Cand Sofia era mica, la doar 9 luni, am facut cateva sedinte de kinetoterapie. Ea inca nu se ridica in fund singura, nu mergea in patru labe, nici sa nu mai vorbim despre ridicatul in picioare. Si asta nu era din cauza ei. Nu, nu, era din cauza noastra, a parintilor, intrucat se combinasera doua lucruri importante: faptul ca era primul copil si, drept urmare, voiam sa facem noi totul in locul ei (wrong!!) si lipsa de experienta, care ne-ar fi spus ca ce facem este gresit. Din fericire, pentru ca Sofia nu avea nicio problema per se, ci doar o „intarziere” recuperarea a fost foarte rapida, nu cred sa fi avut nevoie de mai mult de 5-6 sedinte de kinetoterapie.
Insa, acest lucru ne-a facut sa intelegm importanta verificarilor facute la timp si a kinetoterapiei, acolo unde este nevoie. Si 4 ani mai tarziu, am ajuns sa ii facem Sofiei o noua evaluare, la Kineto4Kids, ca sa ne facem o parere despre dezvoltarea ei, si daca ar fi nevoie sa insistam pe anumite zone. Asa am aflat ca Sofia sta putin cu burtica in fata si ca ar trebui sa lucram mai mult muschii abdomenului. Asa cum spunem noi intotdeauna, mai bine previi decat sa tratezi, asa ca evaluarea de kinetoterapie a fost exact ce ne trebuia.
Cat timp am asteptat sa intram la evaluare am stat in holul de primire de la Kineto4Kids si am putut sa observ un zumzet placut. Sunt in total 5 cabinete si la ora 17.30, cad am ajuns noi, cam de peste tot plecau si veneau pacienti. Ceea ce m-a surprins placut a fost faptul ca aproximativ toata lumea se cunostea. Parintii povesteau intre ei, iar copiii se jucau impreuna. Si Sofia a fost introdusa repede in grup si a primit jeleuri de la fetitele de acolo, iar apoi au colorat o vreme impreuna.
Povestind dupa evaluare cu fondatoarea centrului, Adina Paunescu, am aflat ca asta a si incercat sa faca – sa creeze o comunitate. A lucrat sa puna la punct un centru de kinetoterapie cum si-ar fi dorit sa existe atunci cand propria ei copii au avut nevoie de astfel de terapii – un loc cald, unde parintii sa se simta comfortabil cand ii aduc pe cei mici, un loc care sa inspire la crearea de noi relatii si prietenii. Pe langa mediul prietenos, Adina a pus la punct un centru care sa fie pe sufletul parintilor – curat, luminos, child friendly si dotat cu toate cele necesare pentru kinetoterapie.
Am incercat partea cu „curat” inca de la inceput, atunci cand primul lucru pe care mi l-a spus Sofia cand am intrat pe usa a fost ca are nevoie la baie. Si, odata ajunse acolo, a fost foarte incantata sa remarce ca toaleta era potrivita pentru copii, cu un colac special, ca era o chiuveta la inaltimea ei si ca sapunul lichid era cu Olaf 🙂 . Iar eu, ca un adult responsabil ce sunt, am vazut ca e super curat. Practic as fi putut sa o las sa mearga singura singurica la baie fara niciun fel de problema, si asta e un lucru foarte important, dupa parere mea.
Child friendly este urmatorul cuvant care imi vine in minte, si asta se reflecta inca din sala de asteptare unde, asa cum am spus, copiii se pot juca si interactiona unii cu altii cat asteapta sa intre sau se pregatesc sa plece. Baile sunt child-friendly, iar salile de kineto sunt dotate cu lucruri specifice pentru copii.
Experienta la Kineto4kids a fost exact asa cum ar fi trebuit sa fie. Ne-am simtit ca acasa, ne-am incadrat rapid in grupuile de parinti care veneau sau plecau, am aflat lucruri relevante si am plecat de acolo cu un plan de actiune. Ne-a placut:
- atmosfera in care te simti ca intr-o mare familie
- profesionalismul kinetoterapeutilor si faptul ca sunt foarte priceputi cu copiii. Sofia este un copil timid, iar ei s-au apropiat imediat si foarte usor de ea
- Curatenia perfect – atat in sala de asteptare, cat si in salile de kinetoterapie si la baie
- Modul in care totul este amenajat – foarte child friendly – era clar ca cei mici se simt excelent acolo.
- Dotarile – salile de kineto arata foarte bine si au toata aparatura necesara pentru ca terapia celor mici sa fie eficienta.
- Parcarea – centrul este situat in zona Victoriei, pe o straduta de altfel foarte ocupata, unde e destul de greu, daca nu imposibil, sa gasiti loc de parcare. Kineto4kids are 5 locuri dedicate, ceea ce noua ne-a prins tare bine!
Am intrebat cand este bine sa vina cineva la kinetoterapie. Mi s-a spus ca macar atunci cand recomanda doctorul. Din pacate, de multe ori parintii nu vad sau nu doresc sa vada ca cel mic are nevoie de terapie si nu ajung sau ajung prea tarziu, cand este nevoie de mult mai multa munca. Nu putem sublinia nevoia de a merge la o evaluare de kinetoterapie de la inceput, chiar de cand se observa primele probleme. Si aici, la Kineto4kids, veti putea sa beneficiati de kinetoterapie, terapie Vojta, terapie Scroth si osteopatie.
Voi v-ati gandit ca cel mic s-ar putea sa aiba nevoie de o evaluare de kinetoterapie, macar pentru a va confirma ca totul este in ordine?