trebuie data ca exemplu nu este neaparat corect. Si la noi copiilor li se dau suplimente de vitamina D in primii ani din viata, care ajuta la prevenirea aparitiei diabetului, osteoporozei, sclerzei multiple, dar, mai ales, la copii, previne rahitismul. De la introducerea vitaminei D in lapte in SUA a scazut aproape la 0 rahitismul la copii, si aceasta este o vitamina pe care nu o prea pot lua de oriunde. Nu sugerez sa se intample asta si la noi, plus ca era doar un exemplu, dar ata demonstreaza doar ca fiecare lucru trebuie evaluat in contextul sau, si nu generalizat. De altfel, si in Romania sunt o serie de alimente fortificate cu vitamine, precum cerealele, unele paste, orez sau faina. Alimentele sunt fortficate pentru ca le lipsesc o serie de nutrienti esentiali pentru sanatate si vin in ajutorul celor mai vulnerabile persoane: copii, femei insarcinate, atleti sau chiar persoane mofturoase la mancare. Din punct de vedere al sanatatii si sigurantei alimentare a populatiei, fortificarea produselor alimentare pentru consumul public este una dintre cele mai eficiente cai de prevenire si tratare a unor multiple deficiente de natura nutritionala si chiar a unor boli cronice periculoase. Evident, fiecare face ce este mai bine pentru copilul sau si alege produsele care i se par cele mai relevante pentru o buna crestere, iar daca acest lapte nu ti se pare potrivit, mai sunt foarte multe pe piata care se pot incadra in cerintele tale! Succes!
Si noi suntem fani Olympus. Si Muzeul Satului. :d
Și noi suntem fani Olympus, de la cel mai mici la cei mai mari 🙂
Cât despre locație și poze, sunt superbe! Ați avut noroc de un soare pe măsură, care să le pună perfect în valoare în fotografii… deja ne e dor de niște raze așa luminoase 🙂
Un articol reușit și foarte util pentru weekendurile petrecute în București!
Multumesc mult – ce comentariu minunat!
Ce vreme frumoasa ati prins!
Sunt foarte frumoase fotografiile 🙂
cand vad pozele si imi amintesc ce poze am facut eu asta vara la muzeului satului imi aduc aminte sa imi pun iar pe lista de dorinte un aparat foto 🙂
o vizita la muzeu este un prilej de relaxare dar si de introspectie, mai ales pentru cei mari 🙂
Foarte frumoase poze. Vremea a ținut cu voi. Mi-ar place și mie sa ajung sa vizitez muzeul.
Iar gama noua de lactate o voi căuta în magazine
Ne plac si noua foarte mult produsele Olympus Si chiar merg cu Muzeul Satului :))
Și noi preferăm produsele Olympus. Și sper să ajungem cândva și la Muzeul Satului:)