Am luat carti pentru Sofia inca dinainte ca ea sa se fi nascut. Ca sa fiu sincera, nu ma documentasem prea bine si ma gandeam ca la doua luni o sa ii pot citi povesti intregi. Si nici nu mai tineam minte cate de lungi sunt povestile astea. Nu stiu daca ati citit vreodata Pinnochio, dar si la varsta mea sigur as adormi inainte sa se termine 🙂.
Apoi, pe cand Sofia avea 3 luni jumatate, la botez, am primit cadou o carte din material si care si fasaia. Zgomotul a facut-o atenta pe Sofia, si as putea spune ca a fost prima carte care a cucerit-o. Mai ales prin faptul ca fasaia, nu cred ca se uita la poze, desi eu am inventat fericita o poveste despre un ursulet panda care pleca in aventura pe care pot sa o recit chiar si acum, de atat de multe ori am spus-o.
Si, din fericire (sau, ma rog, depinde cum vrei sa-I spui), Sofia iubeste cartile acum, la doi ani si jumatate. Mereu vrea sa ii citesc, ii plac povestile, a invatat toate animelele pamantului (acum sincer, spuneti voi daca stiti ce e ala un Galago, sau daca recunoasteti un peste curcubeu dintr-o multime de pesti, ca eu nu sunt in stare). Iar seara stam si citim povesti pana la somn (ceea ce poate insemna si peste o ora, deci na, uneori e bine ca le plac cartile, alteori ai vrea sa nu le mai placa atat de mult… ).
Dar, practic, de abia cand a crescut Sofia am aflat si eu mai multe lucruri despre cum vad cei mici de fapt, si care sunt cele mai potrivite moduri de a le arata carti si de a interactiona cu ei.
Nu stiu daca stiati, dar un bebelus nu vede lumea la fel cum o vedem noi. Bebelusii nu sunt orbi la nastere, ei vad, dar doar ce este la apropiere. Adica, un nou nascut poate vedea cam la 20-30 de cm distanta, dar orice este mai departe va aparea in ceata si va fi neclar. Mai mult, la aceasta varsta, ei percep mult mai bine culorile alb si negru, urmand ca in timp sa remarce, pe rand, culorile rosu, verde si galben. In concluzie, pentru cei mai micuti copii, cele mai potrivite sunt cartile in alb negru, care ii ajuta sa focalizeze imaginea si sa o inteleaga.
Si deoarce pentru noi ar fi destul de greu sa intelegem exact cum vad copiii, ca sa ne putem pune in locul lor, cei de la Sierra Madre au dezvoltat o aplicatie, Baby World, care este gratuita si poate fi descarcata atat pentru iPhone cat si pentru Android, in care puteti verifica cum vad cei mici.
Spre exemplu, aceasta este o poza cu un ursulet, facuta cu aplicatia setata la varsta de 1 luna si 20 de zile.
Puteti remarca ce diferenta este atunci cand punem in fata camerei o imagine alb negru si la o distanta potrivita.
Pentru mine acest detaliu a fost incredibil de relevant si, totodata, revelator. Sofia e mare acum, nu se mai aplica la ea, insa mi-am dat seama de ce, uneori, aveam blocaje in comunicare cu ea sau de ce plangea aparent fara motiv. Vederea este extrem de importanta, nimeni dintre noi nu si-ar dori sa nu poata vedea, deci, cu atat mai mult, pentru bebelusi, care de abia au aparut in aceasta lume, lipsa vederii clare ii poate face irascibili. Sau, daca noi consideram ca vad chiar precum noi din ziua unu si incercam sa ii stimulam cu lucruri potrivite pentru noi, cel mai probabil vom fi uimiti ca nu se dezvolta pe atat de repede precum credeam.
Iar zilele trecute am fost la lansarea unor super carti pentru bebelusi, care nu existau atunci cand Sofia era mica, dar tare mi-as fi dorit sa le am atunci. “Prin ochi de bebe” este o serie de carti si cartonase pentru copiii foarte mici, create de niste parinti pasionati din Polonia. Cand fetita lor era mica, ei s-au documentat putin mai mult ca mine 🙂 si au inceput sa printeze imagini alb negru pe care sa le foloseasca cu cea mica. De acolo si pana la a lansa o serie de carti nu a mai fost decat un pas. In momentul acesta, ei sunt extrem de cunoscuti in Polonia, si, dandu-si seama ca in Romania nu exista aasemenea suporturi de invatare si interactiune cu cei mici, au decis sa vina in ajutorul parintilor de aici.
Timp de o ora, am aflat despre conceptul din spatele cartilor, despre pasiunea pe care autorii au pus-o in ele, despre cum si-au dorit nu doar ca cel mic sa fie stimulat de carti ci si ca ei, ca parinti, sa poata sa intre mai bine in lumea copilului si sa comunice cu el de la acelasi nivel.
Eu iubesc cartile, Sofia iubeste cartile, incercam intotdeauna sa o tinem departe de televizor, telefon si tableta si sa o ajutam sa isi dezvolte imaginatia si creierul cat mai bine. Si, pentru a face asta, este ideal sa ii dam carti potrivite varstei ei si care pot fi si un bun prilej de discutii cu noi. Spre exemplu, nu ar avea sens sa ii citesc din Proust chiar acum, pentru ca atentia ei ar fi limitata la 2 minute (cu indulgenta). Va ajunge si acolo, poate, la un moment dat. Acum, insa, la doi ani si jumatate, ne uitam pe carti cu poze si text, sau pe carti cu ferestre ascunse sau pe carti cu sunete.
La fel, un copil de doar o luna are nevoie de ceva potrivit varstei lui, iar cartile de la Sierra Madre, cu imagini in alb-negru sunt ideale. Nu doar ca cel mic va incepe sa iubeasca cititul, ci imaginile dau un bun prilej de interactiune intre copil si parinte. O imagine cu o minge, spre exemplu, poate sa duca la o explicatie despre ce este o minge si cum se poate folosi ea, la o poveste despre niste copii care se joaca cu o minge, la o amintire de cand parintele se juca cu mingea in copilarie sau chiar la o imagine a viitorului in care cel mici si parintele se vor juca cu mingea impreuna. Ideile sunt infinite, iar interactiunea dintre parinte si copil prilejuita de carticele vor crea o relatie mai stransa intre cei doi.
A, si sa mai mentionam si ca toate carticelele sunt foarte rezistente, facute din carton care nu se rupe / mesteca usor si ar fi printre primele pe care noi le-am lua intr-o calatorie cu un bebelus.
Carticelele vor fi in curand disponibile atat online cat si in magazinele fizice. Le puteti urmari pe site-ul Sierra Madre!
Si niciodata nu e prea devreme pentru a le arata copiilor carti!
Foarte interesante par aceste carticele.