Acum 5 ani, pe Sofia am nascut-o la Regina Maria, asa ca si de data asta am ales sa nasc tot aici, pentru ca a fost un loc in care m-am simtit foarte comfortabila si m-am gandit ca nu va fi decat la fel precum data trecuta. Asa ca va povestesc cum a fost nasterea la Regina Maria.

Trebuie sa luati in considerare ca eu am nascut prin cezariana programata (Sofia s-a nascut tot prin cezariana la 41 de saptamani, asa a am considerat ca e mai sigur sa aleg tot cezariana), deci experienta mea se leaga strict de acest lucru.

Oricine naste prin cezariana la Regina Maria este sunat si programat pentru o anumita zi si o anumita ora. Asta inseamna ca va trebui sa ajungeti cu doua ore si jumatate mai devreme. Daca nasterea este programata, sa spunem, la ora 11.00, va trebui sa fiti la spital in receptie la 8.30 pentru a face formalitatile.

Care sunt pasii?

  • Odata ce v-ati inregistrat la receptie, intrati la o monitorizare, in cadrul careia vi se va lua si tensiunea. Daca nu ati facut inainte toate analizele, vi se pot recolta acum..
  • Mergeti in rezerva unde va trebui sa faceti un dus cu un burete cu betadina. Va frecati bine cu buretele pe tot corpul pana la gat timp de 5 minute si apoi clatiti din abundenta cu apa.
  • Va schimbati cu halatul pe care il gasiti deja acolo (cu capsele la spate) si cu papucii.
  • Vi se va pune o perfuzie, pentru hidratare
  • Odata ce sunt aproape gata sa va preia, veti merge la camera post operatorie si acolo veti semna orice acte nu ati semnat inca (eu ratasem ceva) si veti astepta sa soseasca doctorul.
  • Cand sala de operatii este gata, veti fi condusa acolo de catre o asistenta.
  • In sala de operatii, primul pas este sa va urcati pe masa si sa stati pe marginea ei, cu spinarea aplecata, pentru a face anestezia. Daca aveti probleme in a sta nemiscata in timp ce anestezistul introduce acul, o asistenta este pregatita sa va ajute sa tineti contra. Mie mi-a fost de folos. Medicul anestezist m-a intrebat pe tot parcursul procedurii daca simt vreo durere si, daca da, unde, si mi-a spus ce voi simti. Am inceput sa amortesc practice imediat.
  • Te intinzi apoi pe spate si incepe practic operatia in sine. In fata veti avea un paravan si, desi nu doar nimic, simititi cam tot ce se intampla pe acolo.
  • Odata ce copilul este scos, este dus mai intai sa fie cantarit si curatat si apoi ii este aratat mamei, inainte de a fi dus la neonatologie.
  • Dupa ce operatia se termina, vi se pun niste ciorapi de compresie si veti fi mutate la post operator, unde ramaneti, in general ca 6 ore. Inainte sa plecati  trebuie sa va puteti ridica singure din pat si sa va puteti muta pe scaunul cu rotile. La terapie intensiva veti primi copilul si va fi lasat sa stea la san, iar apoi va fi dus inapoi la neonatologie.
  • O asistenta va va duce in rezerva si veti ramane in pat pana a doua zi cand vi se va scoate sonda urinara.
  • Veti ramane apoi in spital timp de 3 nopti in total, timp in care veti avea o branula montata constant la mana pentru a va fi administrate diverse medicamente si, cel mai probabil, un cateter in coloana pentru 48 de ore dupa operatie, pe unde vi se vor administra calmante atunci cand este necesar.

Ce altceva trebuie sa stiti?

  • Veti primi in rezerva tot ce aveti nevoie: camasa de noapte, papuci, halat, prosoape, aleze, chiloti de unica folosinta pentru dupa nastere, absorbante, scutece pentru copil, crema pentru sani, crema pentru fundulet, alcool medicinal, gel de dus, sampon, pieptene, betisoare de urechi etc etc.
  • Copilul va poate fi adus sa stea tot timpul in camera, sau il puteti lasa pe sectia de neonatologie tot timpul. In cazul in care optati sa tineti bebelusul in camera, asistentele vor veni sa il ia pentru controalele medicale, pentru vaccinuri (in cazul in care ati optat pentru ele) si sa stea la fototerapie (daca are icter). Va vor aduce in camera si orice consumabila pentru copii aveti nevoie, inclusiv lapte praf daca vreti.
  • Nu se administreaza lapte praf decat daca cereti. Daca declarati expres ca nu doriti lapte praf, cel mic nu il va primi.
  • In camera aveti un telefon si un pliant cu numerele de telefon de la fiecare sectie: asistente, neonatologie, infirmiere sau receptie. La fiecare puteti suna atunci cand aveti nevoie (pentru calmate la asistente, pentru copil la neonatologie, pentru consumabile pentru mama la infirmiere).
  • Veti primi o vizita de la un consultant in alaptare si de la un psiholog. In fiecare zi va trece pe la voi un medic ginecolog sa va verifice si un medic neonatolog va va povesti cum e copilul.
  • Incepand cu ora 6 si pana la 11 noaptea, tot va intra cate cineva in rezerva. Mai intai cu o perfuzie la 6, pe la 7 cu un antibiotic, pe la 8 sa va ia gunoiul, pe la 8.30 cu micul dejun, pe la 9 sa faca curatenie, pe la 10 sa va ia tava de la micul dejun si tot asa 🙂 .
  • Vizitatorii pot veni in fiecare zi (este un program afisat la intrare), vor trebui sa isi puna papucei de protectie si sa primeasca un badge de vizitator. Pot veni in vizita si  copiii. Se pot aduce flori, dar vor trebui lasate la usa rezervei.
  • Externarea se face (teoretic) intre 12 si 14, practic noi am plecat dupa 15.00, dupa ce ne-am certat putin cu receptia 🙂 .
  • Plata pentru nastere se face cel tarziu in saptamana 36, deci la exernare platiti doar daca vi s-a mai administrat ceva in plus in spital sau daca vi s-au facut alte analize.
  • Inainte de externare veti primi un kit cadou din partea spitalului (ni s-a parut foarte draguta cutia), si indicatiile de la medicul neonatolog legate de pasii urmatori pentru bebelus, plus carnetul de vaccinari.

Cam asa decurge o nastere prin cezariana la Regina Maria.

Voi ce alte experiente aveti?