De curand am ajuns la Frankfurt, oras care poate nu va vine primul in minte atunci cand va ganditi la destinatii de city break.

Am ales Frankfurt-ul pentru ca zborul este scurt si pentru ca avem niste prieteni stabiliti acolo, plus alti prieteni care mergeau in vacanta in Frankfurt in aceeasi perioada cu noi, deci era o locatie perfecta.

Va povestim mai jos tot ce am facut noi si cum puteti sa va distrati cu cei mici la Frankfurt.

Ce sa vezi si sa faci in Frankfurt impreuna cu copiii
Muzeul de Stiinte Naturale

Muzeul de Stiinte Naturale este ca un fel de Antipa de la noi, doar ca putin mai mare.

Majoritatea parterului este dedicat dinozaurilor, iar vizitatorii pot vedea schelete si reproduceri din diverse specii. Mi-a placut foarte mult ca se putea vedea marimea naturala a dinozaurilor, iar Sofia a fost incantata, avand in vedere ca ii plac foarte mult dinozaurii.

Tot aici este si o expozitie despre sistemul solar, in care copiii (si adultii), pot apasa diverse butoane care genereaza tot felul de imagini despre planete si modul in care ele functioneaza.

Primul etaj contine foarte multe animale impaiate, care Sofiei ii plac, in general, destul de mult. Fiind foarte multe, nu s-a oprit pe la fiecare, dar a stat ici colo sa intrebe despre unul sau altul, in functie de interesele de moment.

La ultimul etaj sunt expozitii temporare, diorame (adica expozitii precum cele de la Antipa, unde animalele sunt prezentate in mediul lor natural – zona aceasta era inchisa), si un mic restaurant (destul de aglomerat, noi am stat cu alti oameni la masa haha ).

  • Cum se ajunge: Adresa este Senckenberganlage 25. Puteti ajunge cu taxiul, cu metroul pana la statia Bockenheimer Warte sau cu tramvaiul 14
  • Care sunt costurile: Adulti: 10 euro, copiii sub 5 ani gratuit
  • Varsta recomandata: 2+
  • Program: 9-17 (in weekend pana la 18)
Experiminta

La Experiminta copiii pot incerca sa faca diverse experimente, ceea ce ii introduce intr-un mod placut in lumea fizicii si a stiintei. Cladirea este destul de mare, noi am ajuns doar la primele doua etaje, probabil erau si mai sus lucruri interesante, insa fetele (am fost cu niste prieteni) au petrecut atat de mult timp la etajul doi incat am fost fortate sa plecam pentru ca se inchidea 🙂 .

Printre altele, copii pot sa observe un pendul care se misca in continuu, sa aranjeze diverse puzzleuri, sa vada cum trei culori de baza combinate pot sa dea o varietate infinita de alte culori, sa vada cum se vede un ochi la lumina sau la intuneric, sa incerce miscoscoape, sa inteleaga legile gravitatiei si multe altele.

Exista si o zona in care copii pot construi cu lego sau pot desena.

Sunt mai multe sali in care familiile pot manca ceea ce au adus de acasa, dar si o cantina de unde se pot achizitiona diverse produse (varietatea nu este foarte mare).

Dezavantajul locului este ca majoritatea inscriptiilor sunt in germana si unele dintre “jocuri” nu erau intuitive nici pentru noi, parintii, deci nu ne-am putut bucura de orice. De asemenea, copii sunt lasati destul de liberi pe acolo, si exista riscul sa se loveasca, pentru ca se catarau pe toate obiectele, sareau, chiar si cand nu era cazul.

  • Cum se ajunge: Cu taxiul sau cu metroul la statia de metrou Bockenheimer Warte plus 10 minute de mers pe jos
  • Care sunt costurile: adulti 11 euro, copii peste 4 ani 7 euro, copii sub 4 ani gratuit
  • Varsta recomandata: 4+
  • Program: Lunea de la 9-14, Marti -Vineri: 9-17, Sambata si Duminica 10-18
Gradina Zoologica

Gradina Zoologica din Frankfurt a fost fondata in 1858, deci are o istorie de peste 150 de ani, fiind una dintre cele mai vizitate gradini zoologice din Germania.

Este destul de mare, cu mult spatiu pentru fiecare tip de animale, si posibilitatea de a le vedea pe toate, fie in interior, fie in exterior, in functie de unde aleg acestea sa isi petreaca timpul.

La intrare se pot inchiria mici carucioare, contra unei sume de 5 euro (plus o garantie de 20 de euro care se returneaza la iesire), ceea ce a facut vizita noastra mult mai placuta. Am mers destul de mult, in jur de 3 ore, si Sofia sigur nu ar fi avut chef sau rabdare sa faca acest drum pe jos.

In gradina, copiii (caci am fost cu niste prieteni) s-au bucurat mult sa se uite la lei (care s-a plimbat chiar pe langa geamul de care se rezemau ele), la maimute si gorile, la girafe, rinoceri, pinguini si multe multe altele.

Exista si o zona cu caprite care pot fi tesalate, si acolo a fost distractie maxima.

Am mai gasit si un loc de joaca tare dragut, unde am petrecut cel putin 30 de minute.

In toata gradina zoologica sunt mai multe locuri de unde se pot cumpara inghetata, apa sau sucuri, iar la cele doua intrari sunt si doua restaurant unde se poate manca. Noi am mancat la cel “Mexican”, unde erau si preparate germane (tip schnitzel) si mancarea a fost buna.

  • Cum se ajunge: cu taxiul sau cu metroul pana la oprirea zoo (U6/7) sau cu tramvaiul 14, oprirea Zoo
  • Care sunt costurile: adulti 12 euro, copiii intre 6-17 ani 6 euro
  • Varsta recomandata: 0+
  • Program: iarna: 9-17, vara 9-18.30
Centrul Vechi si Croaziera pe raul Main

Centrul vechi este dragut si compact. Sigur cei mici se vor bucura sa alerge pe pietrele cubice si pot fi interesati sa vada casele diferite si fantanile foarte frumoase.

 

Noi am vizitat mai intai catedrala, apoi ne-am plimbat pana cand am ajuns la rau, unde am luat o croaziera de jumatate de ora. Nu sunt foarte multe lucruri de vazut pe rau, dar este un mod interesant de a-ti petrece timpul.

Apoi, legata de centrul vechi, exista o zona pietonala, pe unde puteti face si shopping sau sa mancati o inghetata delicioasa.

Picnic pe malul raului Main

Malul raului Main este un loc foarte des folosit de localnici pentru picnicuri. Pe ambele parti este o zona verde lata, unde oricine poate sa stea si sa manance sau sa bea ceva. De asemenea, malurile sunt presarate cu locuri de joaca. Copiii din grupul nostru s-au alergat si s-au cataract in copaci dar, in cazul in care considerati ca s-ar plictisi, puteti sa va opriti langa un loc de joaca.

Puteti lua paturici si mancare de acasa. Noi ne-am oprit langa un restaurant pe o barca si cei de acolo dau paturi si masute pentru clienti, daca le cereti. Am mancat un fel de gyros / shaorma cu peste (au dorada, sardine sau caracatita) si cartofi prajiti. Puteti bea orice, inclusive sampanie daca vreti sa va simtiti fancy 🙂 . Daca vreti sa ajungeti acolo, cautati Meral Imbiss pe harta. Noua ne-a placut tare mult.

Gradina Botanica

Noi nu am ajuns la Gradina Botanica, pentru ca in ziua in care aveam programata vizita acolo a plouat destul de mult si nu am vrut sa ne plimbam prin noroi, deci ne-am petrecut timpul mai mult inauntru. Prietenii nostril, insa, au fost acolo in ani precedent si ne-au spus ca este tare frumos.

Va lasam o poza mai jos ca sa va faceti o idee.

  • Cum se ajunge:Puteti cobori la statia de metrou Bockenheimer Warte
  • Care sunt costurile: Adulti 7 euro, copii intre 6-13 ani: 2 euro
  • Varsta recomandata:
  • Program:9-18
Vizitati parcurile din oras

Initial am fost destul de reticenti la ideea de a merge cu copilul in parc. Pana la urma urmei, eram intr-un city break de 4 zile, nu mi se parea ca sa merg la joaca jumatate de zi este cel mai bun mod de a ne folosi timpul. Insa, m-am inselat. Cand am ajuns acolo am fost surprisa sa descopar un parc asa cum ne dorim multi pentru copii. Zona de joaca era plina de nisip si exista un robinet pe unde se putea da drumul la apa. Drept urmare, in mijlocul nisipului era o mare balta in care copiii se scaldau. Toti erau desculti, multi doar in chiloti, si era o mare distractie murdara 🙂 . In parc puteai gasi si lopatici, galetuse etc, pe care sa le folosesti si sa le lasi acolo cand terminai.

Copii s-au distrat excelent – nu se mai dadeau dusi – pana cand foamea a pus stapanire pe ei si am fugit sa mancam ceva.

Nu am decat o singura poza, pentru ca erau foarte multi copii si am fotografiat doar cand locul de joaca era gol, dar va recomandam cu drag sa nu ratati un asemenea parc daca ajungeti in Frankfurt. Cel in care am fost noi se numeste Holzhausen Park.

Calatorii de 1 sau mai multe zile in afara orasului

In jurul Frankfurtului sunt foarte multe locatii unde se poate ajunge intr-o calatorie de o zi sau mai multe.

  • Puteti sa treceti pe la Castelul Heidelberg, unde sunt si niste therme interesante. Ar fi nevoie de o noapte de cazare aici.
  • La doua ore distanta cu trenul gasiti satul in care se afla Casa Fratilor Grimm. Satul se numeste Steinau.
  • La cam o ora cu trenul puteti ajunge la Mainz, un oras foarte pitoresc, cu un centru superb si mancare buna
  •  Lochmuele este un parc de distractii la cam o ora distanta de Frankfurt unde garantat cei mici nu se vor plictisi.
Shopping

In Frankfurt veti gasi tare multe magazine de unde va puteti face cumparaturile. Daca ajungeti in august, o sa descoperiti si multe reduceri – se pare ca e cea mai buna luna pentru shopping. Noi am trecut in vizita pe la TK Maxx, unde gasiti haine de marca la preturi reduse (e un fel de outlet), plus multe jucarii la preturi mici. Evident ca am plecat cu practic cea mai mare jucarie din magazin. Am mai trecut si pe la Primark, unde mereu gasim hainute frumoase la preturi bune, cel putin pentru copii.

Unde sa stati in Frankfurt

Pentru calatoria noastra la Frankfurt, am ales sa stam la hotelul Le Meridien, care este pozitionat central si are foarte multe lucruri child friendly.

Ce ne-a placut aici?

  •  Camerele mari si spatioase
  • Faptul ca Sofia a primit un pasaport de jucarie la check in si apoi carte de colorat si creioane de fiecare data cand se aseza la masa
  • Mancarea este delicioasa (atat mic dejun cat si cina)
  • In apropiere se gasesc practic toate liniile de metrou, cat si mai multe statii de tramvai si autobuz
  • Se poate ajunge pe jos in centru in cam 30 de minute

Daca vreti sa cititi mai multe, o puteti face in articolul dedicat.

Unde sa mancati in Frankfurt

In Frankfurt gasesti de mancare absolut orice iti doresti. De aceea noi, in 4 zile, am experimentat mancare germana, vietnameza, turceasca, etiopiana sau italiana. Oriunde veti manca, veti gasi ceva nou si interesant.

Iata mai jos cateva locuri in care noi ne-am simtit foarte bine (si la care veti ajunge usor, pentru ca Frankfurt nu e deloc un oras mare):

  • Meral Imbiss. Nu e neaparat un restaurant per se, ci mai mult o barca ancorata de unde puteti cumpara nu mai mult de 4 preparate, toate fiind sanvisuri cu salata si peste: sardine, dorada, fructe de mare, insotite de cartofi prajiti (nu sunt sigura daca au si alte garnituri). Primiti una sau mai multe paturi si masute (la cerere) si faceti un picnic minunat pe malul raului.

  • Echaus. Un restaurant tipic german, cu portii absolut uriase. Noi am mancat snitzel si cartofi la cuptor cu branza si sunca – a fost super dificil sa terminam cele doua portii in trei personae. Pentru bautorii de bere, aici veti gasi multe optiuni la diverse marimi. Au fost foarte prietenosi cu copiii, le-au adus farfurii separate, ne-a placut mult.

  • Goc Pho. Un restaurant vietnamez delicios. Plasat central (se paoate ajunge din centrul vechi pe jos in 5-7 minute), destul de mic, este mereu plin. Noi am asteptat pentru o masa si cand am plecat era efectiv coada la usa. Erau multe multe personae din Vietnam, ceea ce atesta calitatea locului, pentru ca daca nu ar fi bun si autentic, nici vietnamezii nu ar veni. Noi am mancat evident Pho Bho, supa delicioasa vietnameza. Portiile sunt imense, trebuie sa te chinui sa termini mancarea, dar eu am impartit-o cu Sofia, care cred ca a mancat mai mult de jumatate – deci Vietnamul pare sa fie o destinatie buna de vacanta pentru noi. Am mai mancat si un alt fel de mancare, tot delicios, dar nu ne putem aminti cum se cheama 🙂 . Servirea este foarte rapida.

  • Demera. Poate stiti din povestea noastra de la Londra ca ne place sa mancam in restaurante etiopiene, mai ales dupa ce Tudor a petrecut 6 luni acolo acum 2 ani. Intrucat in Bucuresti nu sunt restaurante etiopiene, mergem la unul de cate ori avem ocazia. Mai intai trebuie sa stiti ca mancarea etiopiana nu este neaparat pentru oricine 🙂 . La acest restaurant am vazut ca gusturile sunt mai adaptate pentru europeni fata de ceea ce incercasem in Londra, aromele sunt mai putin pregnante. Sofia a mancat si a mancat, dupa ce la precedentul nu s-a prea atins de mancare. In Etiopia mancarea se serveste pe un platou mare, rotund, pe care este asezata un fel de clatita mare, care este, insa, acrisoara. Pe acest platou sunt asezate diverse tipuri de sosuri, care se mananca cu aceste clatite acrisoare, aduse separat. Nu se aduc furculite, se mananca cu mana (conform practicilor, doar cu mana dreapta, si nu se ling degetele decat la sfarsitul mesei, din considerente destul de logice 🙂 ). Noi am ales varii feluri de mancare, unele mai picante, altele deloc. Sofia a mancat mult si foarte bine, chiar I-a placut, iar clatitele acre au fost pe gustul tuturor copiilor, chiar daca sosurile nu le-au placut tuturor.

Cateva detalii tehnice
Detalii utile

Fiti atenti la vremea din Frankfurt, s-ar putea sa nu fie identica cu cea din Romania. Spre exemplu noi am fost acolo la inceput de august, cand la noi erau 38 de grade, iar acolo 22 🙂 . Am avut nevoie chiar si de geaca in unele zile, pentru ca dimineata si seara erau 15 grade sau mai putin.

Luati cash sau scoateti de la bancomat. Multe locuri nu accepta cardul, noi am fost putin socati de asta. Spre exemplu la gradina zoologica nu se putea plati decat cu un card german, care sa nu fie nici Visa, nici Mastercard :))) . Si am intalnit asta in multe locuri, inclusiv restaurante. Deci e mai bine sa fiti pregatiti, pentru orice eventualitate.

Ce companii zboara la Frankfurt

Din Bucuresti puteti ajunge la Frankfurt cu Lufthansa sau cu Tarom. Companiile au preturi cat de cat similar din cate am vazut. Aveti doar grija pt ca la Lufthansa primul pret de la bilet nu este inclus bagajul de cala, Taromul a cam ramas singurul care include bagaj de cala in cel mai mic pret.

Noi am zburat cu Lufthansa, dar asta doar pentru ca Tudor avea niste mile acumulate si ne-am gandit sa le folosim.

Transportul in comun

Frankfurt este un oras foarte bine pus la punct in ceea ce priveste transportul in comun. Nefiind un oras mare, este foarte util sa folositi metroul, autobuzul sau tramvaiul, pentru ca va vor duce foarte, foarte repede oriunde va doriti sa ajungeti. Evident, puteti folosi si taxi sau uber, dar costurile vor fi mai mari potential, si uneori si durata poate sa fie mai mare. Spre exemplu intr-o dimineata am decis sa luam Uberul pana la Muzeul de Stiinte Naturale, estimarea era de 11 minute, am facut 40 🙂 .

Biletele sau abonamentele cumparate pot fi folosite atat pe metrou, cati si pe tramvai sau autobuz, si nu exista sistem de taxare (adica nu exista aparate de taxat). Biletele se cumpara de la automatele plasate aproape in fiecare statie, si puteti folosi atat cash, cat si card (ceea ce este minunat, avand in vedere ca in Frankfurt sunt o multitudine de locuri in care nu se poate plati cu cardul).

Preturile incep de la 2.5 euro pentru o calatorie, si sunt aproximativ 5.25 euro pe zi. Nu am cumparat pe mai mult decat o zi, deci nu stim preturile pe o saptamana sau luna.

 

Costuri pentru vacanta
Ce?Cost per persoanaCost pentru trei persoane
TOTAL-1387 euro
Cazare (4 nopti, mic dejun inclus)-420 eur
Avion (Lufthansa, 1 bagaj mare si 3 mici, de cabina)150 eur450 eur
Transport in comun / taxi60 eur
Gradina Zoologica12 euro adultii, copiii sub 6 ani gratuit24 eur
Experiminta11 euro adultii, copiii peste 4 ani 7 euro29 eur
Croaziera pe Main9 euro adultii18 euro
Muzeul de Stiinta Naturale10 euro adultii, copiii sub 5 ani gratuit72 eur
Gradina Botanica7 euro adultii, copiii sub 6 ani gratuit14 eur
Mese (includeti multa inghetata)16 eur pentru oricine peste 3 ani300 eur

Calatorii placute!

 

Iti plac povestile noastre? Urmareste-ne!