Multi parinti se intreaba daca este ok sa porneasca la drum cu copiii pana in Asia. Nu am fost inca in toata Asia (desi tare mult ne-ar placea), dar va putem povesti putin despre lucrurile la care va puteti astepta in Bangkok, ca sa puteti lua o decizie informata.
Asadar iata mai jos ce am remarcat noi cand ne-am plimbat prin Bangkok.
- Cum este cu limbile straine. Nu se prea vorbeste engleza. Noi am remarcat asta inca de la sosire, cand ne-a fost tare greu sa ne intelegem cu soferul de taxi, cum am povestit aici. La hoteluri si in restaurante nu exista aceasta problema, dar pe strada, daca ai nevoie de indicatii, trebuie sa te intelegi, uneori, prin semne. In schimb thailandezii sunt foarte prietenosi si vor depune toate eforturile sa te ajute.
- Orasul nu este potrivit pentru carucioare. Din 100% de trotuare, probabil doar 50% au rampe pentru a va putea urca, iar restul sunt foarte inalte, astfel incat va trebui sa luati caruciorul in brate de fiecare data cand urcati si coborati trotuarul. Ceea ce se va dovedi a fi foarte des, pentru ca am avut senzatia ca trotuarele se termina efectiv dupa fiecare cladire. In plus, la BTS (Skytrain), nu exista peste tot lifturi, si nu este extrem de distractiv sa urcati echivalentul a trei etaje pe scari cu caruciorul in brate. Mai mult, la temple trebuie sa treci peste tot felul de praguri sau sa urci scari. Cel putin sigur parintii se vor mentine in forma! Oricum, noi am decis sa nu luam caruciorul in Bangkok, ci am inchiriat unul, ceea ce a fost tare ok. Noi l-am luat de aici.
- Traficul. In Bangkok, masinile se opresc la culoarea rosie a semaforului, dar nu pentru stanga (pentru ca ei circula pe cealalta parte a strazii decat noi), motocicletele nu par sa se opreasca niciodata, si semafoare pentru pietoni sunt unde si-au amintit sa puna. Dupa primele ezitari la traversare, ne-am dat seama ca fie trebuie sa ne luam inima in dinti, fie trebuie sa ne lipim de vreun grup de localnici care travereseaza si ne-am descurcat. Plus, am considerat ca nu ma va calca nimeni daca imping in carucior de copil si traversam cu incredere de fiecare data #badparenting :).
- Spatii verzi. In Bangkok sunt foarte putine spatii verzi. Exista un parc mare, Lumphini Park, dar cam atat. In rest – trotuare si cladiri. Daca aveti un copilas mai mic un loc de joaca in aer liber ar fi tare util.
- Mancarea. Diversitatea mancarii este fantastica. Pietele de noapte sunt minunate si puteti gasi oricand ceva delicios facut la gratar. In schimb, noua nu ni s-a parut ca mancarea occidentala se gaseste prea usor. Sofia nu a vrut sa manance mancare thailandeza (nici macar orez alb fiert – dar cred ca nici noua nu ni s-ar parea prea fabuloasa o asemenea mancare), asa ca a trebuit sa mancam prin malluri sau la hoteluri scumpe (Sheraton). Si da, sunt multe fructe in Thailanda, dar nu era la cura si nici macar eu, ca adult, nu pot sa stau 5 zile mancand pepene si ananas.
- Temperatura. In Bangkok este extrem de cald si umed. In orice anotimp te-ai duce. Si pentru ca nu sunt multe spatii verzi, nu prea ai unde sa stai la umbra. Iar multe dintre atractiile principale sunt in plin soare. Nu e prea distractiv cu un copil mic. De aceea nici nu suntem siguri ca a folosi un sistem de purtare este o idee buna.
- Atractii pentru copii. Sunt multe atractii pentru copii in Bangkok. Mai intai Sea Life Ocean World (despre care am scris aici), Dusit Zoo (despre care am povestit aici), Safari World, Lumphini Park. Pe langa acestea, mai sunt si alte activitati si locuri care nu sunt specifice pentru cei mici, insa care sigur le-ar placea, precum: Wat Pho, o plimbare cu barca pe canalele Bangkok-ului sau o calatorie cu tuk tuk-ul.
- Transportul. Bangkok-ul este un oras foarte mare si este destul de greu sa incerci sa o iei pe jos daca te-ai cazat la un hotel care este departe de atractiile la care vrei sa ajungi. In schimb, exista o retea de transport destul de bine pusa la punct pe care o poti folosi, si care este formata din autobuze, metrou, skytrain sau barci. Mai mult, poti oricand sa iei in taxi sau in tuk tuk (sigur calatoria le va placea copiilor), sau chiar un Uber sau colegul lui asiatic, Grab (unde poti sa comanzi si motociclete! ma intrebam eu initial pe aplicatie de ce un pret e mult mai mic decat celelalte pana cand m-am prins despre ce e vorba 🙂 ).
- Oamenii. Toata lumea este foarte prietenoasa, si chiar extra prietenoasa atunci cand ai un copil. Toti se dau la o parte si sunt atenti la tine. In plus, copiii au prioritate in foarte multe locuri. La aeroport am fost directionati la un ghiseu special, la Palatul regal am avut prioritate pentru ca eram cu carucior si asa mai departe.
Voi ati fost cu cei mici in Bangkok? Ati avea ceva de adaugat?
Calatorii placute!
Iti plac povestile noastre? Urmareste-ne!
No Comments