parenting

Cum se obtin Voucherele Materna si Stimulentul pentru Nou Nascut

ianuarie 6, 2020

Dupa cum probabil stiti, daca esti insarcinata si devii mama in Bucuresti, poti beneficia de Vouchere Materna si de Stimulentul pentru Nou Nascut. Pentru ca eu m-am ocupat in ultima vreme cu obtinerea lor, va povestesc si voua cum le puteti primi.

Cum se obtin Voucherele Materna

Cine poate beneficia de aceste vouchere?

Voucherele materna sunt in valoare totala de 2000 de ron. De ele beneficiaza femeile gravide care locuiesc in Bucuresti de cel putin 6 luni, nu au datorii fata de bugetul local, iar sarcina are cel putin 10 saptamani. Pot fi folosite la cumpararea de lucruri pentru mama, pentru a achita analize din timpul sarcinii sau o parte din nastere (la maternitatile private).

De ce acte aveti nevoie?

 • Cerere tip, care se poate descarca de pe site-ul DGASMB (necesara la transa 1 si 2)
 • Copie dupa actul de identitate (necesara la transa 1 si 2)
 • Nota de informare cu privire la prelucrarea datelor personale (necesare la prima transa)
 • Declaratie de consimtamant (in cazul in care nu puteti ridica singura voucherele) (necesara la orice transa nu ridicati personal voucherele)
 • Certificat fiscal emis de Directia de Taxe si Impozite locale de sector prin care se atesta lipsa datoriilor fata de bugetul local. In cazul in care rezulta ca aveti datorii nu veti primi vouchere si trebuie sa va achitati datoriile inainte de a primi certificatul. Eu am avut doua amenzi de circulatie de care nu stiam, le-am platit la casierie si am primit certificatul fara datorii certificatul. (necesar doar la prima transa)
 • Adeverinta eliberata de un medic ginecolog care sa ateste varsta biometrica a sarcinii (necesara la fiecare transa)
 • Copie a ecografiei de confirmare a sarcinii incipiente sau, dupa caz, ultima ecografie efectuata (necesara la fiecare transa)

Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati?

Voucherele se dau in doua transe – prima incepand cu saptamana a 10-a de sarcina, iar a doua dupa intrarea in saptamana 24. Daca actele se depun dupa saptamana 24, se primeste doar a doua transa.

 1. Strangeti toate documentele
 2. Trimiteti documentele pe email la voucher.materna@dgas.ro sau prezentati-va intr-unul dintre cele trei puncte de depunere a actelor mentionate pe site.
 3. Daca ati trimis cererea pe email, veti primi un email de raspuns in care veti fi informat in ce zile sa veniti sa ridicati voucherele. Daca ati depus actele personal, veti fi informata la acel moment.

Cum se obtine stimulentul pentru nou nascut?

Stimulentul pentru nou nascut poate fi obtinut pentru orice copil care are macar un parinte in Bucuresti (dovedit de cartea de identitate) si care s-a nascut in Bucuresti (dovedit de nota de externare din maternitate). Precum la voucherele maternal, trebuie ca parintele care depune actele sa nu aiba datorii la bugetul local.

IMPORTANT! Actele trebuie depuse in cel mult 30 de zile de la nasterea copilului.

De ce acte aveti nevoie?

 • Cerere tip, care se poate descarca de pe site-ul DGASMB
 • Declaratie tip de la celalalt parinte, din care sa rezulte ca nu va aplica si el pentru bani. Se poate descarca de pe siteul DGASMB.
 • Actele de identitate ale parintilor in copie si original
 • Certificatul de nastere al copilului in copie si original. Daca nu aveti inca certificatul de nastere, e ok si bonul de inregistrare, dar trebuie sa aduceti certificatul si sa completati dosarul odata ce il aveti. De aceea noi am preferat sa merem direct cu certificatul, ca sa nu mai facem inca un drum.
 • Extras de cont de la banca in care vreti sa primiti banii. Nu este necesar sa mergeti la banca, il puteti printa din online banking
 • Certificat fiscal emis de Directia de Taxe si Impozite locale de sector prin care se atesta lipsa datoriilor fata de bugetul local. In cazul in care rezulta ca aveti datorii nu veti primi stimulentul si trebuie sa va achitati datoriile inainte de a primi certificatul.

Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati?

 • Strangeti actele
 • Depuneti actele la unul dintre cele trei centre mentionate pe site. Totul dureaza foarte putin, cand am fost eu eram singura persoana – de abia luasem bonul de ordine si m-au si chemat.
 • Veti primi apoi banii in cont in data de 25 a lunii urmatoare depunerii cererii. De exemplu daca depuneti cererea in ianuarie, veti primii banii la sfarsitul lui februarie si asa mai departe.

Sper ca v-a fost de folos informatia!

Iti plac povestile noastre? Urmareste-ne!

 • Reply
  Carmen
  februarie 1, 2021 at 6:03 pm

  Buna ziua, persoanele care depun actele pentru vouchere materna mai au dreptul si la stimulentul pentru nou nascut? Intreb ptr ca o cunostinta mi-a zis ca beneficizi ori de vouchere ori de stimulent, nu ai voie ambele. Nu este prea logic, eu vad doua ajutoare diferite .

  Multumesc anticipat pentru raspuns!

  • Reply
   crestemsicalatorim
   februarie 16, 2021 at 6:53 pm

   Da, ai dreptul la ambele

 • Reply
  E
  aprilie 13, 2021 at 4:40 pm

  Buna ziua, in cat timp ati primit raspuns ca puteti ridica voucherele Materna (si din ce locatie), dupa ce ati primit confirmarea pe email ca dosarul a fost inregistrat? Eu astept de ceva vreme (mi s-a zis ca toate actele sunt ok si ca voi primi ulterior un alt email) si nu stiu la ce termen sa ma astept. Multumesc, numai bine!

  • Reply
   crestemsicalatorim
   aprilie 13, 2021 at 5:48 pm

   Buna! Eu am depus actele acum foarte mult timp, in octombrie 2019 (transa a doua) si probabil s-a schimbat procedura. Asta pentru ca eu in momentul in care am primit confirmarea ca actele sunt in regula mi s-a comunicat in acelasi email si data la care trebuie sa vin sa le ridic.

 • Reply
  a
  aprilie 15, 2021 at 2:02 pm

  Buna ziua! la mine pentru prima transa a durat cam 2 luni (la sfarsitul lui 2020), iar pentru cea de-a II-a am primit mailul cu confirmare eligibilitate in februarie 2021 si inca astept mailul pentru ridicare…. deci pentru ambele transe un minim de 2 – 2.5luni…asta in Bucuresti.

Leave a Reply