Dupa alte doua articole minunate in care ne-a purtat prin Sighisoara si ne-a luat alaturi de ea intr-un tur in trei prin tara, prietena mea, Irina Padurariu, revine cu povestea vacantei lor de abia terminate in Delta Dunarii.
Pentru ca ne doream de foarte mult timp si pentru ca Andru este mare iubitor de animale si insecte, dar si de mare, ne-am hotarat sa facem un concediu in Delta, acolo unde se imbina Dunarea cu Marea Neagra, la Sfantu’ Gheorghe. Trebuie sa va spun ca in mod exceptional concediul acesta l-am organizat de anul trecut si tocmai de aceea am reusit sa gasim o cazare foarte buna la un pret la fel de bun.
Ne-am cazat in Sfantu’ Gheorghe la Green Village, cam la 10 minute de mers pe jos de plaja, pe malul Dunarii. Cazarea am achitat-o pana la finele lui Decembrie anul trecut si va recomand sa faceti la fel daca ati vrea sa plecati la anul, pentru ca discountul a fost generos, 20%.
Green Village ofera transportul cu barca de la Murighiol pana in complex si vice versa, inclus in pretul sejurului. Exista 3 rute din Bucuresti pana in Murighiol, noi am ales-o pe cea mai lunga dar, in opinia noastra cea mai rapida, asa ca am pornit pe A2 pana la Constanta, apoi A4 pana in Ovidiu si de acolo pe DN-ul catre Tulcea. Din Tulcea pana in Murighiol mai sunt aproximativ 20 Km tot pe drum national si foarte pitoresc, imbratisat de campuri cu floarea soarelui. Drumurile pana la Murighiol au fost foarte bune si s-a circulat extrem de bine avand in vedere ca secretul nostru este sa plecam in vacanta mereu intr-o zi lucratoare si la fel facem la intoarcere. La Murighiol am parcat la debarcaderul Star 2000, o parcare privata si pazita unde va puteti lasa masina contra unei sume de 15 lei/zi. Barca de la Green Village face 2 ture pe zi, si drumul de la Murighiol pana in complex dureaza aproximativ o ora pe o barca de mare viteza care are si umbrar.
La Green Village am gasit un complex extrem de cochet, format din 3 sectiuni : Lebada si Pelicanul, Starcul Alb si Egreta. Va puteti caza in camera dubla sau in apartament. Noi am rezervat un apartament si am beneficiat de un duplex, construit in stilul zonei, la fel cum sunt toate constructiile din complex, cu acoperis din stuf. Duplexul are un living foarte mare cu baie la parter si o scara care duce sus, catre dormitor la etaj. Totul este construit din lemn si arata foarte rustic, mai ales ca exista si o prispa dotata cu masuta si scaune la intrare, cu priveliste catre un spatiu generos plin de verdeata. Cazarea a fost curata, am beneficiat de serviciu de curatenie zilnic, asternuturi able din bumbac gros si prosoape imaculate. Singurele critici pe care le pot aduce cazarii propriu zise sunt lipsa luminii – datorita spatiului generos si a culorii lemnului, spatiul ar fi necesitat mult mai multe becuri si poate mai puternice, iar patul pentru gustul nostru a fost mult prea moale, ceea ce ne-a dat ceva batai de cap, sau mai degraba dureri de spate.
In zona Lebada si Pelicanul puteti gasi piscina, care deasemeni este curata si pozitionata bine in raport cu soarele, barul de langa psicina, restaurantul complexului (Water Lilly Restaurant), cinemaul complexului care ruleaza seara de seara atat un film pentru copii cat si unul pentru parinti. In incinta in care se afla cinema-ul se gasesc si o masa de billiard si o masa de pingpong, cat si un spatiu amenajat pentru darts, aceste facilitati fiind incluse deasemenea in pretul sejurului. Din pacate darts-ul avea doar 2 sageti, ceea ce a fost usor deprimant pentru Andru si, la fel si aici, lumina este usor deficitara. In zona Starcul Alb exista casute pentru cazare, iar in zona Egreta, pe langa cazare se ma regaseste si un jacuzzi care este ideal pentru serile racoroase si un bar (care din pacate nu este functional).
Toate cele trei zone sunt superbe din punct de vedere peisagistic, si asta v-o spune cineva extrem de pretentios la capitolul vizual. Plantele sunt alese cu grija pentru a se imbina in decorul salbatic al Deltei si a facilita viata animalutelor din complex. Veti gasi multe pasari, pisicute, catelusi (puteti chiar veni insotiti de animalul de companie), cuiburi de berze cocotate pe acoperisurile constructiilor, iar apogeul este seara, cand numerosi arici ies din barlog si se plimba nestingheriti pe pajistile din complex. Pentru noi a fost minunata posibilitatea interactiunii cu atat de multe vietati, posibilitatea de a pune mana pe un arici si de a ne bucura de sunetul broastelor seara la culcare si de ciripitul pasarelelor la trezire.
Langa psicina se mai afla un mic loc de joaca in aer liber pentru copii, care cred ca putea fi mai generos, cat si un spatiu intern care ofera ateliere creative pe timpul diminetii (de care nu v-as putea spune prea multe, pentru ca Andru nu a dorit sa participe), un magazin de suveniruri, foisorul cu hamace, si cel mai frumos loc din complex, in opinia mea, o punte peste un brat mic de apa, plin cu nuferi, brotacei, broaste testoase si libelule rosii si albastre.
Una peste alta am beneficiat de o cazare placuta. Ca si plusuri pot nota: ambientul perfect, curatenia, faptul ca nu exista tantari in complex (banuiesc ca se stropeste periodic) piscina si apropierea fata de plaja si fata de digul orasului, cat si serviciile de transport cu barca din si catre Murighiol.
La capitolul minusuri as semnala faptul ca singurul loc de unde va puteti cumpara apa in complex sunt barul sau restaurantul, unde o apa la 0.5l costa 8 lei. Din pacate singurele locatii in Sfantu Gheorghe pentru a cumpara apa este mini marketul care se afla in capatul opus al satului si este deschis doar ziua pana pe la 16 :00-17 :00 si plaja (de acolo cumparam noi sticle de 0.5l la pretul de 4 lei). Micul dejun, pentru care noi am optat in pret, este destul de bogat dar nu extrem de gustos, la fel de altfel ca toata mancare de la Water Lilly Restaurant (mancarea este OK la gust, dar la preturi mari, nu exista portii mici pentru copii si meniul este destul de limitat). De asemenea, plimbraile cu barca pe care le pune Green Village la dispozitie contra cost mi-au parut exorbitant de scumpe, cea mai ieftina plimbare fiind 200 lei/persoana.
Plaja este la o distanta relativ mica de complex si se poate ajunge atat pe jos cat si cu masini care transporta turistii catre si de la plaja, contra unei sume de 3 lei/persoana. Noi am ales sa strabatem drumul pe jos deoarece asa aveam sansa sa mai vedem rate salbatice, egrete, libelule si sa mergem desculti prin nisip.
Intr-una din primele seri am ales sa facem si turul satului, care a durat maxim o ora, satuc destul de pustiu, multe case sunt puse spre vanzare, iar magazinele sunt inexistente, cu exceptia mini marketului din capatul satului unde gasiti de la salam la silicon. Ce mi-a placut in mod deosebit a fost faptul ca stilul locului este cu garduri de inaltime redusa, care iti ofera posibilitate sa te bucuri de curtile oamenilor, pline cu flori si legume.
Debarcaderul satului este foarte frumos, iar pe dig puteti gasi multe oferte de plimbare cu barca cu localnici. Pentru ca preturile din Green Village ni s-au parut extrem de scumpe, noi am apelat la George (0740413098), localnic vorbaret, cu care am ales sa ne plimbam de 2 ori (prima plimbare fiind 200 lei (2 h jumatate)iar a doua 350 lei (3 h jumatate)).
Prima plimbare cu barca a fost intr-o dimineata, am plecat la ora 9 :00 catre rezervatia de pasari (dimineata sunt mai multe sanse de a vedea pasarile in mediul lor), unde ne-am bucurat de privelistea pelicanilor, apoi am mers catre insula Sacalin, unde spre mare noastra uimire, am putut cobora din barca, la o distanta imensa de pamant, insa apa ajungea doar pana la genunchi (o experienta unica) si ne-am intors catre complex, pe la Cherhanaua Veche.
A doua plimbare a fost la apus, pentru ca da, asa cum se spune, apusurile din Delta sunt cele mai frumoase. Din pacate pozele nu pot reda frumusetea bilei de aur ce apune in zare.
George ne-a plimbat pe canalul principal al Dunarii, catre Lacul Erenciuc (un lac lung, plin de nuferi), Canalul Mocansca (care ne-a uimit cu aspectul apei, care arata ca si cand ar fi petrol datorita malului de pe fundul apei si ne-a incantat cu minunata oglindire a frunzisului in luciul apei), apoi catre Lacul Puiu, un lac de dimensiuni mari pe care am mai zarit niste egrete si pelicani. La intoarcere, pe barca s-a facut racoare bine si ne-am bucurat ca eram dotati cu hanorace, caciuli si aparatori pentru urechi (va recomand sa vi le luati cu voi daca aveti ganduri de plimbare pe barca seara). George ne-a povestit una alta despre viata in Delta Dunarii, despre istoria pescarilor, despre faptul ca cei ce traiesc in Sfantu Gheorghe nu sunt lipoveni ci haholi si despre cum in trecut Romania era mare exportatoare de icre negre.
Ne-am petrecut 5 nopti in Delta Dunarii, ne-am bucurat de scaldatul in mare si de o plaja virgina, ne-am relaxat total si va recomandam sa-i duceti pe cei mici in inima Deltei, pentru ca asa pot simti pulsul planetei cu adevarat, in salbaticie.
Calatorii placute!
No Comments