Anul acesta am inceput un MBA, la WU Executive Academy. Am aplicat la el inainte sa stiu ca sunt insarcinata, apoi am trecut prin admitere cand sarcina era destul de mica si am avut si norocul sa primesc o bursa de 10.000 Euro. Singura problema era ca incepea in Noiembrie, in Viena, cand eu tocmai ma pregateam sa nasc. Hmm, oare ce era de facut? Primul pas a fost sa ma sfatuiesc cu Adriana, coordonatoarea din Romania a MBA-ului si sa vad ce imi sugereaza ea sa fac. Sfatul ei a fost sa sar primul modul, cel din Viena (nu ca m-ar fi lasat vreo companie aeriana sa zbor in 9 luni, iar cu masina pana acolo Doamne freest) si sa incep in Decembrie. Asa ca eu, curajoasa, am acceptat.

Ei, si iata-ma dupa nastere, pregatindu-ma pentru MBA. Stiam ca bebelusul va sta cele 4 zile din Decembrie in care eu urma sa fiu plecata cu tati. Era vorba despre 4 zile de la ora 9 la ora 18, fara sa mai punem la socoteala si drumul pana acolo si inapoi. Deci – oare cum o sa facem cu alaptatul?

Care sunt statisticile de alaptat in Romania?

Din punctul meu de vedere, atata timp cat o mama poate si isi doreste sa alapteze, ar trebui sa o faca. Din pacate, in Romania, stam tare prost la alaptare, in principiu din lipsa informatiilor. Asa cum bine stim, alaptarea este cea mai buna modalitate de a furniza nou nascutilor substantele nutritive de care au nevoie. Alaptarea ar trebui sa se desfasoare timp de cel putin 6 luni, dar este recomandat ca mamele sa continue sa isi alapteze copiii pana la 2 ani, in parallel cu o alimentatie diversificata.

La nivel Mondial, doar 40% dintre copii sunt alaptati exclusiv in primele 6 luni. Evident, alaptarea este varianta cea mai ieftina de hranire, intrucat este, sa ii spunem, gata oricand, pe cand laptele praf, chiar si cel mai ieftin, costa. Si copiii mananca din ce in ce mai mult, cutiile de lapte terminandu0se repede. De asemenea, copiii alaptati sunt si diversificati mai tarziu (adica la o varsta potrivita – in jur de 6 luni, cand pot sta nesustinuti in sezut si dau semne ca sunt interesati de mancare), ceea ce inseamna ca sunt mai sanatosi si scade riscul mortalitatii infantile.

In Romania, rata copiilor alaptati exclusiv pana la 6 luni este de doar 16% conform statisticilor, ceea ce este foarte foarte putin din pacate. In prima luna de dupa nastere, statisticile spun ca romancele isi alapteaza in proportie de 80%, dar apoi renunta usor usor, fie pentru ca „nu mai au lapte”, fie pentru ca li se pare prea greu. De asemenea, in ceea ce priveste copiii peste 6 luni, 51% din mamele cu studii superioare continua sa isi alapteze copiii, pe cand doar 23% din cele care au sub 8 clase o fac.

Pentru noi, alaptarea a fost mereu importanta. Sofia a fost alaptata, Tudor urma sa fie si el alaptat. Dar ce facem cu cele 4 zile? Pai putem sa ii dam lapte praf – 4 zile nu ar fi o tragedie. Bine, bine, lapte praf lapte praf – sunt atatia copii hraniti cu lapte praf, nu e nicio problema, doar ca ce facem cu mentinerea alaptarii si cu ideea ca nu prea imi doresc sa fac mastita (daca cel mic nu mananca la san, laptele se aduna acolo, se blocheaza canalele si se poate face mastita – care poate necesita antibiotic si chiar operatie, in functie de gravitate). Nu, mastita poate alta data. Atunci poate ideea cea mai buna ar fi o pompa de san. Toate bune si frumoase, dar eu am mai avut experiente cu pompele de san inainte si a fost un mare esec – aproape nimic scos in jumatate de ora de folosire. Dar, practic, alta solutie nu era, asa ca a trebuit sa luam o pompa de san: Spectra 9.

As putea sa va spun deci, ca nu exista nicio alegere mai buna. Pompa Spectra 9 isi merita toti banii! Am petrecut 4 zile la MBA folosind pauzele sa pompez si am plecat in fiecare zi acasa cu peste 400 ml de lapte. Suficient cat eu sa pot alapta in continuare, sa nu am probleme cu sanii, iar Tudor sa manance laptele meu. Exact ce ne trebuia. Nu mi-a venit sa cred cat de usor si de rapid a fost procesul. Am folosit si gentuta termoizolanta de la Spectra ca sa pot ajunge cu laptele in siguranta inapoi la copil.

Ce mi-a placut la pompa dubla de san Spectra 9?

  • In primul rand – e dubla. Asta inseamna ca poti sa o folosesti la ambii sani in acelasi timp, injumatatind timpul necesar pentru muls. Cand nu ai decat o pauza de 15 minute la dispozitie, este perfect!
  • Are o putere foarte mare. Pompa are multe viteze de la 1 pana la 10, ca sa o poti folosi pe cea potrivita pentru tine. Pentru mine 3 a fost exact ce imi trebuia, dar am mers cu viteza pana la 7 si tot continua sa fie comoda. La orice pompare, oricat de
  • Este foarte blanda. In trecut am folosit si alte pompe si erau foarte dureroase. Pe Spectra aproape nu am simtit-o, desi, in mod evident, isi facea treaba mult mai bine decat celelalte, cu care reusisem sa scot 10 ml de lapte in conditii similare.
  • Are doua moduri: masaj si mulgere, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa o pui direct pe muls, ci poti sa incepi cu functia masaj pentru a stimula sanii sa produca lapte intr-un mod bland.

Daca va pregatiti sa deveniti mamici sau stiti vreo mamica in devenire, pompa dubla Spectra 9 este perfecta. Vine cu 2 biberoane care se pot conecta usor la ea.

Pe langa pompa Spectra, eu am mai luat, tot marca Spectra, pungute de pastrat laptele, gata sterilizate si care se pot pastra in frigider si in congelator, si gentuta termoizolanta, care vine si ea cu doua biberoane si cu o punguta pe care trebuie sa o tineti in congelator, si care m-a ajutat sa transport laptele pana acasa.

Sincer va spun ca daca mi-ar fi spus cineva inainte de nasc, dupa toate experientele mele din trecut, ca voi scrie un articol elogios despre o pompa de san, as fi ras 🙂 . Dar iata ca timpul si pompa Spectra 9 mi-a demonstrat contrariul!

Voi aveti vreun produs pe care nu credeati niciodata ca o sa il apreciati si pe care acum il considerati de baza?