Sofia adora pur si simplu sa citeasca. I-am citit de mica, de cand am primit primele carti potrivite pentru ea, la botez. Erau niste carti Usborne, una cu paginile moi si cealalta cu pagini tari, pe care puteai misca lucrurile de la stanga la dreapta. Acum avem aproximtiv 100 de carti Usborne in biblioteca si probabil in jur de 200 de altfel de carti. Chiar povesteam zilele precedente cum cartile sunt acel lucru pe care “arunc” cel mai usor banii. Doar ca acei bani nu sunt niciodata aruncati.

Pai, mai intai, citim in fiecare dimineata, la micul dejun (Sofia seamana cu mine la asta, si eu am citit toata viata mea la masa – poate nu e cea mai buna idee, dar, ah well 🙂 ), si apoi in fiecare seara inainte de culcare. Atunci cand o spalam pe cap, dupa ce ajungem la uscat,  trebuie sa rasfoiasca niste carti de uitat, cum zice ea, nu de citit (respectiv carti Usborne cu flap-uri), iar cand plecam in vacanta citim oriunde: la restaurant cat asteptam mancarea, la plaja (o, da, cred ca la plaja citesc cam cate o ora o data) sau in orice mica pauza avem.

Asa ca acestia sunt cei mai bine investiti bani, dupa parerea noastra.

Si iata mai jos cateva dintre cartile pe care Sofia le iubeste la varsta asta, si pe care le puteti citi impreuna cu cei mici intre 3 si 5 ani (si unele dintre ele merg probabil si pana mai tarziu). Noi ne luam majoritatea cartilor de le Elefant, pentru ca ni se pare cel mai usor, dar suntem siguri ca le puteti gasi si prin alte parti.

1. Seria cu iepurasul si ariciul.

Nu cred ca am mai vazut niste povesti mai blande, mai frumoase, mai bine scrise si mai bine desenate) pe tema prieteniei. In cele 4 carti din serie (Bulgaras de primavara, Dorinta iepurasului, Cadou de ziua ta si Ce-ti aduci aminte), cei doi prieteni, ariciul si iepurasul trec prin tot felul de aventuri – toate simple, dar care ii tin pe cei mici in priza si le mentin interesul pana la sfarsitul cartii. Iepurasul este mai neatent si ametit, iar ariciul mai serios. Cei doi nu se prea aseamana, dar ceea ce invatam din povesti este acceptarea diferentelor, intelegerea si insemnatatea prieteniei adevarate. Noi citim aceste carti de la aproximativ 2 ani, as spune, dar Sofia inca nu a ajuns la nivelul in care sa inteleaga toate subtilitatile, deci au viata lunga.

2. Seria cu Pettson si Findus

Am descoperit de curand aceste carti absolut minunate, scrise de un autor suedez. Si aici sunt mai multe, noi momentan avem patru care ii plac nespus Sofiei (Vanatoarea de vulpi, Tortul de clatite, Cand Findus era mic si a disparut si Findus la Pescuit). Pe Vanatoarea de Vulpi am avut-o in vacanta noastra la Lighthouse Golf and Spa, si cred ca am citit-o efectiv in continuu timp de 5 zile cat am stat acolo. Este vorba de un batran (un mos, cum I se zice in carte), pe nume Pettson, care locuieste singur, si are o pisica, Findus. Cei doi pot sa vorbeasca unul cu celalalt si fac tot felul de lucruri amuzante. Cartile vorbesc despre prietenie, singuratate (Pettson este singur si nefericit inainte sa il aiba pe Findus), dar si despre imaginatie, creativitate si “problem solving”. Merg pana copiii sunt mult mai mari, pentru ca ilustratiile sunt foarte complexe si doar si pe baza lor puteti avea discutii foarte complexe.

3. Seria cu Meduza Oscar

Meduza Oscar si Circul Coralii este una dintre primele carti pe care I-am cumparat-o Sofiei. Bineinteles, la un an cat avea ea, cartea nu era cea mai potrivita, insa ne-am distrat, eu I-am citit-o si inca I-o mai citesc in ziua de azi. Pe langa aceasta, mai avem si Meduza Oscar – Concert pe recif. Sunt scrise tare frumos, nu este nimic agresiv, totul se rezolva prin discutie, prietenie si intelegere. Cu siguranta celor mici le va placea.

5. Cartile cu Paianjenul Firicel

Avem doua carti de aici, Vacanta la Ferma si Vacanta la Mare. Ni se potrivesc tare bine, si ne ajuta mereu cand plecam intr-o vacanta. In povesti, paianjenul Firicel pleaca fie cu parinti, fie cu bunica la drum. Calatoriile sunt un bun prilej de invatare, si copiii afla si ei ce este un far, ce sunt fluxul si refluxul, sau detalii despre animalele de la tara. Povestile sunt destul de lungi, ii tin pe cei mici captivati suficient timp. Sunt mai mult de doua carti, dar noi atatea avem momentan.

6. Lotta si Bicicleta

Lotta este o fetita care tocmai implineste 5 ani si isi doreste foarte mult sa mearga pe bicicleta, precum fratele ei, Jonas, si sora ei, Mia Maria, care sunt mai mari. Tricicleta ei de copil mic o plictiseste ingrozitor. Atunci cand de ziua ei nu primeste cadoul mult asteptat, decide sa faca singura rost de o bicicleta. Asa ca astepta pana cand Tusa Berg, vecina, adoarme, si … Povestea este captivanta, distractiva si plina de invataminte, iar cei mici vor trai fiecare moment alaturi de Lotta.

7. Colectia Disney Clasic de la Editura Litera

Cu totii stim desenele animate de la Disney. Copiii nostrii poate le stiu, pe o parte sau pe toate, iar aceste carti sunt povestile dupa desene, ilustrate cu imagini din ele. Sunt detaliate si tare frumoase, tocmai bune ca ultima poveste inainte de culcare. Atentie! Unele dintre ele sunt foarte lungi si poate dura ceva timp sa treceti prin ele. Spre exemplu Vaiana are 90 de pagini si mie imi ia cam 40 de minute sa o citesc (si eu nu citesc lent, ba din contra), asa ca daca cel mici vrea sa ii cititi pana la capat, aveti grija cand o incepeti. La mine, Sofia vrea sa auda toate povestile cap – coada, nu ma pot intrerupe la jumatate 🙂 .

8. Aventurile lui Ursoc si IepuRila

Tot pe ideea prieteniei sunt si cartile cu Ursoc si IepuRila (zis si Rila cavaleriva 🙂 ). Am inteles ca la noi au aparut 6 carti, noi avem doar cinci. Povestile sunt frumoase si pline de invataminte: sa ai grija la cei din jurul tau, sa iti dai seama cand faci ceva gresit si sa iti ceri iertare, sa nu crezi pana nu vezi cu ochii tai si asa mai departe. Cei doi prieteni sunt minunati si se completeaza unul pe celalalt. Noi suntem incantati de ele si le citim des. Fiecare carte are cam 50 de pagini si dureaza cam 15-20 de minute sa treceti prin ele.

9. Aventurile pisicii Coada Coada

Coada Coada este o pisicuta vagaboanda, a carei stapana pleaca din tara, dar, inainte, ii leaga de codita un clopotel, pentru a-I aminti de ea. Imediat, Coada Coada cunoaste si alte pisicute, cu care se imprieteneste, si alaturi de care trece printr-o serie de aventuri: isi gasesc casuta intr-o masina abandonata, invata sa prinda soricei si cresc impreuna, castigand mai multi prieteni si un loc in inima cititorilor. Imi place mult ca fiecare poveste e individuala, si are un final, astfel incat nu a trebuit sa ii citesc Sofiei toata cartea odata – ceea ce probabil ar fi insemnat cateva ore bune!

Voi ce le mai cititi celor mici? Mereu cautam ceva dragut si nou!

Lecturi placute!

 

 

Iti plac povestile noastre? Urmareste-ne!