Pentru ca noul bebelus este pe drum, am decis sa o mutam pe Sofia intr-o camera nou nouta din timp, o camera care sa ii placa, si care sa o faca sa il si placa pe fratiorul ei. Asa ca am trecut la amenajarea camerei copilului mai mare, plini de idei de unde altundeva decat de pe Pinterest, cum face toata lumea astazi 🙂 .

De ce am decis sa ii amenajam camera? Si de ce o camera noua?

Au fost mai multe motive:

  • Sofia nu a avut niciodata un pat al ei altul decat cel de bebelus, in care nu mai doarme de vreo 2 ani si jumatate. Inca de la nastere, Sofia a dormit la ea in camera, cu trezirile mele de rigoare peste noapte, bineinteles. Nu i-a placut prea mult sa doarma cu noi, nu ii place sa fie inghesuita, asa ca prefera un pat doar al ei. Cam la doi ani am mutat-o din patul de bebelus in divanul de la Ikea, pe care il folosisem pentru alaptat, pentru ca se tot lovea de barele patutului, ceea ce o trezea peste noapte. Divanul nu a fost prea incapator strans, asa ca l-am deschis, ceea ce a insemnat ca toata camera era ocupata de divan. Era cazul sa ii luam propriul patut de copil.
  • Camera in care a stat cat a fost bebelus e draguta si spatioasa, insa cel de-al treilea dormitor al nostru are niste intranduri foarte frumoase, si am planificat mobila exact acolo, astfel incat sa fie cat mai frumoasa si mai potrivita.

Inainte de a trece la cum am amenajat efectiv, ar trebui sa mentionez cine a facut cam toata munca in aceasta camera: Tudor. A varuit toti peretii, i-a colorat pe cei roz si gri dupa indicatiile mele care se schimbat tot timpul, a montat lustra (fara sa mai fi facut vreodata asa ceva), a carat toate lucrurile, a aranjat toate luminile in camera si a montat corpul de la Ikea, sinele de la perdele si perdelele in sine. Nu am suficiente cuvinte sa il laud, si camera Sofiei a iesit atat de minunata datorita muncii lui 🙂 .

Cum i-am amenajat camera Sofiei?

Mai intai, trebuie sa va spunem ca nu am abordat tema calatoriilor. Da, Sofia iubeste sa mearga in vacante cu noi, asta e clar. Insa, cel putin momentan, pasiunea calatoriilor este a noastra, a parintilor. Ea va putea sa isi dezvolte propriile pasiuni in timp, si vom putea atunci sa accesorizam camera in functie de ele. Bineinteles, daca microbul calatoriilor va trece si la ea, cu atat mai bine.

Deci, ce am vrut sa facem?

  •  Patul. Sofia nu poate sa doarma, cel putin momentan, intr-un pat fara gardulet de protectie – se tavaleste imediat pe jos. Drept urmare, am ales un pat la nivelul solului (dar nu cu salteaua direct pe sol, pentru ca altfel poate mucegai), si cu un gardulet dragut. Desi ne-am gandit mult, nu am ales pana la urma o varianta tip casuta sau cu o constructie mare, pentru ca ne-am dat seama ca ar ocupa prea mult din camera. Asa avem un compromis intre casuta si spatiu, si arata perfect! Am vrut, de asemenea, sa facem un pat pe o marime anume, pentru ca Sofia inca adoarme cu cineva stand langa ea, iar uneori noaptea se mai trezeste si, pentru a adormi, ne mai cheama la ea. Drept urmare, am facut un pat pe urmatoarele dimensiuni: 110 latime, 200 lungime. Asa pot incapea doua persoane in pat, dar nici camera nu se transforma intr-un mare pat. Bineinteles, nu ne-am gandit ca dimensiunile alese inseamna ca nu vom gasi nicio saltea asa cum ne doream, care trebuia sa fie 110 X 200, dar trebuia sa aiba nu mai mult de 15-18 cm inaltime, ca sa se potriveasca cu garduletul. Din fericire, cei care ne-au facut patul au facut rost si de saltea, dar nu am stiu asta de la inceput, asa incat am dormit o saptamana intreaga cu o saltea de 90 plus niste perne care sa ocupe spatiul gol 🙂 .

  • Rafturi de carti. Sofia are o groaza de carti, iubeste sa ii citesc sau sa se uite singura pe ele. Asa incat am vrut sa aiba suficient spatiu pentru ele, si am vrut sa si poata vedea usor o buna parte dintre ele. Din fericire, aveam un intrand destul de mare in camera, de 170 cm lungime, dar doar 20 cm adancime. Drept urmare, am ales sa le facem si pe acestea pe comanda. Si au iesti perfect! Acum Sofia poate sa vada cartile si e mult mai usor sa isi aleaga ceva de citit la culcare sau peste zi.

  • O bancheta de citit. In camera mai este un intrand, cu o marime de aproximativ 105 cm lungime si 50 cm adancime. Aici am proiectat o bancheta pe care Sofia poate sta sa citeasca (ma rog, momentan sa se uite pe carti), si care sa aiba si spatiu pentru depozitare de carti. Am accesorizat-o cu o perna pe care sa stea si mai multe perne pe care sa se sprijine si voila!

  • Loc suficient pentru jucarii. Pana acum in camera ei nu era deloc loc de jucarii (patul era imens, inca era acolo masa de infasat), si toate jucariile acaparasera birou nostru. In asa fel incat Sofia crede ca un birou este o camera de joaca. Am ales sa luam un corp de la Ikea unde sa putem pune cat mai multe jucarii. Care momentan nu este plin, dar se va umple cat mai curand. Acum, am remarcat ca de dimineata Sofia nu iese din camera imediat cum se trezeste – isi ia un joc, isi face de lucru, si de abia apoi coboara.

  • Accesorii. Am vrut ca Sofia sa aiba o camera frumoasa, in care sa se simta bine si in care sa ii placa sa doarma. Am luat o sina luminoasa care merge prin spatele patului, un norisor luminous, un covor vessel (nu stiu daca ati remarcat, dar sa gasesti un covor pentru copii e ceva aproape imposibil), perdele dragute, perne comfortabile pentru bancuta, numele ei scris pe perete, un leu de plus de la Ikea pe care si-l dorea si alte lucruri mici si dragute, precum inorogul de la Miniprix pe care il iubeste de mult timp.

Deci, cum i s-a parut? I-a placut foarte mult. Aproape s-a acomodat cu ea de tot (se mai duce uneori spre camera ei veche, dar a trecut mai putin de o saptamana de cand e mutata), ii place tot ce are acolo si petrece mult mai mult timp in camera ei decat o facea inainte. Noi suntem incantati de asemenea, pentru ca ea e incantata 🙂 .

Voi cum ati amenajat camerele celor mici?

Calatorii (si amenajari) placute!