Copiii calatoresc foarte des cu masina. Fie pana la gradinita, fie pana in parc, daca acesta nu este aproape, fie in vacanta. Prin tara, noi plecam (evident) cu masina, dar, si in strainatate, de multe ori, inchiriem masini, pentru ca ne place sa vedem cat mai multe lucruri, si acesta este cel mai rapid si mai eficient mod de a o face.

Bineinteles, trebuie sa ne asiguram ca cei mici calatoresc in siguranta, si vom incerca sa va dam cateva sugestii care sa va ajute in directia aceasta.

Ce puteti face pentru a va asigura ca cei mici sunt in siguranta in timpul calatoriei cu masina?

  • Revizii. Desi pare o sugestie de baza, este extrem de importanta. Daca aveti reviziile la zi, va asigurati ca circulate intr-o masina sigura. Franele, uleiul, totul contribuie la modul in care masina merge si la securitatea pasagerilor.
  • Scaun de masina. Copiii trebuie sa circule, conform legii, in scaune de masina pana cand ajung la 1.35 metri. Asta nu este o prevedere absurda, din contra. Cand sunt mai mici de 1.35, copiii, pe langa ca, cel putin o perioada nu au echilibru, nici nu sunt suficient de mari sa fie securizati in centurile masinii. Daca incercati sa ii prindeti asa, ar zbura foarte usor dintr-o parte in alta a masinii, atat la curbe, la schimbarea directiei de mers cat, mai ales, la un accident. Cel mai in siguranta ar fi un scaun cu spatele la sensul de mers. Am povestit despre scaunul pe care noi il folosim aici. Incercati sa nu puneti copilul imbracat cu geaca groasa in scaunul de masina, pentru ca centurile nu se pot tensiona cum trebuie si este periculos in caz de accident. De asemenea, nu puneti accesorii neomologate la scaunul de masina, tip perne pentru gat, pentru ca sunt extrem de periculoase.
  • Jucarii. In masina, regula de baza este ca jucariile sa treaca testul „Au”. Asta inseamna ca daca luati in mana jucaria si va loviti cu ea in cap, daca spuneti „Au” nu e o jucarie potrivita pentru masina. Inseamna ca este prea grea si potential periculoasa. Orientati-va pentru: jucarii mici, de plus, hartie si creioane, carti moi, jucarii magnetice, abtipilduri. Nu luati tavite care pot fi legate de scaunul de masina, sunt in pericol in caz de accidente / frane bruste.
  • Raul de masina. Nu toti copiii au rau de masina, bineinteles, insa, daca vi se intampla, e bine sa fiti pregatiti. Mai intai, evitati alimentele grase inainte si in timpul calatoriei. Tineti-l de vorba pe cel mic, sau cantata-I – in acest mod il veti distrage de la senzatia de rau. Opriti masina de cate ori este nevoie si lasati-l pe cel mic sa se joace putin pe afara. Administrat-i celui mic in remediu homeopatic, la recomandarea medicului – exista astfel de remedii care inlatura senzatia de rau (precum Cocculine).
  • Aer conditionat. Vara este, bineinteles, foarte cald in masina. Pentru copii, supraincalzirea este foarte riscanta. Mai mult, scaunul de masina in sine nu ajuta foarte mult la racorire, pentru ca atunci cand copilul se freaca de materialul lui, se incalzeste si mai mult. Probabil vi s-a intamplat de multe ori sa dati copilul jos din masina si sa aiba tot capul ud leoarca de transpiratie. Cu toate astea, multi parinti nu stiu ce at trebui sa faca in aceasta situatie. Raspunsul este simplu: folositi aerul conditionat. Da, dar este oare el sigur? Doctorii spun ca da. Atata timp cat va asigurati ca filtrele sunt curatate, aerul nu bate direct la viteza maxima in capul copilului si nu dati temperatura pe 16 grade atunci cand afata sunt 42, nu ar trebui sa fie nicio problema. De altfel, reguli de bun simt pe care trebuie sa le urmati si cand calatoriti fara cei mici in masina. Nu va ingrijorati, copiii sunt si ei oameni, doar ca mai mici 🙂 .

Speram sa gasiti sfaturile noastre utile!

Calatorii placute!