calatorii guest posts

Guest Post – Tur de Vara in Trei – Baile Herculane – Orsova – Cascada Bigar – Cheile Nerei – Ansamblul Morilor de Apa Eftimie Murgu – Horezu

iunie 5, 2018

Nu demult, prietena mea, Irina Padurariu, ne-a povestit despre excursia lor in trei la Sighisoara. Acum revine cu un articol despre o vacanta mai lunga prin Herculane, Orsova sau Cheile Nerei. Va invitam cu drag sa cititi!

Anul trecut ne-am dat seama cat de putin ne-am vazut tara, Remus si cu mine, si cat de important este, insa, sa i-o aratam lui Andru. Asa ca, ne-am hotarat ca ori de cate ori vom avea ocazia, vom mai pune o bifa cu «vizitat » pe harta Romaniei. In vara lui 2017 am facut o mini plimbare (aprox. 850 de km) astfel :

Am plecat spre locatia unde urma sa fim cazati, respectiv Pensiunea Hera in Baile Herculane (tariful la vremea respectiva a fost 150 de lei pe noapte, destul de piperat pentru Baile Herculane, insa am beneficiat de piscina, ceea ce pe noi ne-a incantat). Drumul spre Baile Herculane a fost relativ bun, autostrada Bucuresti-Pitesti, Slatina, Craiova, Drobeta-Turnu Severin, apoi ne-am oprit sa luam pranzul putin inainte de intrarea in Orsova (chiar inainte de a intra pe Defileul Dunarii) la Taverna Sarbului. Nu recomand Taverna in mod deosebit dar pentru noi era ceva cunoscut si ne-a placut foarte mult privelistea spre Dunare. Apoi ne-am continuat drumul prin Orsova, catre destinatia gazda, Baile Herculane.

Baile Herculane este un orasel micut, care poate fi strabatut cu usurinta per pedes de la un capat la altul, ceea ce va si recomand. Aparent uitat de lume, deoarece din pacate nu este intretinut deloc, daca reusesti sa treci peste tristetea care te cuprinde vazand atata arhitectura romana ne-reconditionata, poti vedea frumosul de sub scorojeala zidurilor.

Punctul de atractie principal din punctul meu de vedere ca mare iubitor de arta, a fost Gara (monument istoric) si-n mod deosebit tavanul incintei garii, cat si pergola de vegetatie care se intinde pe tot peronul acesteia.

De mers si vizitat Statuia lui Hercule care este cu adevarat impozanta, iar in drum spre aceasta treceti prin Parcul Central si admirati un sequoia secular.

Dupa ce ati trecut de statuie drumul se ingusteaza iar ultimul punct al acestuia este Hotelul Cerna, unde noi ne-am bucurat ca am putut sa ne descaltam si sa ne invioram intrand in paraul ce trece pe langa acesta. Apa cristalina, rece, pietrele ce le simti pe sub talpile picioarelor si bucuria de a face pietrele plate sa sara prin apa intr-un decor verde al muntilor Cerna, este intradevar o experienta de neuitat.

Pensiunea a fost foarte primitoare, avand bucatarie functionala pe tot parcursul zilei, cu un meniu destul de bogat din bucataria romaneasca, mancare gustoasa la preturi decente si cu posibilitatea de a avea portii mici pentru copii. Dispune de o curte generoasa cu mai multe iatace, balansoare, vegetatie bogata si o piscina exterioara maricica cu apa termala, totul cu o priveliste deosebita asupra muntilor Cerna. Recomand sa va gasiti o astfel de pensiune/hotel care dispune de bucatarie, deoarece oferta de mancare in Baile Herculane nu este prea mare sau prea imbietoare pentru cei pretentiosi, asa cum suntem noi. Nu aveti nevoie de mai mult de jumatate de zi pentru a vizita tot orasul. Noi ne-am facut ambasada excursiei acolo pentru ca era la o distanta relativ decenta de toate atractiile zonei pe care doream sa le vizitam.

La doar 21km de Baile Herculane se afla Orsova, unde va recomand sa mergeti dimineata, pentru a rezerva o excursie pe Dunare. Nu recomand vaporul, chiar daca este mai ieftin, deoarece se misca foarte incet si turul dureaza de doua ori mai mult decat cu salupa. Rezervarile se fac de acum in cand s-or strange clienti, tocmai de aceea va recomand sa fiti proactivi, sa vedeti unde sunt mai multi oameni sa va uitati bine la salupe, pentru ca unele sunt mai subrede. Noi am avut noroc si am gasit ultimele trei locuri intr-o salupa moderna si rapida (contra unei sume de 50 de lei persoana), unde am fost dotati cu veste de salvare si aparatori pentru urechi. Va recomand sa verificati daca se ofera aparatori pentru urechi sau sa va aduceti de acasa (mai ales pentru cei mici), deoarece salupa prinde o viteza de 60 de km la ora, iar vantul se simte foarte puternic. De asemenea e bine sa aveti si o gecuta pentru ca devine racoare bine. Turul de aproximativ 2 ore jumatate este superb, atat din prisma vitezei cu care merge barca, ceea ce mie mi-a creat un usor flux de adrenalina 😊, cat si din modul placut al soferului de a povesti despre atractiile turistice : noi am vazut Cazanele Mari, Tabula Traiana, Manastirea Mraconia si imensa sculptura Chipul lui Decebal. Barcagiul nostru ne-a oprit apoi la Pestera Veterani, unde contra unei taxe de 6 lei/persoana am putut vizita pestera unde in trecut era sanctuarul zeului Zamolxe iar ulterior a fost refortificata de catre oastea austriaca fiind folosita ca punct de observatie si loc strategic de aparare, numele pesterei provenind de la comandantul armatei austriece ce in 1788 in urma unui atac otoman s-a refugiat in pestera timp de 45 de zile impreuna cu soldatii care il insoteau. In Orsova am avut noroc sa vizitam si Targul Mestesugarilor de unde am achizitionat o minunata lustra pentru foisor, in forma de roata de caruta cu abajururi din strachini romanesti.

In urmatoarea zi, ne-am hotarat sa vizitam Cascada Bigar, la o distanta de de 103 km de Baile Herculane. Drumul este superb, printre dealuri inverzite si din cand in cand cate un satuc uitat de lume. Atentie insa la parcare si sa nu ratati cascada la jumatatea distantei dintre localitatile Anina si Bozovici in Parcul National Cheile Nerei-Beusnita, deoarece este usor ascunsa in frunzis si exista cam vreo 5 locuri de parcare. Cascada este superba, fiind inclusa in topul celor mai frumoase cascade din lume. Dupa ce ati vazut cascada, puteti urca usor pe un drum de aproximativ 50 de metri (usor accesibil pentru cei mici) pentru a vedea de unde izvoraste cascada. Pe drum am intalnit multi gusteri ce se bucurau de soare, spre bucuria lui Andru. Atentie insa la vipere, pentru ca este cunoscut ca in zona exista destul de multe !

Dupa ce am vizitat cascada ne-am hotarat sa parcurgem cu masina Cheile Nerei, insa din pacate pentru copiii cu probleme de rau de masina, asa cum este al nostru, nu este o idee prea fericita. Ne-am oprit la Bozovici de unde am reusit sa cumparam cateva sticle de apa de la carciuma uitata de lume si am facut drum intors, mai ales ca pe Cheile Nerei se pierde total semnalul GPS. Peisajul in schimb este superb si va puteti opri pe drum, asa cum am facut noi, pentru a intra putin in padure si a va bucura de sunetul naturii.

La intoarecerea spre Baile Herculane, pentru ca era inca devreme si pentru ca am vazut un semn pe Valea Almajului pe care scria «Ansamblul Morilor de Apa Eftimie Murgu», ne-am aventurat pe un drum de tara, imbratisat de Muntii Almajului (recomand drumul doar daca este uscat si se merge o portiune de aproximativ 10 km doar cu 20km la ora). Mare ne-a fost bucuria cand am ajuns pentru ca aici am vazut cel mai mare complex de mori de apa din sudul Europei, Parcul Mulinologic Rudaria, recent restaurat sub patronajul Muzeului Astra din Sibiu. Apoi, ne-am intos la pensiune si ne-am bucurat de razele caldute ale soarelui, la marginea piscinei, in miresmele florilor din gradina.

In ziua revenirii spre casa, ne-am hotarat sa schimbam putin traseul, pentru a ne bucura de un popas in Horezu (mare noastra dragoste), astfel : Baile Herculane – Orsova – Drubeta Turnu Severin – Motru – Bengesti – Baia de Fier – Horezu (o distanta de 196 de KM). Fiind mari iubitori de ceramica, ne oprim la Horezu de cate ori avem prilejul si va recomand in mod deosebit sa vizitati Atelierul de Ceramica Pietraru (Str. Vladimirescu Tudor, 26, Horezu, Vâlcea), care are de departe cea mai frumoasa ceramica din Horezu. Locatia o recunoasteti foarte usor, deoarace magazinul este construit in forma de ulcica imensa, iar atelierul propriu zis este alipit de casa sotilor Pietraru. Doamna Pietraru practica olarit de le varsta de 9 ani, iar sotul, cu inclinatie catre frumos si public, stie sa va faca sa va simtiti bine veniti in atelierul sau, cat si in gradina sa care gazduieste piese unicat din ceramica si lemn, ce poarta emblema mestusugului Romanesc. Exceptand faptul ca nu aveti cum pleca cu mana goala de la Atelierul Pietraru, va puteti bucura de o lectie de olarit, atat pentru cei mari, cat si pentru cei mici, daca va programati din timp la nr. de telefon 0723 212 327.

Fiind istoviti dupa cumparaturile de la Horezu si incarcati cu amintirile minunate cumulate in mini vacanta noastra, ne-am intos voiosi catre Bucuresti, pe ruta Ramnicu Valcea – Pitesti – Bucuresti.

Calatorii placute!

 

 

Iti plac povestile noastre? Urmareste-ne!

    Leave a Reply