Calatoriile cu copiii sunt minunate. E fantastic sa petreci timp impreuna cu cei mici si sa ii cunosti in medii care de care mai diferite.

Calatoriile cu copiii sunt provocatoare. Te fac sa cresti si sa te dezvolti ca persoana intr-un mod incredibil. Inveti cum sa impachetezi eficient, inveti sa te joci, inveti sa intretii atmosfera ore intregi.

Cum spunea cineva: Calatoriile sunt singurul lucru pe care il platesti si din care iesi in castig – castig de experienta, de invatare, de cunoastere – atat al lumii din jurul tau, cat si autocunoastere.

Ca sa fim parinti buni, incercam tot timpul sa gasim cele mai bune solutii pentru cei mici, iar in vacante asta se poate dovedi si mai provocator, pentru ca, de cele mai multe ori, nu avem toate comfortul de acasa.

Am remarcat ca in vacante copiii au mult mai des si mult mai mult acces la tehnologie decat in mod normal.

Ca regula, noi incercam sa nu o expunem pe Sofia prea mult la tehnologie. Pentru copii cel mai bine este sa se joace fie in aer liber, fie inauntru, cu jucarii specifice sau sa li se citeasca.

Insa, trebuie sa recunoastem, suntem in era tehnologiei si este foarte greu, daca nu imposibil, ca cei mici sa nu aiba acces la ea, dar in mod limitat. Daca in primii ani de viata ai Sofiei televizorul era mobila iar telefonul era doar o alta jucarie buna de mestecat, acum sunt ocazii cand ne mai uitam la un desen animat sau ne jucam un joc pe tableta. Apogeul a fost cand am zburat in Thailanda si Sofia nu a avut deloc somn, asa ca s-a uitat la Strumfii: Satul Pierdut de 4 ori incontinuu. Spuneti si voi: aveti un spatiu inchis si un copil obosit si irascibil. Cam care ar fi solutiile?

Important este, atunci cand alegeti jocurile sau programele TV pe care cei mici sa le vizioneze sa incercati sa selectati ceva care poate fi educative, nu doar distractiv. Spre exemplu, daca Sofia se uita la desene vreodata, se uita doar in engleza, iar vocabularul ei aici a inceput sa fie destul de mare – a ajuns sa poata lega si cate doua cuvinte, ceea ce e minunat. De asemenea, jocurile pe care le alegem pentru ea sunt puzzle-uri, jocuri cu muzica sau cifre, ceva din care poate sa si invete ceva.

Un alt lucru important este durata acestor activitati. Credem ca totul ar trebui sa fie facut in viata cu moderatie. Daca, spre exemplu, lasi copilul sa se joace doar afara si nu ii citesti, mai tarziu nu va fi inclinat deloc spre lectura si vocabularul lui ar putea sa nu fie la fel de dezvoltat. Daca, in schimb, ii citesti toata ziua, s-ar putea sa I se atrofieze muschii si sa devina obez. La fel si cu tehnologia. Daca nu ii dai deloc, va fi lasat in urma de vremurile in care traim. Chiar si noi simtim ca incepem sa ramanem in urma tehnologiei fata de adolescenti, de exemplu. Daca ii dai prea mult, poate ajunge la ceea ce se numeste “autism virtual”.

Si asta ma aduce la aplicatia HiPP pentru copii, despre care am avut norocul sa aflu mai multe detalii chiar atunci cand s-a lansat, la o masa rotunda cu bloggeri (vedeti ce concentrata sunt?).

Aplicatia contine o serie de jocuri educative: despre animale, despre numere, un joc de memorie, identificarea culorilor, puzzle-uri si chiar cateva povesti. Am inceput sa ma joc cel despre animale si am fost incantata. Este foarte interactiv si usor de folosit de catre cei mici. Apesi butonul rosu, auzi sunetul animalului si trebuie sa il alegi pe cel corect. Pe mine m-a distrat, m-am jucat putin! Si, cea mai buna parte, aplicatia te anunta cand au trecut 15 minute si ar fi cazul sa faci o pauza. Ideal pentru cei mici, care uneori nici ca s-ar mai opri daca le dai tableta sau telefonul in mana.

Am testat toate jocurile si ne-am uitat peste povesti si putem spune ca este o aplicatie peste media celor pe care le gasesti momentan online. Plus ca este gratis 🙂 . Pentru zborurile lungi cu avionul, momentele cand cel mic e obosit si nu mai are rabdare sau cand vreti sa le oferiti ceva din care sa invete cateva lucruri, aplicatia HiPP e ideala.

O puteti gasi pe site-ul HiPP sau direct din App Store sau Google Play.

Noi cumparam produse HiPP de foarte mult timp si de aceea avem incredere in ceea ce ne pot oferi. De altfel, Sofia a baut lapte praf de la ei o buna bucata de vreme – dupa ce am terminat alaptarea am facut o usoara tranzitie la laptele praf, de care a ramas indragostita pana aproape la 3 ani. Inainte de a alege HiPP, am citit cate am putut pentru a face o alegere constienta pentru ea.

Am descoperit in timp gama larga de biscuitei sau piureuri de fructe, care pot fi intotdeauna o alternative sanatoasa atunci cand calatoresti si nu ai la indemana ceva sa le oferi copiiilor. Imi aduc aminte cum am plecat in prima excursie inafara tarii, in Sicilia, pe cand Sofia avea 11 luni, si am descoperit ca nu ii placea deloc mancarea de acolo. A trebuit sa cautam disperati prin supermarketuri ceva sa manance. De atunci, ne-am invatat lectia – intotdeauna avem pregatit la noi ceva ce ar putea sa manance pe post de gustare daca ii este foame sau in cazuri de extrema urgenta daca nu gasim ceva care sa ii placa (da, se mai poate chiar si la 3 ani. E putin deprimant, stiu 🙂 ).

Daca plecati pe undeva, piureurile de fructe HiPPiS, in pungi squeeze, care pot fi luate si in avion, pentru ca au 100 ml pot fi salvarea voastra. Iar aplicatia Hipp este ceva ce cu siguranta copiii mai mari vor aprecia si din care vor avea si multe lucruri de invatat.

Calatorii placute!