Ultima oara cand am ajuns la Sibiu nu am avut suficient timp sa trecem si pe la Muzeul Astra. Am avut de ales intre el si Gradina Zoologica, si eram siguri 100% ca la gradina zoologica ii va placea.
De data aceasta insa, am mers special la Sibiu pentru a vedea Olimpiada Mestesugurilor, un eveniment care se organizeaza la Muzeul Astra de 25 de ani. Initial nici nu ne-am dat seama ce traditie are acest eveniment, si am fost absolut fascinate sa il descoperim si sa vedem atat de multe lucruri interesante, deopotriva pentru adulti cat si pentru copii.
Ce a fost de vazut?
– Casele!
Bineinteles, intr-un Muzeul al Satului, veti gasi o varietate uimitoare de case. Muzeul Astra a avut prima expozitie in 1905 (desi nu este muzeu de atunci) si este cel mai mare muzeu de profil din tara. Veti gasi o varietate imensa de case, plus o zona intreaga dedicata morilor – absolut fascinanta!
Sofiei ii place sa descopere case. A intrat in cat de multe a dorit, s-a urcat pe scari in cele care aveau etaj (intr-unele mai greu, in altele mai usor, depinde de cat de abrupte erau), s-a uitat pe la ferestre si a intrebat foarte curioasa ce e fiecare lucru din case. A fost foarte interesata de copaile in care stateau bebelusii cand erau mici si am discutat mult despre asta.
Copiii undeva peste 3 ani se vor bucura sa descopere casele vechi, sa afle unde erau grajdurile, pivnitele si sa inteleaga cum erau diversele tipuri de locuinte (bordeie, locuinte lacustre etc).
– Olimpiada Mestesugarilor
Evident, acest eveniment se desfasoara doar o data pe an, vara, insa este ceva ce nu va doriti sa ratati.
Am avut ocazia sa asistam la o gama foarte larga de mestesuguri, toate executate de copii! Si asta poate face ca si alti copii sa devina pasionati de lucruri care, in ziua de azi, isi pierd publicul. Spre exemplu, tesutul cu fir de par de capra este o arta pierduta, dusa mai departe doar de cativa copii si mestesugari.
In cele doua zile pe care le-am petrecut la muzeul Astra am vazut copii care faceau icoane, care pictau mobila veche, incondeiau oua, teseau covoare, faceau papusi , masti sau farfurii, participau la olarit, modelau in lut, confectionau podoabe, brodau cu margele si multe, multe altele. E absolut fantastic ca in ziua de azi mai exista copii interesati de asta si ca mestesugurile se pot propaga astfel mai departe.
Intr-o lume tot mai fascinata de tehnologie, e incredibil sa vezi ca inca ii poti ghida pe cei mici sa invete lucruri si traditii care doar asa mai pot fi tinute in viata.
– Evenimente si ateliere creative
Cat am fost noi acolo am putut participa la un atelier de “facut faina” si curatat porumb. Sofia a invatat sa curete doi coceni de porumb si apoi a cernut faina. Dupa, a mers la un atelier de facut gogosi. Copiii au avut ocazia sa invete cum se framanta un aluat, urmat de o degustare de gogosi super delicioase, facute intr-una dintre case.
Tot in aceeasi perioada se desfasura “festivalul luminilor”, si existau multe exponate cu tematica chinezeasca in parc, si se luminau la lasarea serii – un deliciu pentru cei mici.
Va sfatuim sa le urmariti pagina de Facebook pentru a afla care sunt evenimentele in curs.
Per total a fost o vizita reusita! Daca sunteti in Sibiu, nu ratati Muzeul Astra, veti fi cu siguranta impresionati!
Calatorii placute!