calatorii ghiduri de calatorie Rusia

Cu copiii la Moscova – ce sa vezi, unde sa stai si sa mananci – mic ghid pentru parinti

decembrie 12, 2019

A doua noastra calatorie in afara tarii a fost la Moscova. Ca sa fiu sincera, nu m-am gandit la Moscova ca la o destinatie de vacanta inainte sa mi-o sugereze Tudor. El voia sa vada ceva diferit, asa ca am cautat oferte la zboruri si asa am ajuns sa cumparam biletele pentru Moscova. Am descoperit un oras absolut minunat, cu foarte multe lucruri de vizitat, restaurante frumoase, mancare gustoasa, unde ne-ar placea sa ne intoarcem oricand.

Dar haideti sa va povestim mai multe!

Ce sa vezi si sa faci cu copii in Moscova

Piata Rosie si Biserica Sfantul Vasile

Piata Rosie este o mare zona pietonala, tocmai buna de joaca pentru cei mici. Suficient spatiu cat sa alerge absolut nestingheriti, sa exploreze stanga dreapta asa cum isi doresc. Si zona este superba. Biserica Sfantul Vasile e in fundal, in dreapta este Kremlinul, putin mai in fata raul Moscova, si imediat la stanga imensul magazine GUM (care poate fi considerat muzeu la ce preturi sunt). Plus Mausoleul lui Lenin, in car noi nu am intrat. Daca doriti sa intrati in Biserica Sfantul Vasile trebuie sa stiti ca va trebui sa lasati caruciorul la intrare – este o zona speciala pentru asta. Inauntru oricum nu veti putea sa il folositi, pentru ca sunt numai scari, foarte stramte. Am fost dezamagiti sa vedem ca pe dinauntru biserica nu mai este biserica, ci a fost transformata in muzeu si nu mai arata absolut deloc a lacas de cult (pe interior nu ai zice ca esti intr-o biserica).

Kremlinul

Sa nu credeti, ca noi, ca la Kremlin veti sta in interior. Nu, nu, este o curte imensa presarata cu niste cladiri, majoritatea biserici transformate in muzeu. Practic – mult loc de joaca pentru cei mici. Si cand spunem mult, chiar este mult. Sofia a fost fascinata de o trecere de pietoni si nici ca a mai fost chip sa o luam de acolo mult timp. In plus, la anumite ore exista parade cu cai sau Soldati, care pot fi fascinante pentru copii.

Catedrala Hristos Mantuitorul

Catedrala Hristos Mantuitorul este una dintre cele mai mari catedrale din lume. Dupa cum puteti vedea si din poza de mai jos, a trebuit sa ne indepartam destul de mult ca sa intre in poza toata. Biserica este imensa si Sofia a alergat inauntru stanga dreapta. Apoi, chiar langa, este un pod pietonal peste rau, tare dragut, care duce spre o alta parte a orasului – ne-a placut tare mult sa ne plimbam pe el.

Iazurile Patriarhului

Iazurile Patriarhului sunt un parc despre care scriitorul rus Bulgakov a scris in romanul sau “maestrul si Margareta”. Parcul e tare dragut, in mijloc gasiti si un iaz si exista si un restaurant in caz ca va este foame. Copiii vor avea suficiente locuri de explorat.

Gradina Zoologica

Noi nu am ajuns la Gradina Zoologica din Moscova, pentru ca Sofia dormea, si am zis ca nu are sens sa intram daca ea nu se poate bucura de animale. Daca sunteti cu copiii, nu strica sa dati o fuga, nu am vazut pana acum copii carora sa nu le placa animalele.

Teatrul Balshoi

Teatrul Balshoi se poate vizita pe interior doar in timpul verii. Noi, desi am trecut prin Moscova in septembrie, am putut sa asistam la un festival de teatru cu proiectii superbe, care aveau loc acolo in fiecare seara.

Metroul

O vizita la Moscova nu e complete fara o calatorie cu metroul, considerat a fi cel mai frumos din lume. Cu siguranta este cel mai adanc, sau asa ni s-a parut noua. Scarile par ca nu se mai termina si sunt si foarte abrupte. Atentie – nu sunt lifturi decat rar –  cu caruciorul va fi aproape imposibil sa mergeti la metrou.

Unde sa stai in Moscova

Sugestia noastra este sa stati intr-o locatie cat mai centrala, ca sa va fie usor sa ajungeti peste tot. Noi am ales sa stam la Courtyard City Centre by Marriot de unde puteam ajunge pe jos mai peste tot. Astfel, am mers pana la Kremlin, in Piata Rosie, la teatrul Balshoi si eram si suficient de aproape de mai multe statii de metrou. In plus, toate restaurantele dragute erau in zona sau puteai ajunge la ele pe jos.

Ce si unde sa mananci in Moscova

Mancarea la Moscova este delicioasa. Am incercat tot felul de preparate traditionale, placinte, ciorbe absolut peste tot – nu cred sa fi fost ceva care sa nu ne fi placut. Bineinteles, o calatorie la Moscova nu este completa fara cate un popas in niste restaurante cunoscute de toata lumea: Café Pushkin si Mari Vanna.

Café Pushkin

Café Pushkin este cel mai faimos restaurant din Moscova si un loc unde, cu siguranta, trebuie sa faci rezervare ca sa poti ajunge. Inauntru totul este amenajat ca un salon de pe vremuri, chelnerii sunt imbracati elegant si atmosfera este minunata. Preparatele nu sunt neaparat ieftine, dar nici ridicol de scumpe. Am primit scaun de copil pentru Sofia, un balon tot pentru ea, chelnerii s-au oferit sa ne faca poze si mancarea a fost grozava.

Mari Vanna

Mari Vanna este un restaurant altfel. Este amanajat intr-un apartament la parter si arata, practic, precum sufrageria cuiva. Mobila este ca intr-o sufragerie putin demodata, cu canapele, tapet si bibelouri. Poti ajunge aici doar cu rezervare, noi am prins ultima masa de doua persoane si ne-am bucurat tare mult. Mancarea a fost foarte buna, iar oamenii extrem de prietenosi cu copiii. Intr-atat incat domnisoara care servea, si care era din Moldova, deci vorbea si romana, a luat-o pe Sofia si a plimbat-o prin restaurant cat noi am mancat. A ajutat si faptul ca aveau o pisica mare, de care Sofia s-a indragostit. Cu siguranta o experienta pe care am repeta-o daca am mai ajunge la Moscova.

Cateva detalii tehnice

Cum e cu viza pentru Rusia

Pentru a ajunge la Moscova aveti nevoie de viza. Costul vizei este 41$ pe persoana (indiferent daca e vorba de un copil sau de un adult), plus o taxa de procesare de 25 Euro. Platile se fac in lei. Este necesar sa aveti pasaportul actual, un formular de cerere pentru viza, o fotografie recenta tip pasaport, polita de asigurare pentru perioada de sedere in Rusia plus un document de confirmare a statutului de turist – acesta se obtine de la hotelul la care veti sta – majoritatea va vor da aceasta scrisoare gratuit daca faceti rezervare la ei, unii vor percepe o taxa. Toate documentele trebuie depuse la Centrul de Solicitare a Vizei pentru Rusia, si, dupa perioada comunicata puteti veni sa va ridicati pasaportul cu viza, si nu uitati sa aveti chitanta originala la voi, pe care ati primit-o la momentul depunerii actelor, intrucat este necesara la ridicarea pasapoartelor. Am scris un articol despre asta aici. Mai multe detalii despre cum se obtine viza puteti citi pe pagina oficiala.

Cand sa mergeti la Moscova

Un aspect important este ca, dupa cum bine stiti, Moscova e mai la Nord. Drept urmare, in mod normal, este mai frig decat in Romania. Noi am fost la sfarsitul lui septembrie si deja era frigut bine. A trebuit sa o imbracam pe Sofia cu mai multe straturi de haine. Bineinteles, exista persoane carora le place sa se plimbe prin frig – noi nu suntem printre ele. De aceea, va recomandam sa ajungeti la Moscova undeva la sfarsitul primaverii sau vara, sa va bucurati de temperaturi prietenoase.

Care sunt costurile unei excursii la Moscova

Am pus mai jos preturile pe care le-am platit noi (approximative), ca sa va faceti o idee cam cat v-ar costa o excursie precum a noastra (5 nopti de cazare) la Moscova.

  • Zbor: 350 euro (2 adulti si 1 infant)
  • Cazare: 550 euro / 5 nopti
  • Viza: 150 euro / 3 persoane
  • Varii intrari (Kremlin, Biserica Sf Vasile): 12 euro / persoana
  • Transport aeroport – hotel: 30 euro
  • Bilet la metrou: 0.70 euro / calatorie

TOTAL (estimativ, fara mancare, pentru 2 adulti si 1 infant): 1100 Euro.

Puteti gasi detalii despre calatoria noastra la Moscova aici, aici si aici.

Calatorii placute!

Iti plac povestile noastre? Urmareste-ne!

    Leave a Reply