Cand ne gandim la sfaturile pe care le gasim pe internet legate de zborul cu avionul, ne vin in minte de cele mai multe ori, idei de jocuri care sa ii tina ocupati, sau de gustari care sa nu ii lase nemancati. Ce sa mai, si noi am scris despre asta aici.

Dar astazi vorbim despre siguranta in calatoriile cu avionul, si speram sa va dam cateva sfaturi utile pentru viitor.

Ce puteti face pentru a va asigura ca cei mici sunt in siguranta in timpul calatoriei cu avionul?

  • Centura de siguranta. In avion, atat la decolare cat si la aterizare, trebuie sa ii puneti centura copilului. Daca aveti in copil mai mic de doi ani, el trebuie sa stea in bratele unuia dintre parintii cu care calatoreste si veti primi o extensie de centura pe care sa o legati de centura voastra. Daca cel mic are peste doi ani, va avea propriul scaun pe care va trebui sa stea in timpul zborului. Noi va recomandam sa tineti centura cuplata si in timpul zborului, pentru ca nu poti sti niciodata cand avionul poate trece prin turbulente, ceea ce ar putea avea consecinte serioase, mai ales asupra cuiva atat de mic.
  • Probleme cu urechile.  Exista posibilitatea ca cel mic sa aiba problem cu urechile din cauza diferentei de presiune la aterizare si la decolare. Urechile noastre pot fi destul de sensible la presiune. Asta se intampla pentru ca urechea externa este separata de urechea mijlocie prin timpan. Daca timpanul simte o diferenta de presiune, senzatia pe care noi o avem poate sa fie de discomfort sau chiar de durere, si aceasta senzatie apare la una din trei persoane (si afecteaza mai mult copiii decat adultii). Mai mult, daca cel mic este racit sau are nasul infundat, senzatia se poate acutiza. Incercati sa il ajutati pe cel mic fie dandu-i sa suga (daca inca mai este cazul) sau oferindu-i ceva de mancare. Oricum, senzatia este una trecatoare si va disparea fie odata ce avionul va ajunge la inaltime, fie dupa ce va ateriza.
  • Zgomot in timpul zborului. Daca ati calatorit deja cu avionul sigur stiti ca este destul de zgomot in avion, chiar daca este doar un zgomot de fundal. Pentru copiii destul de mici, acest zgomot ar putea sa nu fie deranjant, pentru ca seamana cu zgomotele din burta mamei. Din contra, s-ar putea chiar sa ii ajute sa doarma mai bine. Daca vreti, insa, sa nu auda zgomotul din avion, puteti achizitiona niste casti special pentru copii, prin care nu se aude nimic. Depinde, bineinteles, de copilul vostru, daca va accepta sau nu castile. Noi vi le recomandam pe acestea, dar sunt multe alte modele disponibile.
  • Medicamente pe avion. Majoritatea medicamentelor pentru copiii pana in trei ani sunt sub forma de sirop, si va veti intreba daca veti avea voie sa urcati cu ele in avion. In Romania nu veti avea probleme. Treceti impreuna cu copilul pe la filtrul special si aveti voie sa aveti lichide pentru el. Lichidele vor fi trecute printr-un filtru special si apoi va vor fi inapoiate. Asta se aplica si pentru medicamente, si este recomandat sa aveti la voi in antitermic, am auzit de multe situatii in care cei mici au facut febra mare in timpul zborului, dintr-un motiv sau altul, si parintii nu aveau nimic sa ii dea la ei. In cazul in care plecati dintr-un aeroport din strainatate, sfatul nostru ar fi sa aveti si reteta la voi. In Marea Britanie, de exemplu, sunt putin mai stricti, si nu doriti sa aveti probleme.
  • Curatenia in avion. In avion se face curatenie dupa fiecare zbor. Deci nu ar trebui sa gasiti mizerie. Insa, cel putin pentru un copil mic, de multe ori e nevoie de mai multa atentie mai ales ca ei, spre deosebire de noi, ori isi baga mainile in gura dupa ce au sters pe sub scaun, ori baga scaunul direct in gura 🙂 . Iar in cazul in care ni se pare ca e suficienta curatenie sa stam cu pantalonii pe scaun, s-ar putea sa nu ni se para ca e suficient de curat sa mancam direct de acolo cu gura. Drept urmare, nu uitati sa luati la voi fie niste servetele umede sau in lochid antiseptic cu care puteti sterge manerele scaunelor si tavita.
  • Temperatura. In avion este, dupa experienta noastra, fie ingrozitor de cald, fie ingrozitor de frig. Sau poti sa nimeresti avioanele de la Qatar, cand e mai intai ingrozitor de cald, ca peste cinci minute sa fie ingrozitor de frig 🙂 . Ca sa evitati o raceala, sfatul nostru este sa il imbracati pe cel mic in straturi. In partea de jos ideal ar fi sa aiba o pereche de pantaloni lungi, iar in sus incepeti cu un tricou si adaugati una sau mai multe bluze, in functie de anotimp. Noi ii punem Sofiei, de obicei, un hanorac, pentru ca este usor de dat jos si de pus inapoi.
  • Deshidratarea. La inaltime aerul este mult mai uscat si corpul nostru are nevoie de mai multe lichide decat de obicei. Daca noi suntem mari si stim cand sa bem apa, sau, oricum, nu ni se intampla nimic daca ne deshidratam putin, la copii este altfel. Cel putin la cei foarte mici, riscul de deshidratare creste, asa ca daca veti calatori cu avionul cu un copil sub 6 luni, trebuie sa fiti extra atenti. Ca sa preveniti deshidratarea, dati-i celui mic sa suga, sa bea din biberon sau sa bea apa in mod constant in timpul zborului.

Daca v-ati gandit si la alte probleme care pot aparea in timpul zborului, lasati-ne un mesaj si promitem sa introducem detalii despre ele in articol!

Calatorii placute!