De multe ori perioada sarcinii vine si cu o pauza de la vacante. Nu a fost asa in cazul nostru (oricum platisem cel putin 80% din vacante cand am aflat ca sunt insarcinata), dar nici in cazul altor mamici pasionate de calatorii.
Asa ca mai jos va povestim cum a fost pentru Ramona de la Parinti Calatori, Dana de la Travelista si Alina de la The Happy Kid sa porneasca la drum cu burtica!
Dana Constantin – Travelista
“Copiii mei au 4 si 9 ani, si au vizitat impreuna in jur de 40 de tari. Dar as fi putut cu usurinta incepe numaratul inainte de a se naste, pentru ca amandoi au avut destule excursii inca de cand isi aveau rezidenta in burtica.
Cel mare a mers in burtica fiind chiar si in afara Europei, pana cand doamna doctor m-a consemnat pentru jumatate de sarcina la pat; iar cum sanatatea mamei si a bebelusului nenascut primeaza am ascultat cuminte, rumegind culcata pe canapea planuri de vacante viitoare.
A doua sarcina insa a fost fara nicio problema, si mi-am plimbat burtica prin11 tari. Bineinteles, modificari in stilul nostru de calatorit au existat, si asa este cel mai bine, sa te adaptezi la noua situatie 2 in 1.
Prima modificare majora de planuri a fost imediat ce am descoperit, chiar de Craciun, de noua aditie ce va sosi in familie. Concediul la ski programat in ianuarie s-a transformat in concediu la caldura si mancare buna in Valencia. Iar spre final, in ultimele saptamani inainte de a se naste (si i-a luat ceva pana s-a decis), pe cand companiile aeriene nu mai ma primeau (am zburat insa, mereu cu acord medical, pana in saptamana 35), am avut consemn de la doamna doctor: maxim 1h30 de Bucuresti cu masina si consult saptamanal sa re-evaluam situatia.
Chiar si ultima zi inainte de a naste am petrecut-o, fara probleme, pe coclauri. Ba chiar, stiind ca nasterea e programata a doua zi dimineata, ma simteam vioaie si plina de energie.
In final, am umplut 9 luni de amintiri fericite, de ultimele calatorii in care ne-am dedicat doar copilului mare, si am asteptat-o cu drag pe cea mica, ce a adoptat imediat pasiunea pentru calatorii a familiei.”
Puteti citi mai multe despre calatoriile Danei in sarcina si in articolul dedicat!
Ana-Ramona Danaila – Parinti Calatori
Dacă motto-ul nostru, odată venit pe lume primul copil, este că „piticoții din viața noastră nu ne complică excursiile, ci le fac mai frumoase”, la fel am considerat și pe parcursul celor nouă luni de sarcină. Așa că, în timp ce un suflețel creștea liniștit la căldură, am încercat să nu ne limităm plecările ci, cu aprobarea medicului de fiecare dată, ne-am aventurat în călătorii mai departe sau mai aproape de casă.
Așa se face că pe Albert l-am plimbat încă din burtică într-o croazieră pe Mediterana, ajungând în cinci țări din Africa și Europa, pe vremea când proiectul Părinți Călători încă nu exista, iar apoi am trăit spiritul sărbătorilor de iarnă explorând locuri din Dublin și Belfast, într-un început de decembrie ploios. Totul s-a desfășurat fără niciun fel de probleme, lucru care ne-a dat curaj pe mai departe, în planurile noastre de călătorie viitoare.
Iar anul acesta, când al patrulea membru al familiei se pregătește să sosească în viața noastră, parcă am prins și mai mult curaj. Așa a început prima noastră călătorie în patru spre continentul sud-american, în Argentina și Uruguay, ne-am aventurat apoi într-o călătorie primăvăratică către Iordania la început de aprilie, iar sărbătorile de Paște ne-au prins în mijlocul Alpilor din Elveția, de unde ne-am abătut apoi spre Portugalia, înainte de a ne întoarce acasă. Ultima incursiune înainte de întâlnirea cu bebe, am făcut-o luna trecută către Georgia și Armenia, ocazie cu care am parcurs în jur de 3000 km într-un road trip de amploare prin cele două țări. Iar în timpul rămas nu am evitat nici locurile de la noi din țară, ajungând fie la munte la Sinaia, fie în Deltă sau în partea montană a Moldovei, în zona Comăneștiului din Bacău.
Și nu, nu pretindem că aceste călătorii se desfășoară în totalitate fără griji, dar cu recomandările medicale potrivite și cu ceva atenție la schimbările ce pot apărea, nu există niciun motiv pentru care o viitoare mămică să nu se poată bucura de o vacanță (sau mai multe) în perioada unei sarcini sănătoase, fără probleme.
Iar dacă ar fi să facem câteva recomandări pentru sejururi cu burtică, cât mai lipsite de griji, din experiența adunată de noi acestea ar fi:
- În primul rând, înainte de orice plecare discutați cu medicul care vă urmărește sarcina pentru a primi eventuale recomandări și confirmarea posibilității plecării din partea acestuia;
- Dacă este vorba de o călătorie cu avionul, verificați pe site-ul companiei aeriene dacă aveți nevoie de o scrisoare medicală pentru a putea zbura sau dacă vi se permite îmbarcarea, în funcție de săptămâna de sarcină în care vă aflați; de obicei, perioada diferă de la o companie la alta;
- Faceți asigurare de călătorie, oriunde ați pleca, pentru a putea avea acoperire medicală în caz de nevoie;
- Informați-vă cu privire la sistemul medical de la destinație;
- Puneți în bagaj un spray de protecție împotriva țânțarilor, mai ales dacă destinația este într-o zonă caldă (asta a fost una din principalele noastre frici în timpul călătoriilor cu burtica);
- Fiți atente la orice schimbare pe care v-o poate transmite corpul sau bebe, pe perioada călătoriei;
- Când călătoriți cu avionul, faceți mișcare în timpul zborului la fiecare 50 minute și hidratați-vă mai mult ca de obicei;
- Dacă alegeți un traseu mai lung cu mașina, faceți pauze mai dese și întindeți scaunul dacă simțiți nevoia (dar fără a renunța la centura de siguranță);
- În ultima perioadă a sarcinii, cele mai sigure sunt călătoriile cu trenul.
Iar în rest, bucurați-vă de zilele de vacanță și de locurile vizitate, neuitând să imortalizați momentele alături de burtica plimbăreață!”
Alina Ceclan – The Happy Kid
“Privind inapoi, parca nu am profitat destul de perioada cat am fost insarcinata. Am petrecut prea mult timp la job, nu m-am relaxat deloc si nu am calatorit suficient. Am fost energica intreaga perioada, am fost norocoarasa sa am o sarcina minunata, fara probleme, nici macar greturi nu am avut, deloc. Insa am prins intreg sezonul rece, iar cu burtica la purtator nu mi-a venit nici sa merg in city break-uri pe vreme mohorata, nici sa zbor cu orele spre destinatii exotice. Insa in primul trimestru ne-am plimbat prin zona Mediteranei.
Am aflat ca sunt insarcinata la inceput de iulie si, dara sa constientizam exact ce va urma, insa bucurosi din cale afara, am rezervat bilete spre Bari, cea mai accesibilia variant disponibila in Cluj in saptamana respective. Nu stia nimeni in afara de noi ca urma sa avem un bebe mic, asa ca am vrut sa ne bucuram cateva zile doar noi de minunata veste. Puglia ne-a mers direct la suflet, nu doar pentru ca eram oricum fericiti, ci pentru ca e intr-adevar un loc special. Am vizitat taverne locale cu mancare fabuloasa, ne-am plimbat cu barca, am colindat stradutele intortocheate din Polignano a Mare si am explorat pe Segway Alberobello cu si sai trulli. La plecare am promis ca ne vom intoarce cat de curand in Italia. Asa a si fost, acolo am facut prima vacanta mai lunga cu puiul, la ceva mai mult de un an distanta.

Spre finalul verii, la jumatatea lui Septembrie, am mai facut o escapada si in Portugalia, tara ce era pe lista noastra de mai multa vreme. Am fost la fel de energica si acolo, am facut kilometri intregi prin Lisabona, dar ne-am si relaxat in Cascais. Am mers cu catamaranul, iar apoi am explorat coasta pe scuter pentru a vedea Cabo da Roca, cel mai vestic punct al Europei continentale si magical Sintra.
Exceptand atentia ceva mai mare la ceea ce mancam (am evitat mancarea locala cruda) si excluderea totala a alcoolului (trebuie sa ne intoarcem in Portugalia sa incercam vinurile locale), nu am simtit nevoia sa imi schimb deloc stilul de calatorit pe perioada sarcinii. Si nu am facut mari ajustari nici dupa!”


No Comments