Noua ne place foarte mult marea. Incercam sa ajungem acolo in fiecare an, chiar de mai multe ori, si nu avem o preferinta pentru vreo plaja anume. Bine, poate ca lucrurile s-ar schimba daca am vedea cum arata plajele din Maldive, dar cum inca nu e cazul suntem ok.

De trei ani cand mergem cu Sofia la mare (prima oara am ajuns cand avea trei luni si jumatate), am invatat ca excursiile la plaja in 2 adulti sunt foarte diferite de cele in doi adulti plus un copil. S-au dus zilele in care luam doar in prosop si crema de plaja si ne prajeam la soare (ceea ce nu ar trebui sa faceti nici daca aveti 2, 30 sau 100 de ani). Asa ca am decis sa impartasim cu voi ce punem in bagajul nostru pentru excursiile in trei la plaja.

  • Costum de baie cu protectie UV. Ca sa fim sinceri, cand eram noi tineri (si nelinistiti), nici nu auzisem de asa ceva. Costumul de baie se alegea dupa doua criterii: aspect si pret. Dar iata ca viata de parinte reuseste sa te transforme in expert intr-o varietate de campuri (medicina, alimentatie, calatorii cu copiii 😛 ), si am aflat ca un costum de baie bun are protectie UV. Pielea noastra este foarte sensibila si nu este bine sa ne expunem prea mult la soare. Probabil ati remarcat ca atunci cand petreceti perioade mai lungi la plaja va apar alunite, spre exemplu. Ei bine, alunitele au un risc de cancer. Sau ca va bronzati, sau chiar ardeti. Statul la soare echivaleaza cu prajirea, si spuneti adevarul, nu v-ati gandit niciodata sa va bagati in cuptor ca sa va bronzati, corect? Ei bine statul la soare e destul de asemanator cu bagatul in cuptor. Si, de aceea, aveti nevoie de haine care sa protejeze, mai ales pe cei mici. Si mai ales pentru ca stim ca e destul de greu uneori sa ii faci sa stea la umbra sau sa ii urnesti de pe plaja fix la ora la care vrei tu. Ca sa minimizati riscurile, luati costume de baie cu protectie UV. Gasiti in foarte multe locuri (spre exemplu la Decathlon, unde sunt si la preturi bune) si acopera mult mai mult din suprafata corpului decat o fac cele obisnuite. Sanatatea copiiilor nostril este cel mai important lucru!

  • Lotiune de plaja. Fara urma de indoiala, lotiunea de plaja este extrem de importanta. Incercati sa luati o crema potrivita pentru cei mici, care sa nu le afecteze pielea, si care sa aiba atat protectie impotriva UVA cat si UVB. Am povestit despre cum sa alegeti lotiunea cea mai buna in articolul acesta. Ultima oara noi am folosit Bioderma.

  • Geanta Termoizolanta. Puteti pune foarte multe intr-o asemenea geanta precum apa, iaurturi sau fructe. Asa nu va trebui sa mergeti mereu sa cautati gustari sau ceva rapid de mancare. In plus, hidratarea este foarte importanta la plaja, deci va sugeram sa aveti suficienta apa la voi. Bineinteles, in cele mai multe locuri puteti sa cumparati orice chiar de langa plaja, dar uneori preturile sunt destul de mari sau s-ar putea sa nu gasiti lucrurile cu care sunteti voi obisnuiti sau pe care le preferati.

  • Scutece de inot – unde e cazul / olita portabila. Scutecele de inot nu opresc pipi-ul de la a curge vesel si linistit in apa,  insa, in general, opresc caca 🙂 (desi am auzit si despre exceptii). Realitatea este ca daca aveti un copil micut, care inca foloseste scutece, aceassta este optiunea cea mai buna. Nu e nimeni incantat daca vede cacarezi plutind prin apa (sau cel putin asa cred eu, corectati-ma daca gresesc). In cazul in care copilul a invatat sa faca la olita, va recomandam olita portabila. Asa totul este curat si rapid. Am povestit aici despre ce folosim noi si cum a fost trecerea de la scutece la olita. Pe plaja sunt si bai, insa majoritatea nu sunt curate sau potrivite pentru cei mici. Varianta olitei ni se pare cea mai buna si la indemana.

  • Cort / umbrela. Expunerea prelungita la soare este nociva. De aceea, cei mici at trebui sa petreaca cat mai mult timp la umbra. De obicei, noi mergem in zone in care se pot inchiria umbrele de plaja si asta ne ajuta destul de mult. Insa sunt destule plaje minunate unde nu exista asa ceva. Pentru locurile acestea, va recomandam cu caldura corturile special petru plaja. Gasiti la Decathlon o multime de modele, sunt usor de montat, de impachetat si de transportat, iar cel mic se poate juca in nisip cat pofteste, fara sa va stresati ca o sa faca insolatie dintr-o clipa intr-alta.

  • Piscina gonflabila. Ok, nu e un obiect obligatoriu la plaja, e doar ceva la care va puteti gandi. In cazul in care copilul este foarte mic, at fi mai usor sa ii puneti apa sa se incalzeasca la soare in piscina si apoi sa ii puneti in ea. Noi asa am facut prima oara cand am fost la mare cu Sofia (avea 4 luni) si in anul urmator (cand avea un an si doua luni) si nu am fi putut face o alegere mai buna. Fiind gonflabila era usor de transportat. Tudor o umfla la plaja si apoi o dezumflam.

  • Jucarii. Evident, jucariile trebuie sa fie de plaja – lopatici, galetuse, tot felul de forme, o minge. Nu trebuie sa fie un milion, doar suficiente cat cel mic sa se distreze. Cat sunt mici oricum copii nu se pricep sa construiasca prea multe. Anul trecut Sofia a fost incantata sa faca o groapa si sa o umple cu apa. Ore in sir…

  • Palarioara. O costumatie de plaja nu e niciodata complete fara o palarioara. Nici noua nu ne place sa ne bata soarele in cap toata ziua, ganditi-va doar la cei mici. Palarioara este elementul de baza care ne ajuta sa nu facem insolatie si sa mai putem sta la malul marii cat este soarele sus pe cer. Noi ne-am luat una de la Zara, pentru ca doar acolo am gasit ceva potrivit cu capul Sofiei (cred ca nu era inca sezon de palarii cand am cumparat noi 🙂 ).

  • Papuci sau pantofi de plaja. Evident, papucii de plaja sunt importanti. Daca mergeti intr-o zona care are pietre sau arici de mare, inlocuiti papucii cu pantofiori de plaja si de apa. Noi am cumparat si una si alta de la Decathlon de fiecare data si a fost perfect. Cautati optiuni cu talpa moale si incercati sa nu le fie ficsi, ca sa se poata simti comod in ei.

  • Colac / aripioare / vesta de salvare. Copiiilor le place tare mult sa stea in apa, iar voi nu puteti sa stati tot timpul cu ei in brate sau aplecati. Cand marea e linistita in colac e perfect – Sofia a stat anul trecut la plaja tare mult in el, si am avut in prieten care care un copil care, de la miscarea valurilor, a adormit! In ultima vacanta in Thailanda am decis sa inlocuim colacul cu aripioare si o vestuta de salvare (doar aripioarele nu o tineau la suprafata) si a inotat foarte foarte mult singura – a fost minunat. Evident, gasiti de toate la Decathlon.

Care alte lucruri sunt esentiale pentru voi la plaja?

Calatorii placute!