Ce se intampla cand combini o mama insarcinata in luna a noua care nu vrea sa se mai miste nici pana la bucatarie si un copil care e in vacanta? Ei bine, o zi de stat in casa si „distractie”. Ce inseamna o zi? Ei bine, Sofia se trezeste la 7 si se culca la 20. Nu mai doarme la pranz. Sa facem un calcul? 13 ore. Cum sa faci entertainment 13 ore ma intrebati? Ei bine, nu as putea spune ca este usor sa gasesti atatea activitati pe care le poti face in casa cu un copil de varsta ei.
Asa ca, dupa multe chinuri si cautat pe Pinterest si nu numai, iata mai jos cum ne-am ocupat noi chiar mai multe zile la rand! Majoritatea acestor activitati pot fi facute cu minimum de recuzita si cu minimum de murdarie – nu intindem faina prin casa, nu ne urcam in cadite pline cu apa sau mai stiu eu ce – lucruri care pe mine m-au ingrozit cand cautam idei.
Cuprins
Taiat hartii
Pentru aceasta activitate aveti nevoie doar de o foaie, un pix si o foarfeca. Cumparati, deci, o foarfeca child friendly (adica din aceea cu care nu se poate tunde copilul singur) si faceti niste modele cu un pix pe o foaie. Cel mic se va distra sa taie dupa modelele pe care le faceti pe foaie, si ii poate ocupa oriunde intre 10 si 30 de minute, in functie de varietatea modelelor si de rabdarea pe care o are. Daca nu aveti idei cautati pe Pinterest, cu siguranta veti gasi suficienta inspiratie.
Pictat
Nici aceasta nu este o activitate unde sa aveti nevoie de mult décor – va trebuie doar hartie, vopsele si pensule. Sofia iubeste sa picteze si petrece suficient timp facand asta. Ii puteti invata sa combine culorile, sa le potriveasca si sa isi faca desenele preferate.
Lipit abtipilduri
Oare exista copii carora nu le plac abtipildurile? Sofiei I-au placut intotdeauna, chiar daca atunci cand era mica nu se pricepea deloc nici sa le dezlipeasca, nici sa le lipeasca. Noi folosim carti Usborne cu abtipilduri, pentru ca ni se pare ca e mai distractive sa gasim locuri care se potrivesc cu abtipilurile. Doar o foaie cu abtipilduri pe care sa le lipeasca prin casa nu e prea distractive pe termen lung.
Modelat plastilina
Plastilina nu prea face mizerie si e tare usor sa te joci cu ea, sa iti inchipui tot felul de forme noi si sa incerci sa le faci. Pentru inspiratie noi mai folosim tot Pinterest.
Role play
Daca exista o activitate care ii place Sofiei si pe care ar face-o tot timpul, aceasta este jocul de rol. Ii place sa ne prefacem ca suntem pisica si stapanul, cainele si stapanul, parintii si copilul si asa mai departe. Adora sa faca scenarii complexe si ma pune sa repet ca sa se asigure ca am inteles ce trebuie sa fac 🙂 . Gasiti un joc de rol care le place copiilor vostri si sigur vor fi ocupati suficient timp.
Treasure Hunt
Nu am facut treasure hunt decat de curand pentru Sofia, pentru ca nu eram sigura ca poate urma instructiunile. De data aceasta am pregatit mai multe harti ascunse prin diverse locuri din casa, si distractia a fost maxima. Am folosit o patratica de ciocolata ca premiu la sfarsitul activitatii si totul a fost foarte distractiv. As putea spune ca imi trebuie putin mai mult talent la desen, data viitoare poate folosesc poze, pentru ca a trebuit sa ii cam explic ce am desenat pe acolo ca sa inteleaga tot 🙂 .
Lego
Lego este cu siguranta o activitate care ii tine ocupati pe cei mici. De obicei noi construim un aeroport, o casa sau, cand vrem sa ne distram cu adevarat, o inchisoare 🙂 . Momentan folosim Lego Duplo, probabil vom trece la cel simplu peste 1-2 ani (cand ma voi simti eu in stare sa lucrez cu patratele mai mici de Lego, momentan mi se pare prea complicat 🙂 ).
Jocul de-a mersul la restaurant
Acum 2 ani, Sofia a primit de la Mos Craciun o bucatarie (Mosul a luat-o de la Lidl, din cate am vazut). Am accesorizat-o cu farfurii, oale si mancare si acum ne distram din cand in cand cu ea. E foarte distractiv sa va prefaceti ca sunteti la restaurant, iar cel mic este chelnerul. Sofia mi-a luat comanda, mi-a pregati mancarea, desertul, mi-a cerut banii (imaginari, desigur). Sigur e o activitate care va va lua o bucata de timp.
Stretching / yoga pentru copii
Sofia iubeste sa stea in diverse pozitii, sa vada daca le poate imita. Asa ca am printat o foaie cu yoga pentru copii si ne-am distrat cu ea incercand sa copieze pozitiile de acolo. S-a priceput chiar foarte bine la majoritatea si a cerut sa reluam aceasta activitate de foarte multe ori.
Citit carti
Nimic nu ii place mai mult Sofiei decat sa citim carti. Avem carti pentru ea prin toata casa, nu numai in camera ei, cred ca are sute. Ii plac cartle lungi, care au chiar si 45-60 de pagini, cu mult text. Deci daca reusiti sa ii convingeti pe cei mici sa le placa lectura (eu I-am citit Sofiei de cand era foarte foarte mica, banuiesc ca I-a intrat in sange), puteti sa stati cam o ora ingropati in carti. Noua ne plac seria Iepurila si Ursoc, Tafiti sau Findus.
Turn din pahare / hartie igienica
Desi aceasta activitate a inceput ca o constructive (sa facem ceva din pahare de plastic si hartie igienica), s-a transformat apoi intr-un joc de bowling super distractiv. Am construit pe rand turnurile si le-am daramat pe cat de bine ne-am priceput. Sigur il puteti tine pe cel mic ocupat cu aceasta activitate timp de 15-20 de minute.
Dansat
Cand nu mai avem idei, punem niste muzica. De obicei punem Gasca Zurli, pentru ca muzica e antrenanta si Sofia se distreaza dansand pe cel putin 3-4 melodii. Cantam impreuna, dansam impreuna (momentan eu de pe canapea) si consumam toata acea energie care trebuie consumata.
Puzzle
Eu am avut intotdeauna o pasiune pentru puzzleuri, poate si pentru ca nu am avut foarte multe cand eram mica. Drept urmare I-am cumparat mereu Sofiei foarte foarte multe puzzleuri, asa incat avem acum o tona. Asa ca daca ne dorim, avem de unde alege, de la cele mai simple la cele mai complicate. Puzzle-urile ii ajuta pe cei mici sa isi foloseasca gandirea logica si va vor ocupa foarte bine timpul.
Desenat
Daca nu pictati, puteti sa desenati. Tot ce va trebuie sunt creioanele si hartia. O activitate distractiva, usor de organizat si distractiva
Scris litere si cifre
Sofia este la varsta la care ii place sa exerseze sa scrie litere si cifre. La gradinita invata sa scrie literele mici si ne distram scriind impreuna cuvinte. Eu aleg cuvinte cu literele cu care ea deja le-a invatat (invata literele mici, ca sa poata sa citeasca mai apoi), iar ea le scrie. Nu isi da inca seama din prima cum se scrie un cuvant, asa ca trebuie sa insist pe fiecare litera din el ca sa isi dea seama ce trebuie sa urmeze. Si apoi ii face placere sa scrie si singura.
Piesa de teatru
Intrucat Sofiei ii plac jocurile de rol, o piesa de teatru e perfecta. Sofia pune in scena tot felul de lucruri. Bineinteles, o piesa de teatru merge mai bine cu mai multi copii, dar si cu unul e foarte ok.
Diverse activitati pe hartie
Sofia le numeste „activitati” si imi cere tot mai multe. Am printat mai multe foi de pe internet si ele au inclus: trasarea unor linii pe foaie, labirinturi, foi de colorat sau activitati tip dot-to-dot. Ca sa fiu sincera, am printat chiar prea putine asemenea foi, pentru ca Sofia mi-a cerut si dupa ce am ramas fara.
Per total, sper sa va placa activitatile noastre. Majoritatea nu necesita decat foi si creioane si pot fi facute foarte usor, pe loc.
Voi ce activitati simple si usor de realizat mai faceti cu cei mici cand stat in casa?
Joaca placuta!