Am fost ieri la o conferinta de presa organizata de reprezentantii Republicii Moldova in cadrul Targului de Turism al Romaniei, unde a fost prezent si Ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, Excelenta Sa Mihai Gribincea, si am aflat tot felul de lucruri interesante despre ce are aceasta tara de oferit din punct de vedere al calatoriilor acolo.

Spre exemplu, nu stiu daca stiati, insa in 2013, Republica Moldova a fost evaluata ca fiind cea mai putin vizitata tara din Europa.

Timpul a trecut si iata ca in 2018 a fost evaluata de catre National Geographic, Lonely Planet si New York post ca fiind una dintre cele 10 destinatii de top ale anului 2018! Cum a ajuns aici? Cu foarte multe eforturi pe atragerea cator mai multi turisti.

Momentan, 55% dintre turistii din Republica Moldova sunt romani si exista o crestere de 20% a turistilor doar in ultimii doi ani. Probabil mult mai bine decat cu ce se poate lauda Romania, din pacate.

In turist in Moldova petrece in general 2-5 zile si cheltuieste in general intre 150 si 600 de euro si participa. in general, la tururi viticole si gastronomice.

De altfel, atractia principala pe care mizeaza Republica Moldova este turismul viticol. In Moldova exista cele mai mari crame din lume, pe primul loc fiind Cricova.

Bineinteles, daca ne gandim la calatoriile cu copiii, numai la baut vin nu ne gandim. Sau, ma rog, ne gandim, dar nu punem in practica. Desi uitati-va si voi la pozele de mai jos si spuneti daca nu at fi fascinati copiii sa alerge pe aici 🙂 .

Ceea ce am descoperit, pe langa crame, la Conferinta de Presa, este faptul ca Moldova poate oferi experiente, ceea ce este exact ceea ce cautam noi, si ceea ce si credem ca este ideal pentru copii. Poate ca ei nu isi vor aminti de o statuie sau un monument intr-o vacanta, dar vor sti sa framante paine, spre exemplu si vor intelege drumul de la faina pana la sandwitch. Republica Moldova este, de altfel, vazut ca in loc extreme de ospitalier: 80% din vizitatori considera acesta ca fiind aspectul principal pentru care s-ar intoarce aici. Iar titlul campaniei lor de turism, “Fii Oaspetele Nostru” se bazeaza tocmai pe asta. Uitati mai jos si videoclipul campaniei, in care actorul principal a fost asemanat cu Brad Pitt. De altfel el a fost prezent si la conferinta si ne-a spus tot felul de povesti interesante despre filmarea clipului.

Concluzia a fost ca noi suntem tentati de o vacanta in Republica Moldova undeva la vara. Cel mai probabil vom merge sa vedem manastirile si apoi vom trece si granite. Vrem sa vedem Orheiul vechi, Castelul Mimi, Cetatea Soroca, dar si cramele. Si ma mir daca pozele de mai jos nu va vor convinge si pe voi.

Si daca vreti sa aflati mai multe despre ce poate oferi Republica Moldova, puteti ajunge pana duminica la Targul de Turism al Romaniei de la Romexpo, pavilionul B. Republica Moldova poate fi gasita la standurile 179-179, pavilionul B2. In plus, veti gasi, raspunditi, nu mai putin de 23 de participanti din Republica Moldova la targ: agentii de turism, unitati hoteliere sau companii viticole.

Cateva detalii tehnice:

  • Noi planuim sa ajungem in Republica Moldova cu masina, insa puteti ajunge la Chisinau si cu avionul. Tarom si Air Moldova zboara direct acolo, iar pretul unui bilet dus-intors este intre 100 si 150 de euro / persoana.
  • Cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Republica Moldova nu au nevoie de viza.
  • Pentru a intra in Republica Moldova trebuie sa aveti in pasaport valabil cel putin 3 luni de la data intrarii in tara sau o carte de identitate valabila
  • Puteti afla mai multe informatii de pe site-ul care promoveaza turismul in Republica Moldova, www.moldova.travel.

Voi ati fost in Republica Moldova? Cum a fost? Ce ne-ati sfatui sa vedem?

Calatorii placute!

Nota: Imaginile au fost preluate de pe moldova.md.

Iti plac povestile noastre? Urmareste-ne!