Sunteti parinti? Daca da, sunteti obisnuiti cu acest cuvant. CACA. O vedeti si o simtiti, cel mai probabil in fiecare zi. Daca nu, si sunteti extrem de finuti, atentie, acest articol nu este pentru cei slabi de inger!

Dar sa dam putin timpul inapoi, pe vremea cand nu aveati copii. Recunoasteti, nu ati fi spus niciodata caca, poate doar daca vedeati niste urme de la catei pe strada. Si probabil si atunci ati fi incercat sa “indulciti” situatia – cacarez, rahatel sau mai stiu eu ce. Daca auzeati parinti care foloseau asa, intamplator, infamul cuvant, erati putin oripilati. Nu ca nu ar fi un cuvant absolut normal, si ceva ce facem cu totii… 🙂 .

Dupa ce ati avut copii insa, caca este, cel mai probabil, un cuvant la ordinea zilei. Chiar ma uimesc pe mine insami cat de natural imi vine sa il spun si cum, cu putin exercitiu, nu mai sunt deloc oripilata la auzul lui. E si normal, avand in vedere ca il spun de cel putin cateva ori pe zi: Ai facut caca? Vrei sa faci caca? Te-ai murdarit de caca! Hai sa spalam caca! Si cate si cate alte combinatii, uneori chiar sub forma de diminutiv, ca doar si ea e ceva drag noua: cacuta.

Sa ne amintim de altfel, inceputurile parintelii. Acele zile cand nu stim daca orice face cel mic e normal. Ba e prea multa caca, ba e prea putina, ba e prea inchisa la culoare, ba e prea deschisa, ba mananca prea mult, ba mananca prea putin, uda multe scutece, uda putine, plange, nu plange, doarme, nu doarme. Ma amuz si acum amintindu-mi cum, in ziua a treia de viata a Sofiei, am sunat neonatoloaga sa o intreb daca e normal ca nu a facut caca de cam 4 ore. Noroc ca nu a raspuns – ma intreb cate astfel de telefoane disperate trebuie sa primeasca in mod normal de la parinti 🙂 .

Revenind la lucruri serioase, constipatia este o ingrijorare reala a mamicilor in ziua de astazi. Daca intrati pe grupurile de Facebook dedicate noilor parinti, veti vedea nenumarate intrebari legate de frecventa scaunelor la bebelusi, cu copii care nu au mai facut nimic de zile in sir. Pentru bebelusii alaptati, de multe ori constipatia este doar o iluzie, laptele matern este absorbit in general in proportie de peste 90%, asa incat scaunul poate sa lipseasca o perioada mai lunga de timp. Insa trebuie sa fim foarte atenti la copii nostri, mai ales ca la varsta de sub 1 an, constipatia poate avea trei cauze: dischezia (o tulburare funcțională a aparatului grastro-intestinal, tipică pentur sugarul sub vârsta de 6 luni), trecerea de la laptele matern la cel praf si diversificarea alimentara.

Sofia a avut o perioada cand era mai constipata si, desi am incercat de multe ori sa reglez situatia din alimentatie, nu am reusit intotdeauna pentru ca fie nu functiona, pur si simplu, fie ea nu dorea sa manance anumite preparate considerate benefice in asemenea cazuri (pentru ca, dupa cum bine stim, copiii mananca doar ce vor ei, cand vor ei, orice rezistenta de-a noastra e inutila).

Cel mai bine imi amintesc un episod care a avut loc la Barcelona. Ajunsesem si era cea de-a doua zi a vacantei, iar Sofia incercase sa faca caca si in prima zi, dar si in cea de-a doua. Era deja dupa ora pranzului si ea nu reusea, desi se vedea clar ca se chinuie si o doare burtica. Mai mult, incepuse deja sa refuze sa mai manance, de frica sa nu trebuiasca sa faca. Din fericire, sau, ma rog, din pacate, depinde cum va uitati la problema, ni se mai intamplase acest lucru si in trecut, cand eram pe meleaguri mioritice. Iar solutia pe care am gasit-o au fost microclismele cu miere Melilax de la Aboca. Spre deosebire de solutii pe care le-am considerat barbare si nu le-am aplicat niciodata, de genul stimularii cu termometrul, care irita zona anusului si poate face mai mult rau decat bine, microclismele Melilax protejaza funduletul copilului prin lubrifierea cu miere, ceea ce inseamna ca cel mic nu va simti discomfort  dupa. Si cea mai buna parte este rapiditatea cu care ele isi fac efectul. Nu pot spune ca am avut nevoie sa ii fac Sofiei clisma de multe ori in viata, probabil pot numara pe degetele de la o mana, insa de fiecare data cand am folosit Melilax, efectul a fost aproape instant. Cred ca nu a trebuit sa asteptam mai mult de 2-3 minute (desi statisticile spun ca 52% din copii fac dupa 28 de minute si 96% intr-o ora, la noi viteza a fost mult mai mare). Parte cea mai buna este ca efectul a fost de durata. Adica, odata aplicata microclisma, Sofia nu a mai fost constipata la urmatoarele scaune si totul si-a intrat in normal. Si ne-am putut continua vacanta in Barcelona fara probleme dupa ce, sa fim onesti, ne-am gandit chiar sa mergem la spital vazand cat de tare se chinuia si deja ne vedeam concediul ratat. All’s well that ends well!

Si ca sa va ajutam si pe voi sa nu aveti parte de un stres similar, oferim cadou 5 seturi de produse Aboca pentru 5 cititori, potrivite pentru calatorii, formate din: 1 Melilax Pediatric, 1 Salvigo Pediatric (pentru dureri de gat, recomandat de la 3 ani) si 1 Ruscoven Gel (un produs pentru mamici, pentru stimularea circulatiei periferice si ameliorarea senzatiei de picioare grele). Daca vreti sa le castigati, tot ce trebuie sa faceti este sa comentati mai jos si sa ne povestiti daca ati avut vreodata o experienta similara cu cei mici si cum ati trecut peste ea! Concursul incepe azi si se termina vineri, 20 iulie, la ora 18. Castigatorul va fi anuntat in timpul saptamanii urmatoare!

UPDATE 23.07. Castigatorii sunt: Andreea C., Alina Sauca, Raluca Ene, Georgiana si Cristina. Voi lua legatura cu voi pe email pentru a discuta despre cum puteti sa intrati in posesia premiului. Alegerea a fost facuta folosind random.org.

Succes!