Atunci cand calatorim, noi ne facem de fiecare data asigurare. Cred ca inainte de Sofia am avut o perioada in care ne-am facut doar cand plecam in tari exotice, dar acum nu ne mai intrebam daca ar trebui sa o facem sau nu.
Cu siguranta copiii se imbolnavesc mai repede decat oamenii mari sau noi, parintii, suntem mult mai stresati si ne panicam la cel mai mic stranut, cel putin cand suntem la primul copil. Oricum, la cei mici problemele pot creste mult mai repede decat la adulti si, pentru ca de cele mai multe ori ei nu ne pot spune ce ii doare, ne ingrijoram mai repede.
In plus, in cazul unei boli infectioase sau mai agresive, e bine sa poti anula vacanta, mai ales daca ai platiti deja totul pentru ea.
De ce e importanta asigurarea de calatorie in sarcina?
In general, e bine sa va faceti asigurare de calatorie oricand plecati din tara. Exista si cardul European de sanatate, pentru calatorii in Europa, dar noi preferam tot timpul o asigurare, pentru ca ne da un sentiment mai mare de confort.
In general nu dam mai mult de 70 ron / persoana, si asta include si asigurare de bagaje si, uneori, asigurare storno (prin care va puteti anula calatoria daca apare un eveniment neasteptat).
In timpul sarcinii, asigurarea mi s-a parut de o importanta critica:
- In sarcina pot aparea mai multe situatii neasteptate. Spre exemplu, la prima sarcina nu am avut niciun simptom de sarcina, nici greturi, nimic, pana cand in saptamana 28, pentru ca sunt foarte agitata, am avut mai multe contractii Braxton Hicks decat trebuia. Bineinteles, erau nedureroase, dar fiind prea multe pe ora era un risc sa se deschida colul si sa nasc putin cam devreme. Drept urmare asta a necesitata 2 zile in spital, cu perfuzii, ca sa se opreasca contractiile. Daca asta s-ar fi intamplat in vacanta, costurile ar fi fost imense. Si nimic nu a prevazut situatia respectiva.
- Daca intervine ceva si nu se mai poate face excursia, costurile pot fi recuperate.
- Sarcina este o perioada mai sensibila in vietile noastre, cand sunt putin mai multe riscuri, care ne pot afecta nu doar pe noi, ci si pe copil. E bine sa fim mereu pregatite.
Ce asigurare de calatorie recomandam pentru perioada sarcinii?
Pentru ca am calatorit destul de tarziu in sarcina am remarcat ca asigurarile pe care le gasim in Romania nu prea acopera sarcina. De fapt, situatia e asa:
- Nu exista nicio asigurare care sa acopere sarcina peste 26 de saptamani.
- Pentru sarcini sub 26 de saptamani se acopera doar urgentele pentru a salva viata mamei / copilului, nu si potentiale tratamente pentru situatii mai putin periculoase.
Pentru ca am calatorit si dupa 26 de saptamani am cautat online sa vad ce gasesc. Si asa am descoperit ca majoritatea asigurarilor din strainatate acopera sarcina pana la 36 de saptamani in orice situatie.
Si, tot citind printer ele, am gasit-o pe cea pe care voiam sa mi-o fac, asigurarea de calatorie de la BUPA. Nota: Acest articol nu este un articol publicitar. BUPA este o asigurare din UK care, zicem noi, este cea mai buna din lume. In mod normal, ei fac asigurari normale de sanitate, pe care le putem accesa si noi, din Romania. Daca ne facem o asigurare de sanatate la ei, avem o acoperire de pana la 3.000.000 (trei milioane) de euro pentru boli. incluzand cancer etc. Si de care poti beneficia oriunde in lume. Adica daca ai nevoie de tratament in Japonia, SUA sau Germania, asigurarea aceasta va acoperi costurile, prin decontare directa. Numai ca si costurile sunt pe masura – respective aproximativ 3000 euro / an pentru trei personae (doi adulti si un copil).
Asigurarea pentru calatorie insa, poate fi sufficient de accesibila. Pentru 7 nopti in Turcia am platit 62 de euro. Ce este inclus in acesti bani:
- Costuri medicale – acoperite 100% – indiferent de pret (spre deosebire de asigurarea de la Generali a Sofiei unde acoperirea este de maximum 15.000 Euro). Asta include: spitalizare, tratament dat de un medic specialist, transport cu ambulanta, evaluare medicala / repatriere, continuarea excursiei dupa tratament, tratament medical ca urmare a activitatilor sportive.
- Costuri acoperite cu limitare – tratamente prescrise de un fizioterapeut (pana la 2.500 euro), cazare peste noapte cand calatoria nu se poate continua datorita unei raniri (5000 euro)
- Acoperire pentru situatii care nu tin de asigurarea medicala: bagaje (furt sau pierdere) – pana la 2600 euro, intarziere de bagaje (750 euro), acoperire pentru zboruri pierdute (800 euro), intarziere in calatorie care se transforma in sedere peste noapte (350 euro), asistenta legala (7200 euro) si altele
- Asigurare storno optionala – 3750 euro
- Acoperire pentru orice este legat de sarcina pana in saptamana 36.
Iata mai jos o imagine cu mai multe detalii. Eu am luat varianta cea mai ieftina, pentru ca aveam deja inclusa o asigurare de bagaje si storno.
Bineinteles, speram sa nu fie nevoie sa folosim asigurarea aceasta, insa, daca va fi cazul, sunt sigura ca este exact ce ne va trebui.
Drept urmare, daca doriti sa calatoriti in timpul sarcinii, asigurarea de calatorie de la BUPA ni se pare cea mai buna alegere. Am citit mult pana sa o alegem, si este cea mai buna optiune pentru noi: se poate face si pentru cetateni romani, acoperirea este foarte foarte mare, iar sarcina nu este exclusa.
Cum am mentionat si mai devreme, acest articol nu este o reclama. Am descoperit doar ca foarte multa lume intreaba de asigurarile de calatorie in sarcina si nimeni nu poate recomanda una, asa ca speram ca recomandarea noastra sa fie utila!
Voi ati descoperit vreo asigurare potrivita pentru sarcina? Daca da, povestiti-ne!
Calatorii placute!
3 Comments
Gabriela
septembrie 2, 2019 at 12:05 pmBuna ziua. Aceasta asigurare de la Bupa o putem accesa noi românii chiar daca nu avem domiciliu sau nu am stat niciodată în UK? Din ce știu eu o putem cumpăra însă nu ne ajuta daca nu avem nici o legătură cu UK fiind un produs pentru cetățenii din UK și automat nu suntem acoperiți.
Daca știți dv mai multe va rog sa îmi spuneți.
Multumesc mult.
crestemsicalatorim
septembrie 2, 2019 at 3:06 pmDa. Aigurarile BUPA pot fi cumparate de oricine, din orice tara. Noi chiar ne-am luat-o acum cateva zile, deci sigur se poate. Si la inceput iti cere tara din care esti, asa ca este si pentru alte tari, nu doar UK
Marius
noiembrie 23, 2019 at 8:23 pmSi noi am avut aceeasi surpriza. Am completat formularul si apoi surpriza, era o bifa in care declarai ca nu esti insarcinata. Nu bifai, nu puteai inchei asigurarea … Pana la urma am mers fara dar asta ne-a taiat putin elanul de a mai calatori pana se naste bebe