Taticul povestitor de astazi, Petrica, ne povesteste curajos cum pleaca el impreuna cu Simona, sotia sa, si gemenii lor, Christian si Sara, la drum in vacanta. Pana acum au fost in Florenta, in Delta Dunarii, iar acum au ajuns in Germania. Si usor-usor, au invatat ce trebuie familiei lor pentru a reusi sa calatoreasca impreuna. Pe ei in gasiti si in minunatul lor magazin virtual, unde vand jucarii reconditionate.
Prima noastra calatorie cu copiii in afara tarii a fost atunci cand ei aveau un an. Am ales atunci sa mergem in Italia, regiunea Toscana. A fost o calatorie frumoasa, cu multe momente frumoase, insa a avut si partile ei mai putin placute. Cum copiii nu mergeau singuri, am avut nevoie de carucior, a trebuit sa respectam, pe cate posibil, cele doua somnuri (dimineata si seara), nu puteau manca orice samd.
Putem concluziona spunand ca am preferat sa calatorim mai mult in tara dupa aceasta excursie. Drumuri de maxim 100-150 de kilometri pe zi, respectand programul copiilor si alegand locuri in care sa aiba ce face. Si totusi, fiindu-ne dor sa calatorim si sa vedem alte meleaguri, dar si dorind sa le oferim copiiilor noi experiente, am decis ca anul acesta, la sfarsitul lui octombrie, sa mergem in Germania.
Am ales destinatia destul de usor, depinzand de faptul ca Ryanair, companie cu care am zbura si in Italia (la Bologna), are curse catre capital Germaniei. Am ales aceasta companie deoarece iti ofera transportul gratuit, la cala, pentru doua obiecte apartinand copiiilor (paturi pliante, carucior, scaune de masina etc).
Noi am luat cu noi, pentru fiecare copil, cate un pat pliant, de care nu ne despartim oriunde am merge, si cate un scaun de masina. Cum intentionam sa vizitam Berlinul, dar si cateva orase din imprejurimi, am decis sa inchiriem o masina, iar cea mai buna oferta am gasit-o la un operator local, Buchbinder. Pentru un BMW seria 218 (van), am platit pentru 4 zile, incluzand asigurarea, aproximativ 600 de lei.
Drumul cu avionul pana la Berlin dureaza aproximativ 2 ore. Cu toate ca am avut jucarii, carti, paturi, pixuri, hartie etc, spre sfarsitul drumului rabdarea copiiilor s-a cam terminat si au concertat putin, spre “bucuria” celor care mai erau in avion. Insa, per total, calatoria a fost mult mai usoara si mai placuta decat fusese anul anterior.
In lucru este cert: pentru a putea calatori in liniste, copilul trebuie sa aiba ce face pe durata zborului.
Cum a fost la Berlin
Am ales sa ne cazam pentru doua nopti in Berlin, prin Airbnb (Atzpodienstase, 10365 Berlin, Germania), in (aproximativ) centru, in partea de est a Berlinului, si relative aproape de Muzeul Stasi.
Precizez ca in Germania oamenii sunt foarte economi in ceea ce priveste pornirea caldurii in apartamente. Cum nu reuseam sa pornim termostatul apartamentului, dupa ce proprietara a discutat cu instalatorul blocului, am aflat ca termoficarea nu porneste decat dupa ce afara sunt temperaturi negative pentru cateva zile consecutiv. In concluzie, daca sunteti frigurosi, optati pentru cazarea la hotel.
De asemenea, cu masina, dar si cu metroul, drumul catre centru este relativ scurt. Pana la Alexanderplaz faceam aproximativ 10 minute cu masina. Berlinul ni s-a parut in oras in care se merge destul de bine cu masina, si in care am gasit relativ usor locuri de parcare (evident toate contra cost – in jur de 1 euro – 1,5 euro / h).
In Berlin am reusit sa vizitam, la pas, locurile cele mai importante. Pentru ca deplasarea sa ne fie facila, am luat cu noi si bicicletele copiiilor. Sunt biciclete fara pedale, cumparate de la Decathlon. Daca le desfaci ghidonul, incap fara nicio problema in bagajul de cala. La aterizare le-am asamblat imediat si am devenit mobili intr-un timp foarte scurt.
Berlinul este un oras foarte frumos, opulent, mai ales in zona portii Brandenburg, cu multe muzee, biserici, cladiri cu arhitectura deosebita, cu o gradina zoologica, si, din cate am inteles, cu o viata de noapte intensa. Orasul pastreaza inca, in partea de est, in ciuda investitiilor masive, urmele comunismului. In unele zone ai senzatia ca esti in Titan, ce-i drept cu blocuri construite mai atent si cu o spatiere mai mare intre ele.
Am avut noroc si in perioada in care am fost noi nu a plouat si nici vantul nu a batut foarte tare. Drept urmare am reusit sa bifam la pas zonele importante in cele 2 zile si jumatate cat am stat aici. Copiii au fost incantati de zona in care se afla cladirea Parlamentului. In apropiere curge raul Spree, pe care au putut vedea plutind vapoare, iar in fata parlamentului este un parc in care am putut alerga dupa porumbei.
Berlinul este un oras cosmopolit, multicultural. Sunt zone in care majoritare sunt comunitatile turci, libaneze, grecesti, sau extrem orientale, si in care poti manca la preturi bune mancarurile lor traditionale.
Vizita la Leipzig
Din Berlin am pornit catre Leipzig (Lipsca pentru Romania antebelica) unde, pe langa vizita obligatorie in centrul orasului, ne-am propus sa mergem la gradina zoologica de aici. Intre cele doua orase sunt 190 km aproximativ 2h30 de mers cu masina.
Centrul orasului este foarte frumos, cu cladiri specific unui oras german. Este un oras in plina dezvoltare, lucru care se poate vedea si prin faptul ca se construieste destul de mult.
Gradina zoologica din Leipzig este cea mai veche din Germania si cea mai mare din lume. Dupa ce a fost distrusa in timpul celui de-al doilea razboi mondial, a fost reconstruita si extinsa. Am ramas impresionati de spatiile foarte largi in care vietuiesc animalele dar si de numarul foarte mare de specii (peste 14.000 de animale din 1400 de specii diferite).
Costul biletului pentru adulti este de 17 euro, in vreme ce copiii au beneficiat de intrare gratuita.
Cum nu am avut voie sa intram cu bicicletele, am luat de la intrarea in parc carucioare cu care am putut sa ii plimbam pe copii. Foarte incantati au fost de elefanti. Am vazut trei exemplare, foarte mari si frumoase, de foarte aproape (aproximativ 3-4 metri), lucru care le-a placut extrem de mult copiiilor.
De asemenea, un loc in care au fost foarte incantati a fost cel in care locuiesc gorilele (aceasta vizita a provocat foarte multe povestiri si o simpatie crescuta pentru aceste mamifere, mai ales din partea lui Christian). Printr-o alee interioara in panta, pe stanga si pe dreapta poti vedea familia de gorile jucandu-se, catarandu-se, tipand. Sunt peste 40 de exemplare, iar vederea lor este un adevarat spectacol. Cred ca privind maimutele am pierdut mai bine de 30 de minute. Rezultatul: copii foarte incantati si fericiti.
Impresionante au fost si zonele in care am putut vedea girafe, camile, rinoceri, dar si zona in care puteam intra in staul, mangaia si hrani caprele. In interiorul gradinii exista si un acvariu, nu foarte mare, dar este un loc pe care copiii nostril l-au vizitat cu foarte mare entuziasm.
In total cred ca am petrecut la gradina zoo in jur de 3 ore, ceea ce este foarte mult pentru copii de 2 ani si jumatate.
In plimbare la Dresda
Din Leipzig am ales sa plecam in aceeasi zi (in jur de 19.30) catre Dresda. Sunt 120 de km si am facut in jur de 1h30 min. Dresda este numita Florenta Germaniei datorita frumusetii cladirilor sale, in ciuda faptului ca a fost masiv bombardata de armata aliatilor la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, iar dupa formarea RDG a fost uratita in stilul in care au fost transformate toate orasele europene aflate sub ocupare sovietica.
Cu toate acestea, investitiile masive facute in reconstructia orasului, cat si faptul ca se afla intr-o continua dezvoltare, fac ca Dresda sa fie considerat unul dintre orasele de top ale Germaniei.
In Dresda am ajuns in jurul orei 21, in plin somn al copiilor. Ne-am cazat la Gastehaus Loschwitz. Am platit in jur de 70 de euro, camera dubla cu mic dejun inclus. Hotelul / pensiunea este o afacere de familie, receptionera / bucatareasa fiind, in acelasi timp, si proprietara.
Au fost foarte amabili si, dupa un telefon in prealabil, ne-au asteptat sa ne putem caza, chiar daca depasisem ora mentionata pe Booking. De asemenea camerele au fost foarte spatioase, iar micul dejun bogat si consistent.
Dresda am vizitat-o intr-o dimineata ploiasa si cu un vant neprietenos. Am mers in centru unde ne-am plimbat pe strzi si am admirat cladirile. Senzatia a fost ca ne aflam in Italia si nicidecum in Germania.
Pentru copii insa arhitectura cladirilor nu a fost un punct de atractie. Norocul nostru a venit din faptul ca ploaia a format lacuri pe alocuri, lacuri prin care copiii puteau trece in viteza cu bicicletele, spre incantarea lor si temerea noastra ca vor raci.
Din Dresda ne-am intors, foarte incantati de cele vazute, direct catre aeroportul din Berlin, unde am incheiat formalitatile de predare a masinii inchiriate si ne-am indreptat catre poarta de check-in. Dupa ce am predate tona de bagaje cala, ne-am petrecut timpul pe culoarele aeroportului, prin magazine, copiii fiind foarte incantati de experienta avuta si povestind incantati despre lucrurile pe care le-au vazut.
Ce trebuie sa stiti?
Sfaturi utile celor care vor sa mearga in Germania, zona Berlin:
- Incercati sa mergeti intr-o perioada mai calduroasa a anului. Daca mergeti totusi cand este frig, asteptati-va sa ploua si sa bata vantul.
- Daca celor mici le place sa mearga pe bicicleta, luati-o cu voi. Va usureaza considerabil misiunea si va face mult mai mobili.
- Evident ca nu veti vizita muzee 🙂
- Inarmati-va cu buna dispozitie, rabdare si bucurati-va de orice moment. Chiar si de acela in care copilul va roaga plangand sa deschideti usa avionului, sa coboare mai repede.
Calatorii placute!