-Sofia, haide sa mergem intr-o AVENTURA!
Asa am reusit sa o convingem pe Sofia sa se trezeasca la 7.30 si sa fie si bine dispusa pe parcursul pregatirilor noastre matinale.
Si, intr-adevar, am plecat intr-o aventura minunata timp de o zi, in niste locuri pe care vi le recomandam si voua cu drag.
Pe primul loc a fost Zimbraria Neagra (sau Zimbraria din Bucsani) si ne-am pregatit sa plecam dis de dimineata ca sa ajungem acolo la ora 10 cand citisem noi pe net ca zimbrii primesc de mancare si deci ii putem vedea.
Zimbraria Neagra
Am decis sa o luam pe drumul spre Ploiesti, pentru ca parea cel mai scurt. Cand am ajuns in satul I. L. Caragiale Waze-ul ne-a spus sa o luam la stanga si ne-a anuntat ca mai facem 25 de minute.
-Putin probabil! am spus eu. Ne arata ca mai sunt doar 5 kilometri. Nu aveam cum sa facem 5 kilometri in 25 de minute.
Din pacate drumul a devenit din ce in ce mai prost, chiar din sat, si apoi am intrat intr-o zona in care Tudor a inceput sa devina din ce in ce mai sceptic ca vom ajunge undeva si ca nu vom ramane in pana pe drum. Tot felul de „cratere” se iveau pe drum, multe dintre ele pline cu apa, si era dificil sa navighezi printre ele, chiar imposibil as spune daca nu am fi avut o masina 4X4 si inalta.
Dar dupa 25 de minute iata ca am ajuns la rezervatia de zimbri, la 9.45, deci cu ceva timp inainte de hranirea lor.
Am fost intampinati de cineva care ne-a spus ca, de fapt, zimbrii sunt hraniti in jur de ora 10.30. Atunci este pornita o moara si la auzul ei zimbrii apar pentru a primi mancarea. Insa ne-a avertizat ca acum ca a dat iarba, animalele au de mancare si nu mai sunt la fel de prompti in a raspunde comenzii.
Asa ca ne-am pregatit sa asteptam. Rezervatia este foarte curata si frumos amenajata. S-a construit chiar si un foisor cu doua etaje pentru a putea vedea zimbrii mai bine.
Am cules floricele, am facut gimnastica si ne-am alergat in foisor si in jurul lui si, cand am auzit moara ne-am uitat peste tot in jur. Din pacate nu s-a intamplat nimic. Oamenii au dus mancarea prin iesle dar tousi zimbrii nu se lasau convinsi sa apara.
Cam la 11 au aparut si alti doi turisti si personalul s-a gandit sa pornesca din nou moara, fara niciun efect. Cam la 11.30, cand ne pregateam sa plecam, au mai pornit o a treia oara moara si, cand renuntasem deja la idea ca vom mai vedea zimbri iata-i ca au aparut usor si maiestuosi din padure.
Zimbrii sunt cele mai mari mamifere terestre din Europa, mai mari si decat ursii. Zimbraria Neagra, infiintata in 1983, adaposteste 29 de astfel de animale. Pe cat sunt de mari pe atat sunt si de sfioase si tematoare si am avut grija sa nu ii speriem. In plus, nu aveam voie sa ne apropiem prea mult, pentru ca sunt si irascibili si nu isi cunosc propria forta.
Toata lumea de la rezervatie a fost foarte draguta si au facut tot ce puteau ca sa ne fie bine. Am primit, cum spuneam mai sus, in binoclu sa ne uitam dupa zimbri, I-au strigat in toate felurile sperand sa apara si apoi au pornit moara de nenumarate ori ca sa ii cheme.
Dupa ce am terminat ne-am dat seama ca ne este tare foame. Din fericire, impachetasem eu totul pentru picninc si ne-am oprit intr-o poienita unde ne-am odinhnit putin si am terminat toate proviziile.
A doua oprire – Targoviste
Drumul ne-a dus apoi spre Targoviste, unde voiam sa vedem Ansamblul Curtea Domneasca. Sofia a tras un pui de somn pana acolo (aproximativ 15 minute) si a fost fresh imediat cum ne-am dat jos din masina.
Nu mai fusesem de foarte multi ani la Targoviste si ne-a placut tare mult. In Ansamblul Curtea Domneasca gasiti faimosul Turn al Chindiei, ridicat in timpul lui Vlad Tepes. Sofia a fost incantata sa urce scarile pana in varf (cam 4 etaje in total) si apoi am fost nevoiti sa o tinem in brate pentru ca voia sa se apropie prea mult de margini, care nu erau in niciun caz child friendly si prin care ar fi putut cadea oricand.
Biserica Domneasca este ctitoria lui Petru Cercel, spre sfarsitul anilor 1500, fiind, la momentul respective cea mai mare cladire religioasa din Tara Romaneasca. Sofiei ii plac foarte mult bisericile. S-a uitat la picturile de pe pereti, la toate mormintele si la clopotul vechi.
Curtea Domneasca in sine este in ruine si a fost o mare distractie sa alegem printre ele si sa ne ascundem unii de altii, ca intr-un labirint.
Am vizitat si catacombele unde, desi afara erau in jur de 25 de grade, era tare frig, probabil in jur de 10 grade.
Dupa ce am terminat am facut o plimbare pana in centrul vechi al orasului, care este la doar 3 minute de mers pe jos, gandindu-ne sa mancam o inghetata undeva, sa ne racorim. Am poposit la restaurantul San Marco unde Sofia s-a hotarat ca ii este si foame, asa ca am impartit o ciorba de perisoare absolut delicioasa (nu glumesc deloc, a fost excelenta!), o portie de clatite (doar mami si tati) si doua inghetate. Daca va este foame si sunteti in Targoviste, San Marco este o alegere foarte buna.
Am mai fi putut merge in parcul Chindiei – pe care l-am vazut din Turn si care parea tare dragut si linistit – si in mica gradina zoologica, dar eram epuizati 🙂 .
Oricum, ceea ce ne-a placut foarte mult in aceasta scurta excursie a fost ca totul a fost liber. Spre deosebire de Bucuresti unde, daca ajungi in Herastrau sau in Mogosoaia intr-o zi ca aceasta, nu ai loc sa te plimbi, aici era efectiv liber si placut. Faceti pana acolo aproximativ o ora jumatate, vedeti lucruri extrem de frumoase si puteti incerca mancare buna – reteta ideala pentru in weekend reusit zicem noi!
Am pornit apoi din nou spre casa, iar Sofia a dormit bustean tot drumul, rapusa de oboseala unei zile pline de aventuri.
Cateva detalii utile:
- Zimbraria Neagra este deschisa zilnic intre 10 si 16.
- Pretul biletelor la Zimbraria Neagra este de 6 lei pentru adulti si 3 lei pentru copiii sub 14 ani.
- La Zimbrarie se poate ajunde fie prin comuna I.L.Caragiale sau prin Ratoaia. Drumul prin Ratoaia este mult mai bun. Nu va sfatuim sa incercati sa o luati prin I.L.Caragiale decat daca aveti 4×4 si vremea este buna.
- Incercati sa ajungeti la Zimbrarie la ora mesei – undeva intre 10.15-10.30 si alegeti sa veniti fie primavera devreme fie toamna tarziu. In rest zimbrii au ce manca (iarba, plante etc) si exista riscul sa nu vina cand sunt chemati la masa. Iarna exista riscul sa fie drumul foarte prost si sa nu puteti ajunge deloc.
- Din ce am vazut noi, la Zimbrarie nu exista nicio baie.
- Ansamblul Curtea Domneasca este deschis marti – duminica (luni inchis) intre orele 9-17 (iarna) si 9-18.30 (vara)
- Pretul biletelor la Curtea Domneasca este de 12 lei pentru adulti si gratuit pentru cei mici (nu stiu exact pana in ce varsta, noi nu am platit pentru Sofia).
- Zona de la Curtea Domneasca nu este foarte child friendly. Parcul este foarte dragut, dar in turnul Chindiei scarile sunt in spirala si destul de alunecoase iar sus este foarte usor ca cei mici sa cada. La ruine sunt multe praguri si zone inegale. Sofia a cazut de multiple ori si ea are trei ani, deci se tine bine pe picioare.
Calatorii placute!
Confirmări/Notificări