Cred ca cei care si-au luat viza SUA pot confirma ca probabil acesta este unul dintre cele mai stresante procese din viata lor. Si nu neaparat pentru ca trebuie sa faci foarte multe lucruri, ci din cauza fricii ca nu vei lua viza.

Noi am trecut din nou prin experienta aceasta, si va putem spune foarte sincer ca nu este cazul sa va stresati atat de tare. In realitate rata de succes este foarte mare. Se zice ca 9 din 10 persoane iau viza, dar in ziua in care am fost eu, din aproximativ 200 de candidati doar 2 persoane nu au luat-o, asa ca sansele sunt in realitate foarte mari, atunci cand urmati corect pasii si aveti tot ce va trebuie.

Ce va trebuie pentru viza de America?

Iata mai jos pasii care trebuie urmati. Pasii 2 si 3 pot fi facuti in orice ordine.

 1. Faceti-va o fotografie. Sunt cateva cerinte legate de fotografie, respectiv sa fie facuta cu un perete alb in spate, sa nu purtati ochelari sau obiecte pe cap, sa aveti parul dat dupa urechi. Sunt multe studiouri unde se pot face poze special pentru viza. Eu mi-am facut-o pe a mea cu un iPhone langa un perete si a mers foarte bine. Oricum, si daca poza voastra nu e ceea ce trebuie nu e nicio problema. La ambasada exista o cabina foto in care va puteti face una. Pretul e 15 ron si trebuie sa aveti bani ficsi la voi pentru ca nu veti primi rest.
 2. Platiti taxa. Eu sugerez sa faceti acest pas inaintea pasului 3, intrucat dureaza cam 5 ore pana cand se proceseaza plata (termenul e mentionat si pe site-ul ambasadei), iar dupa ce veti completa formularul veti dori imediat sa va faceti si programarea, ceea ce nu se va putea fara un cod de pe chitanta. Taxa se plateste la orice sucursala Banca Transilvania la cursul zilei. Este 160$, ceea ce a insemnat 704  ron in februarie 2020. Pentru a plati taxa trebuie sa aveti cu voi un formular donwloadat si printat de pe site-ul ambasadei. In josul paginii veti putea gasi formularul special pentru tipul vostru de viza (daca sunteti turist, tipul de viza e B). Atentie – plata se poate face doar cash. Mai puteti plati si la orice ATM Banca Transilvania Express sau prin Internet Banking, printr-o aplicatie speciala, Trusty, pe care o puteti accesa in momentul in care doriti sa va faceti programarea. Eu am preferat sa platesc la banca, deci nu am urmat pasii din aplicatie, ca sa va pot spune exact cum functioneaza.
 3. Completati formularul online DS-160. Formularul poate fi gasit aici. Acesta este si momentul cand va trebui sa uploadati poza pe care ati facut-o la pasul 1. Raspundeti cu atentie la toate intrebarile, trebuie sa aveti detalii despre unde veti sta sau persoana la care veti merge si cine va plati calatoria. Daca mergeti in vacanta, puteti completa cu N/A la numele persoanei de contact din US, nu este un camp obligatoriu (nu toti cunoastem pe cineva din US).
 4. Programati-va pentru un interviu. Puteti programa un interviu aici. Trebuie sa va completati profilul si sa introduceti numarul de referinta de la formularul online si numarul de referinta de la chitanta de la banca. Nu puteti face programarea pana cand plata nu s-a procesat. Dupa ce veti introduce toate aceste date, veti ajunge la o pagina cu un calendar in care va puteti alege data preferata. Puteti gasi programari disponibile de pe o zi pe alta, dar este mai probabil ca veti gasi ceva liber peste cel putin doua zile. Daca mai nimeriti si sarbatori nationale, atunci ar putea dura mai mult. Eu de exemplu am facut programarea intr-o marti tocmai pentru martea viitoare.

Ce trebuie sa aveti in dosarul pentru viza?

 • Foaia de confirmare pentru completarea formularului DS-160
 • Chitanta de la banca
 • Pasaportul
 • Documente care sa arate ce vreti sa faceti in SUA (daca mergeti printr-o agentie – rezervarile de la ei; daca mergeti pe cont propriu – rezervarile la cazari (nu trebuie sa platiti ceva, se pot face cu anulare gratuita pe booking.com, ceea ce este oricum recomandat pentru situatia in care nu luati viza), daca mergeti la o conferinta – – biletele la aceasta etc).
 • Documente care sa arate legaturile puternice cu tara: contractul de la locul de munca, acte de proprietate de la casa, masina etc.

Care sunt pasii cand ajungi la ambasada?

 • Mai intai veti sta la coada in fata ambasadei in ceva care seamana cu o statie de autobuz acoperita. Va trebui sa prezentati pasaportul si foaia de confirmare de la formularul online, ca sa puteti fi identificati pe lista de programari. A durat cam 10 minute.
 • Dupa ce sunteti verificati, veti trece la a doua coada, in fata ambasadei. A durat cam 15-20 de minute.
 • Cineva de la securitate va va invita sa intrati, de obicei doi cate doi. Veti trece printr-un scanner si gentile voastre vor trece si ele printr-un scanner. Daca aveti chei sau telefoane la voi, acestea vor ramane acolo (trebuie sa inchideti telefoanele) si vi se va da un bon de ordine. Atentie – nu aveti voie cu genti mari, si nu va vor lasa sa le lasati acolo, deci nu veti avea ce sa faceti cu ele. Luati doar strictul necesar. Am auzit de situatii de persoane venite direct din provincie care si-au lasat bagajele pe camp. A durat cam 2-3 minute.
 • Apoi veti intra intr-o curte interioara si apoi in alta sala de asteptare, cu banci, construita in exterior. Au ventilatoare pentru vara si incalzitoare pentru iarna. Trebuia ca pe fiecare banca sa stea cate 3-4 persoane si se intra mai departe in grupuri de 6-8 persoane. Pe masura ce un grup intra, toti ceilalti trebuiau sa se mute pe bancile care erau mai aproape de intrare, pentru a le lasa loc celor care veneau din urma si tot asa, pana cand puteai sa intri in cladirea principala. A durat cam 20 de minute.
 • Odata ce intrati in cladirea principala, veti primi un bon de ordine si veti lua loc in sala de asteptare. Veti fi chemati mai intai la un ghiseu unde vi se va verifica pasaportul si foaia de confirmare. De obicei aici sunt romani si veti vorbi cu ei in romana.
 • Veti lua apoi loc din nou in sala si apoi veti fi chemati la un alt ghiseu, unde vi se vor lua amprentele. Aici de obicei lucreaza americani, insa cu mine au vorbit in romana, cu un accent foarte dragut, si am apreciat foarte mult ca au incercat.
 • In cele din urma ajungeti la al treilea ghiseu, unde se va tine interviul propriu zis. Aici sunt americani, dar pot vorbi si in romana daca nu vorbiti prea bine engleza. Va vor intreba unde va duceti, de ce vreti sa va duceti acolo, daca cunoasteti pe cineva in America, ce vreti sa vizitati, care sunt legaturile voastre cu Romania. Ei isi doresc sa afle daca aveti un motiv suficient de bun pentru a va intoarce, dar si daca motivele plecarii in SUA sunt adevarate. Am vazut candidati stand 1 minut si candidati stand 10 minute, pana cand consulii se lamureau de toate detaliile necesare. Toti aceti pasi au durat cam o ora, dar pot dura si mai putin. Eu am stat mai mult intrucat am venit practic la urgenta, deci trebuia sa astept sa termine toata lumea inainte sa fiu preluata si eu.
 • Pentru ridicarea pasaportului aveti doua optiuni. Fie sa il primti prin TNT in 2-3 zile lucratoare, daca achitati 24 de ron (se achita la curier). Fie sa il ridicati dintr-o locatie TNT pe care o alegeti cand va faceti programarea, optiune care este gratuita. Puteti urmari statusul pasaportului aici.

Cateva mentiuni

 • Pentru vizele non immigrant, programarile se fac pentru prima parte a zilei, si cel tarziu la 11.30 toti candidatii au fost procesati.
 • De asemenea, zilele de joi si vineri sunt de obicei rezervate pentru work and travel, deci cel mai probabil nu veti putea face programari in aceste zile daca vreti doar sa vizitati SUA. Cel putin acestea au fost detaliile pe care le-am inteles noi de la personalul de Securitate cat timp am asteptat.
 • Tot procesul a durat cam doua ore, deci sa nu va programati mai putin timp.
 • Tot personalul ambasadei a fost extrem de prietenos si s-a comportat exemplar. Au reusit sa transforme o experienta stresanta intr-una chiar placuta. Eu am fost foarte incantata de ei.

Care sunt cerintele pentru copii?

 • In primul rand, toate de mai sus. Trebuie completat formularul,platita taxa, facuta poza si facuta programarea, la fel ca pentru adulti.
 • Copii insa (cei mici) nu trebuie sa se prezinte la interviu, este suficienta prezenta parintilor. Pentru orice detalii suplimentare va sugerez sa apelati cu incredere la call centre-ul ambasadei. Eu am avut nevoie de ceva si mi-au explicat totul foarte clar si cu mult profesionalism.
 • In cazul in care ambii parinti au deja viza pentru SUA si trebuie sa ia doar copilul, puteti trimite actele prin TNT la ambasada si primiti inapoi pasaportul cu viza. Trebuie sa aveti: pasaportul, formularul DS-160 completat corect, o fotografie, dovada platei taxe, copie dupa pasapoartele si vizele parintilor si copie dupa certificatul de nastere (doar daca cel mic are sub 14 ani). Apoi va inregistrati aici si mergeti la un sediu TNT sa expediati documentele. Toate detaliile le gasiti si aici.

Succes si calatorii placute!

Iti plac povestile noastre? Urmareste-ne!