calatorii ghiduri de calatorie Grecia

6 lucruri pe care le puteti face cu copiii toamna sau primavara in jurul orasului Salonic

noiembrie 14, 2018

Vara in Grecia este fierbinte. Nimeni nu prea mai are chef sa faca altceva in afara sa stea pe plaja si sa se racoreasca in apa marii. Nu ma intelegeti gresit, personal iubesc cultura Greciei. As merge sa vad ruine toata ziua. Ultima noastra excursie in Grecia, inainte de Sofia, ne-a purtat la Salonic, Delfi, Atena, Epidaur, Nemeea sau Litochoro. Insa, sa fim onesti, la 40 de grade nici macar nu e indicat sa te plimbi in soare.

Drept urmare, zilele de primavara sau toamna sunt ideale pentru vizitat. Haideti sa vedeti ce sugestii avem pentru o calatorie cu copiii

1. Vizitati siturile istorice din Salonic

Noi ne-am oprit mai intai la Biserica Sfantul Dumitru, care dateaza din secolul 4 si a fost construita pe niste bai romane. A ars, dar a fost reconstruita prin anii 1600, si ce s-a facut atunci ramane in mare parte pana in present, fiind constructia pe care o vedem noi azi. O perioada a fost moschee, iar in 1988 a intrat in patrimoniul Unesco.

Biserica este foarte mare si spatioasa si , cea mai interesanta parte pentru cei mici, are niste catacomb absolut minunate, pe care copiii le vor adora. Practic este locul unde Sfantul a fost ucis, si martirizat, loc care a fost transformat intr-o fantana cu apa sfintita dupa ce biserica a fost construita. Sofia a fost incantata, boltele mici ii permiteau sa ajunga dintr-o camera in alta, fantana a fost extrem de interesanta pentru ea si I-au placut si coloanele minunate din subteran. In fata bisericii este o piata mare, cu o fantana arteziana. Cred ca am petrecut cel putin 40 de minute relaxate acolo. Atentie, pentru ca podelele sunt cam denivelate, si pot reprezenta o provocare pentru cei care de abia invata sa mearga.



Sunt si multe alte situri cu ruine in Salonic, toate foarte dragute, si care pot genera discutii tare interesante cu cei mici.

2. Faceti o plimbare pe malul apei, pana la Turnul Alb

Carui copil nu ii place apa? Pe malul marii este o zona extinsa de promenade, care duce pana la Turnul Alb, unde este si un mic parc. Probabil nu ar trebui sa va plimbati pe acolo in mijlocul verii, pentru ca sunteti in bataia directa a soarelui, dar la o temperatura de 18 grade e ideal. In plus, veti da peste Piata Aristotel, unde e dragut pentru cei mici sa se joace, dar sunt si foarte multe cafenele, cu priveliste directa catre mare.


3. Mergeti la Dino Parc

Dupa ce ne-am documentat putin ce poti face cu un copil in Salonic si in jurul acestuia, am descoperit ca exista un Dino Park. Review-urile erau impartite, dar am decis totusi sa mergem. Pe TripAdvisor programul era pana la 15.00, iar noi am ajuns la 14.55, dar era de fapt deschis pana la 18.00. Pentru a vizita Dino Park-ul trebuie, mai intai, sa treceti printr-un tur organizat, cu cineva care va explica lucrurile, si apoi puteti ramane cat vreti sa admirati exponatele. Cand am ajuns noi tocmai incepea turul in greaca si ni s-a spus ca nu se poate face si in engleza si in greaca in acelasi timp, asa ca a trebuit sa ne intoarcem la 15.30. Din fericire, in pretul biletului (care nu stiu exact cat a fost, am platit 12 euro pentru un adult si un copil), intra si accesul la un loc de joaca foarte mare, si Sofia a sarit 30 de minute intr-o trambulina 🙂 – a fost extrem de incantata.

Parcul este impartit in mai multe zone. Mai intai se trece prin niste “pesteri” in care vezi istoria omului, apoi ajungi la dinozauri (dintre care cativa se si misca), treci apoi in zona epocii de gheata, cu animalele de atunci, unde se afla si un muzeu al mamutului, plus o mica zona cu animale actuale. Noua ni s-a parut foarte util turul ghidat, desi credeam ca Sofia se va plictisi. A fost practic un tur privat, pentru ca doar noi eram vizitatorii care nu vorbeau greaca. Am aflat, spre exemplu, ca multi mamuti au murit de foame, pentru ca rumegau si li se toceau dintii pana cand nu ii mai aveau, si ca exista o diferenta intre dinozauri zburatori si reptile zburatoare.

Dupa ce ghidul ne-a lasat singure (si eram practic singure in tot parcul), am mai stat o ora si jumatate, desi spatial in sine nu este foarte mare. Ne-am distrat povestind despre raptorii care mancau un dinozaur ierbivor, ne-am catarat in balena sau ne-am facut poze in gura T-Rex-ului (care e facut in marime naturala). Chiar si Sofia mi-a facut si mie o poza :).


Parcul este mic, insa plin de animale, iar pentru cei mici este, cu siguranta, interesant. Este foarte liber, nu sunt prea multi vizitatori, si noi am fost intr-o zi de sambata, cand ar fi trebuit sa fie mai plin decat de obicei.

Parcul nu e usor de gasit, pentru ca pe Google Maps sau Waze, asa ca va dam aici site-ul si pagina de Facebook, care sunt amandoua in greaca, dar, daca folositi Google Chrome ar trebui sa vi le traduca automat.

4. Relaxati-va pe plaja

Suntem in Grecia, nu trebuie sa ratam plajele! Pe langa Salonic sunt atat de multe, fie ca o luati la stanga, fie la dreapta. Noi am ales sa stam, practic, in fiecare zi pe alta plaja, si am luat-o spre ultimele brate din Halkidiki. Drept urmare, am stat la Ouranoupolis, la Ierissos, Olympiada, Stavros si la Metamorfosi. Plajele au fost complet diferite, de la putina aglomeratie in Ouranopolis pana la pustiu absolut in Metamorfosi. Sofia s-a jucat cu nisipul, am facut gropi, castele si forme si am aruncat cu pietre in apa.

5. Mergeti la degustat de masline si de ulei

Cand am fost in Grecia ultima data, toti prietenii ne-au spus sa le luam ulei de masline sau masline. Si nu e de mirare, pentru ca in Grecia gasesti cu siguranta produse la care nu ai deloc acces in Romania. Copiiilor sigur  le va placea sa guste maslinele si sa miroasa uleiul parfumat. Iar totul se poate transforma intr-un excelent prilej de discutie despre istorie, gastronomie si specificitati locale – de aceea calatoriile sunt o oportunitate foarte buna de invatare!

Noi va recomandam sa mergeti la Virginia Olive Oil and Olives, in Sithonia, unde am cumparat ulei chiar de la Virginia, proprietara unei mici fabricute care, cand am ajuns, sorta masline in spatele micului magazin impreuna cu sotul, cei doi copii si o bunica. Vorbeste foarte bine engleza, va da de toate la degustat si va explica despre diferitele tipuri de masline si uleiuri. O adevarata placere. Spre exemplu, avea trei tipuri de ulei: unul indicat mai mult pentru gatit, unul mai aromat, pentru salate, si unul premium, care se poate pune si in cosmetice. La masline avea verzi, verzi cu mirodenii si negre stafidite (din care eu am cumparat trei pungi, atat mi s-au parut de bune). Preturile nu sunt foarte mici. Nu le mai stiu pe toate, insa 1 L de ulei aromat era 8.5 euro, la fel si o punga de masline negre, iar o punga de masline verzi la 1 kg era 5 euro. Sunt optiuni de la 500 de ml la 5 litri, si gasiti si miere, daca va intereseaza. Va lasam pagina de TripAdvisor aici, dar puteti gasi locul pe Google Maps si pe Waze (chiar daca pare ca mergeti in pustietate, nu e asa 🙂 ).

6. Vizitati ruinele antice

Daca ajungeti in Grecia si nu vizitati macar un sit arheologic, nu ati ajuns bine. In zona Halkidiki, noi va recomandam Ancient Stagiera, o cetate care se afla langa Olympiada, pe un varf de deal. Se pare ca este locul nasterii si al mortii lui Aristotel.

Cetatea este deschisa intre 8.00 si 15.00, iar intrarea este gratuita. Practic aveti voie sa o luati peste tot, dar sunt locuri care sunt semnalizate ca fiind neindicate.

Noi am ajuns in jur de 10.00 si ne-am plimbat pe acolo cam o ora. La inceput am crezut ca sunt 2 trei ziduri, dar, de fapt, cetatea se intindea pe doua dealuri, presarate din cand in cand cu ruine minunate. A fost o plimbare minunata. Am mers cu Sofia de la intrare pana in capat si inapoi si am fost uimita de cat de mult a rezistat. I-a placut sa se catere peste ziduri, sa se uite la peisajele absolut minunate si sa stea langa mine in timp ce ii citeam de pe panourile explicative. A, si sa adune ghinde, care erau de diverse forme si marimi.



A fost un loc magic, pe care vi-l recomandam cu drag. Atentie, insa, cand am fost noi acolo erau cam 18 grade si, dupa o ora, eram transpirate. Daca mergeti in miezul verii caldura s-ar putea sa fie o problema. Nu exista locuri de unde sa va luati apa, deci veniti cu ea deja cumparata. In schimb exista o toaleta chiar la intrarea in complex.

7. Incercati mancarea traditionala

Mancarea in Grecia e absolut fabuloasa. De fiecare cand ma gandesc la ea, salivez. Partea cea mai buna e ca, de multe ori, e suficient de similara la gust si textura cu mancarea romaneasca cat sa ii convinga si pe cei mai mici mofturosi. Ce puteti incerca? Pai, practic orice. Sofia a mancat halloumi si tzatziki practic la orice masa, dupa care am incercat si musaca, dovlecei pane, souvlaki, dolmadakia, caracatita la gratar, midii sau eterna salata greceasca. Asta doar ca sa mentionam cate ceva. Mai ales ca pe multe dintre ele le-am mancat de mai multe ori. Portiile au fost mereu mari si mancarea proaspata pe oriunde am fost.

Speram ca v-au placut ideile noastre. Voi ce altceva sugerati pentru o vacanta in zona?

Calatorii placute!

Iti plac povestile noastre? Urmareste-ne!

    Leave a Reply