De multe ori am fost intrebati de unde avem atata timp sa calatorim, pe cand alte persoane de abia reusesc sa plece in vacanta de doua ori intr-un an.

In realitate, si noi suntem angajati si avem o limita de zile de concediu, precum toata lumea.

In general, minimul de zile de concediu acordat de o firma este de 21 de zile lucratoare (deci sunt excluse weekendurile), iar unele, dupa cativa ani, mai dau cateva zile in plus angajatilor, pentru “vechime”. Noi am mai adunat asa niste zile, si acum avem amandoi in jur de 24 de zile lucratoare pe care le putem folosi pentru vacanta.

Cum sa iti folosesti eficient zilele de vacanta?

  • Incearca sa legi vacantele de un weekend. Asa, in loc de o excursie de 5 zile, poti sa ai una de 7 sau chiar 9 zile. Parca deja suna altfel, nu?
  • Incearca sa legi vacantele de zilele libere national. Spre exemplu anul acesta, 1 mai pica intr-o marti. Daca va luati doar marti liber, deja aveti o vacanta de 4 zile, cu doar 1 zi de concediu folosita!
  • Planificati-va vacanta de la inceputul anului. In acest mod va va fi mai usor sa cereti liber intr-o anumita perioada, precum in jurul lui 1 mai (pentru ca daca voi stiti ca e liber de 1 mai, toata lumea stie, si s-ar putea ca mult lume sa ceara concediu in acea perioada si sa nu mai primiti si voi). In plus, daca va planificati din timp, aveti mai multe sanse sa gasiti si cazare in perioada respectiva mai usor.
  • Nu uitati de city breaks. Daca plecati vineri seara si va intoarceti duminica seara este posibil sa nu folositi nicio zi de concediu.
  • Noua ne place sa mergem si in excursii de doar o zi, la mica distanta de Bucuresti. Si asta va va face sa va simtiti in concediu!

Cum poate arata o planificare anuala a concediilor?

LunaVacantaZile concediuTotal zile in vacanta
TOTAL2241 - 47
Ianuarie / FebruarieDestinatie exotica (Asia / America de Sud) sau la Ski - dupa preferinte5 (plus 2-4 zile de weekend)7-9
MartieCity break in Europa2 (plus 2 zile de weekend)4
AprilieVacanta de Paste acasa sau in alta parte0 (2 zile de weekend plus 2 zile libere legal)4
1 MaiVacanta de 1 mai fie in tara fie peste hotare1 (plus 2 zile de weekend si 1 zi libera legal)4
Iunie / IulieVacanta de vara la mare (in tara sau Europa)5 (plus 2-4 zile de weekend)7-9
AugustVacanta la munte (in tara sau in Europa)5 (plus 2-4 zile de weekend)7-9
SeptembrieCity break in Europa sau in tara2 (plus 2 zile de weekend)4
Octombrie / NoiembrieCity break in Europa sau in tara2 (plus 2 zile de weekend)4

Si iata cum, cu doar 21 de zile de concediu, ati ajuns sa plecati in nu mai putin de 8 vacante si timp de 39-45 de zile.

Acum ca stau sa ma gandesc bine, se pare ca nu plecam destul! Gata, inapoi la planificat!

Multumim Scoala Flanco si Mihai Jurca pentru workshopul in care am putut afla mai multe despre planificarea eficienta a zilelor libere.

Calatorii placute!

Iti plac povestile noastre? Urmareste-ne!